Reklama

Reklama

Alice in Wonderland

všechny plakáty
Krátkometrážní / Fantasy
Velká Británie, 1903, 8 min

Obsahy(1)

Príbeh Alenky v ríši divov, ktorá prežíva dobrodružstvá vo fantastickom svete... (matriosa)

Recenze (39)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vůbec první adaptace známé dětské knihy se soustředí zejména na vypíchnutí těch nejdůležitějších a nejzajímavějších scén, příběh samotný je pak dotvářen pomocí mezititulků. Pro dnešního diváka však může být toto dílko těžce skousnutelné, i když díky krátké délce přeci jen zhlédnutelné. Hlavním důvodem budiž těžká nevyváženost scén a statická kamera. Soudobý divák si mohl vychutnávat šokující scénu, kdy sleduje mizejícího Šklíbu, ten dnešní však v této přepálené scénce příliš smyslu neuvidí. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     Skôr taká kuriozitka z prehistorickej doby kinematografie, ktorá zaujme hlavne tým, ako sa filmári dokázali popasovať s technickými obmedzeniami svojej doby (nie zle). Klavírny sprievod je celkom podarený. Kvalita obrazu zachovaného záznamu je žiaľ dosť mizerná. Zaokrúhľujem na 3 hviezdičky s prihliadnutím na rok vzniku. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Aby člověk vůbec pochopil tento krátkometrážní snímek, je důležité, aby četl, popř. alespoň znal děj knihy Lewise Carrolla - Alenka v kraji divů. Celá kniha se samozřejmě do osmi minut nevešla (to už by se opravdu jednalo o slušné dada), příběh je proto odvyprávěn jaksi zkratkovitě.. Dalším důležitým subjektem je hudba. Alice in Wonderland je němý film a existuje k němu mnoho hudebních podbarvení. V závislosti na hudbě také vyznívá výsledný snímek - já viděl Alice jak němou (opravdu nudná záležitost), tak se 3 různými hudebními doprovody (nejlépe pro mě vyzněla hudba Karla A. Brummera, jenž vytvořil něco dost psychedelického na to, aby v těch osmi minutách byla divákovi nabídnuta vskutku zajímavá atmosféra). Úroveň technického zpracování je otřesná, člověk by si mohl říct, že v roce 1903 by ani nemohl chtít nic více, ale třeba Le Voyage dans la Lune George Mélièse, které vzniklo dokonce o rok dříve, je na tom daleko lépe.. přesto tuto variaci na Alenku nedegraduji na něco špatného a všem doporučuji. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Všechny tyto staré snímky hodnotím za 3, pokud to není nějaký opravdu extra kousek (4) nebo naopak (2). Jak jsem psal jinde a budu psát v každém komentáři k těmto filmům: nepřísluší nám dnes hodnocení podobných snímků. Tři hvězdy jsou spravedlivý kompromis. Rychlojízda příběhem ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ. V době natočení byly určitě obdivovány povedené kostýmy. Jinak je filmeček opravdu hodně krátký a základní momenty příběhu jsou jen naznačeny. I dříve mohl být natočen určitě lépe, proto si dovoluji udělit nyní hvězdy dvě. Odkaz na film: http://www.youtube.com/watch?v=zeIXfdogJbA&feature=related ()

anais 

všechny recenze uživatele

Ve své době prý nejdelší britský snímek, který do té doby vznikl. Původní verze mohla mít 10-12 minut. Alenka následuje bílého králíka do díry, potom se zmenšuje a zase zvětšuje, setká se s královnou a nakonec se probudí. Z dnešního pohledu nekoukatelné pro své statické záběry, a hlavně snahu předvádět obrázky spíš než vyprávět (příběh je zprostředkovaný mezitituky). To samozřejmě nemůže být hodnotícím kritériem. S přihlédnutím k době vzniku se musí konstatovat, že nic moc dějovějšího a pro dnešního diváka srozumitelnějšího nevznikalo, a že se jedná o film v podstatě průkopnický, a na svou dobu tedy celkem významný. ()

Zajímavosti (2)

  • Jedná se o první filmovou adaptaci knihy Lewise Carola. (Kmotr76)
  • Pes v tomto snímku byl rodinným mazlíčkem rodiny Hepworthových, jmenoval se Blair, a vidět jsme ho mohli i ve slavném Hepworthově snímku Rescued by Rover, kde září právě v roli Rovera. (JayZak)

Reklama

Reklama