Reklama

Reklama

Holky z balkónu

(festivalový název)
  • Francie Les Femmes au balcon (více)

Obsahy(1)

Ruby, Nicole a Élise jsou kamarádky, které spolu sdílejí vše dobré i zlé. Jedna žhavá letní noc ale změní jejich životy navždy. Zprvu nezávazné okukování fešného souseda odnaproti se velmi rychle promění v krvavou lázeň a trojice je nucena si s nastalou situací poradit po svém. Holky z balkónu balancují na hranici mezi hororem a komedií. Dokážou vyvolat slzy smíchu i smutku a pěkně od plic říct všem, že ženské tělo a mysl mají stejná práva a hodnotu jako ta mužská. Nesmírně pestrá žánrová směsice vzešla ze scenáristické spolupráce dvou výrazných tvůrkyň, Noémie Merlant a Céline Sciammy, které se setkaly při natáčení oceňovaného snímku Portrét dívky v plamenech. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

JFL 

všechny recenze uživatele

Nejpříznačnější postavou pro "Holky z balkónu" je epizodní figura otravného kritika, navíc distancovaného přes online hovor a pochopitelně v podobě postaršího bílého muže. Zosobňuje totiž alibi pro celé dílo - má jej bránit vůči kritice, která je už předem rozcupovaná v duchu teenegerského imperativu “nerozumíte mi, protože jste blbí”. Jenže to nic nemění na tom, že "Holky z balkónu" zůstávají zhůvěřilým bordelem. Ten sice směřuje k sympaticky podvratné a uvolňující pointě, ale cesta k ní je velmi chaotická, neurotická, rozháraná a přeplácaná. Což platí i pro její hrdinky, které marně touží najít samy sebe a svou niternou realizaci ve falešných příslibech rádoby osvobozujících médií (ezo spisovatelka, extravagantní camgirl, obdivovaná herečka), nad nimiž mají údajně mít emancipační kontrolu, ale která v jádru jsou stejně svazující a objektivizující. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Bláznivá feministická “hororová” komedie s třemi hysterickými ženskými, ukousnutým žaludem, mrtvolou v lednici, duchy mrtvých mužů a notnou dávkou krve a především ženské nahoty, na jakou nejsme zvyklí ani ve francouzském mainstreamu (ne ještě jiných). Filmu, který je zřejmě metaforou na těžké vypořádávaní se trpících žen s muži - hovadami, ona nahota zajímavě přidává na otevřenosti ve vyjádření feminity. Takřka houbičkově chaotický žánrový mišmaš nabitý obdivudobnou energií ovšem postrádá funkční dramaturgii, která by z něj udělala objektivně dobrý Film. [Cannes FF] ()

Reklama

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Kviff 2024 Trojice krásných rozverných dívek řeší večer, co se vážně vážně nevyvedl špatným způsobem. Původně to měl být film pro mezipřistání před půlnočním filmem, kvůli zpožděné projekci jsme nestihli, protože jsme vážně chtěli vidět konec (tedy velké doporučení). Nadupaný děj, kde konci mě možná maličko rozptylovalo vyprávění hrudníkem (Vive la Liberté), ale tak je to francouzský film :) ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Až na pár přešlapů by to bylo za plné. Barevné, dobře podtržené hudbou, herečky sympatické a hlavně i s feministickým přesahem. Závěr zajímavý. [KVIFF, 2024] ()

Azurose 

všechny recenze uživatele

Tento film má silné festivalové ambice. Je zábavný, překvapí a užije si ho široká škála lidí. Film vystřídá snad všechny možné žánry - začínáme hudebním filmem, pokračujeme komedií, překláníme se do thrilleru a zakončujeme krimi. Zaujmou stylizované postavy, poutavá hudba a netradiční mix filmové řeči. Bohužel je to ale občas už too much a tak chvílemi křivka zájmu upadá. Rozhodně zhlédnutí nelituju, klidně bych si dal film znova - při křupkách a s vínem v ruce. [KVIFF 2024] ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama