Reklama

Reklama

Ivan Hlas - Pramínek času

(TV film)

Obsahy(1)

Muž mnoha profesí a jedna z legend české hudební scény Ivan Hlas se u příležitosti sedmdesátých narozenin ohlíží za svojí kariérou i pestrým životem... Hlasův hlas se poprvé ozval v pražské porodnici v květnu 1954. Kdo ví, jak by se odvíjela jeho hudební kariéra, kdyby se nebál tmy. Jako malý kluk, když musel jít potmě v noci na záchod, tak si strachy zpíval. Zpíval i ve dne, zpíval rád, zpíval s maminkou. Brzy se naučil i druhý hlas. Dnes voní melodií i slovy Ivana Hlase na pět stovek písní. Známý písničkář a hudebník se proslavil především písněmi k filmu Šakalí léta, za něž v roce 1993 obdržel Českého lva za nejlepší hudbu... Ivan Hlas je muž mnoha profesí. Celkem jich bylo 23. Stal se kulisákem, technikem scénické stavby v Národním divadle, čalouníkem, prodavačem zeleniny, dělníkem v papírnách, pošťákem i topičem. Z kádrových důvodů totiž nemohl pomyslet na studia. Otec i matka byli komunisté, kteří odsoudili vstup sovětských okupačních vojsk v roce 1968. Ivan Hlas se tedy vyučil knihkupcem. A léta opravdu knížky a hudebniny prodával. V portrétním dokumentu, který režisérka Alena Činčerová natočila k jeho 70. narozeninám, účinkuje kromě rodiny i řada přátel hudebníků, kteří se stejně jako Ivan Hlas stali legendami. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument. Písničky Ivana Hlase jsem dlouho neposlouchala, a tak jsem byla příjemně překvapena, jak moc se mi líbily. Netušila jsem vůbec, že otextoval Karvinou. Některé texty Ivana Hlase jsou zábavné, jiné jako malé pohlazení, které zahřeje duši. ()

Reklama

papilon395 

všechny recenze uživatele

Rok s rokem se sešel a už i Ivan Hlas slaví 70. Tohle je zdařilý medailonek Aleny Činčerové k jeho životnímu jubileu. Je plný fotek, písní a povídání muzikanta o tom, jak mu v jedenácti zavoněla kytara a co s ní, ženou, čtyřmi dětmi (a posledních 20 let se souputníky Nejezchlebou a Kovácsem) prožil. Ve své poetice je mistrem nad mistry. Věděli jste, že otextoval Karvinou od Yo Yo bandu? Ivan Hlas je guru nejen pro své vrstevníky z Hanspaulky a štamgasty z "Houtyše", ale pro další a další generace kluků s kytarou. Za ně všechny i za sebe přeju k těm zítřejším narozeninám stálé zdraví a všechno dobré. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je krome vypraveni Ivana a jeho pratel vysperkovan peknymi pisnickamu a je k videni v archivu Ceske televize. Na koncertu Ivana jsem byl v prazskem komunitnim centru Vozovna na Zizkove. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama