Reklama

Reklama

Papua-Nová Guinea, život kmenů

(seriál)
  • Austrálie Tribal Life: Papua New Guinea
Austrálie, 2019, 4x52 min

Obsahy(1)

1. Vysočina: Dnes už na světě najdete jen málo nedotčených míst, kde se každodenně dodržují jedinečné a léty prověřené zvyky. K těmto místům se hrdě hlásí i Papua Nová Guinea. Počet obyvatel státu, který se nachází mezi rovníkem a severním cípem Austrálie, se odhaduje na téměř devět milionů. O velké rozmanitosti daného regionu ale svědčí fakt, že se v něm mluví více než 850 jazyky. Ty mimo jiné slouží i ke sdílení a udržování pradávné víry a tradic mnoha odlišných domorodých společenství. Široké kulturní spektrum z oblasti Vysočiny poznáme v okolí měst Mount Hagen, Paiya Kona nebo v údolí Wahgi či vesnici Kemase.
2. Ostrovní oblast: V oblasti Tichomoří je možné najít asi dvacet pět tisíc ostrovů. Východně od ostrova Nova Guinea se nachází ostrovní oblast náležící státu Papua-Nova Guinea. Tvoří ji několik stovek menších nebo větších ostrovů. Mezi ty větší patří i Nové Irsko. Tamní tradice a jiné zajímavosti odhalíme ve městech Kavieng, Lauan nebo Laraibina. Ostrov Nová Británie, ve srovnání se svým relativně klidným severovýchodním sousedem, doslova kypí životem. To i navzdory potenciální hrozbě. Část z jedenadvaceti místních sopek je totiž stále aktivní. To ale neodradí děti z vesnice Talasea, aby si vyrazily hrát mezi letecké vraky z druhé světové války. Oheň naopak potřebují obyvatelé vesnice Gaulim ukryté hluboko v horských lesích ostrova. Jejich ohňový tanec patří k vyhledávaným kmenovým atrakcím.
3. Oblast Momase: Na západním okraji Tichého oceánu se nachází divoká a tajemná země mnoha tváří, Papua- Nová Guinea. Tamní drsný terén a izolovanost umožnily rozkvět stovek starobylých kultur. Každá z nich se pyšní vlastními fascinujícími a podmanivými tradicemi. Nejinak je tomu na severu ostrova v oblasti Momase v okolí řeky Sepik. Voda v této oblasti patří k všudypřítomným živlům. Domorodí obyvatelé tak mají k vodě přirozený vztah. Mnohým poskytuje životní sílu. Kouzlo tradic regionu Momase poznáme i v malé vesnici Watam, kde muži ukážou originální dračí tanec a díky šikovným ženám poznáme taje tradičního košíkářství.
4. Jižní oblast: Přístav Port Moresby není jen hlavním městem Papuy Nové Guiney, ale pro mnohé i vstupní branou do tohoto tichomořského státu. Stal se totiž oblíbeným cílem výletních lodí, a tudíž i místem, kde se cizinci poprvé setkají s tamní kulturou. Přijíždějí tam kmenové skupiny z celé země, aby se tu s ostatními podělily o své umění a příběhy. Kouzlo jižního regionu Papuy- Nové Guiney ale budeme objevovat i v provincii Milne Bay, k níž náleží i více než čtyři sta ostrovů, včetně shluku plochých korálových ostrovů známých jako Trobriandovy ostrovy. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Spíše antropologický dokument s pěknými výhledy na krajinu. Působící je odlehlost. Nikde nebyla zmínka o počínající devastaci ostrova chorobnou touhou ze všeho vytěžit nějaký užitek nebo rentu. Shlédl jsem první díl Vysočina na Ceské televizi. ()

Reklama

Galerie (30)

Reklama

Reklama