Reklama

Reklama

Zimní válka

(festivalový název)
  • Finsko Talvisota (více)
Trailer
Finsko, 1989, 195 min

Režie:

Pekka Parikka

Předloha:

Antti Tuuri (kniha)

Kamera:

Kari Sohlberg

Hudba:

Juha Tikka

Hrají:

Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Antti Raivio, Esko Kovero, Markku Huhtamo, Martti Suosalo, Matti Onnismaa, Konsta Mäkelä (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V řijnu roku 1939 začalo Rusko požadovat po Finsku značnou část jeho území. Finsko však jako vojensky neutrální stát odmítalo ruské požadavky. Proto 30. listopadu Rusko vtrhlo do Finska, které však bylo na vojenský vpád dobře připraveno. Začala "Zimní válka", která skončila 12. března 1940. Do této války odjíždějí i bratři Hakalové, Martti a Paavo. Byli povoláni, aby bránili svou zem. Mladší Paavo to bere jako čest, ale starší Martti vidí, že i ten nejzkušenější voják může padnout. (Isherwood)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný válečák z Finska a hodně drsný. Vyčítám mu pouze délku. O bratrech Hakalových to vůbec není, je tam o nich zmínka. Je to o zimní válce, v které neuvidíte jediné finské letadlo a jediný finský tank. Pouze jediné finské dělo. Uvidíte pouze zoufalé bránící se finy a spoustu malčiků, kteří se na ně valí jako lavina. Kde vzal tento malý národ tak obrovskou odvahu bránit se Stalinovi je záhadou. Finsko je prakticky jediná země na světě, která musí být vděčná za 2. světovou. Jinak by totiž tato země nebyla. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dlouhé a neuvěřitelně neutíkající film. Neustále se zde objevují prostřihy létajících letadel a finů kosících jakoby tupé nepřátele. Opravdu mě to příliš nenadchlo. Člověk se z toho nedozví příliš o historii, je to spíše jen o pocitech, střelbě a krvi. Celý film neustále jen posílají Marttiho něco vyřizovat a chybí zde nějaký větší tah na scénáristickou branku. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

S těmi chvalozpěvy bych byl opravdu trochu opatrnější. Téměř hodinový rozjezd má seznámit s postavami, ale v těch nefinský divák ztratí orientaci, jakmile je zahlcen jednou bitevní scénou za druhou, které se na něj valí stejně jako hordy bolševiků na čím dál vyčerpanější obránce. Na dobu vzniku jde o řemeslný nadstandard, ale pokud v tom někdo neviděl patos, měl by si protřít (patrně unavené) oči. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch finských filmů, na které se nezapomíná. Vypráví totiž rusko-finskou válku zatím nejlépe, jak jsem jen mohl vidět. Poutavě, fakticky a naprosto poctivě. 195 minut je vlastně naprosto vypovídající čas. Také přesně vystihuje morálku jak Finů, tak Rusů. Stejně tak i odhodlanost v boji a fakta, kvůli kterým se na tento spor během druhé světové války rozhodně nesmí zapomínat. Pro mě to sice není na plný počet, ale pořád je to film, na který nikdy nezapomenu. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Velmi syrový pohled na válku bez jakýchkoli příkras. 3 hodiny umírání v zákopech. V zákopech plných přátel, příbuzných nebo sousedů z vesnice. Většina děje probíhá v první frontové linii pod neustálou dělostřeleckou palbou. Film ukazuje víc než kterýkoli jiný skutečnou hrůzu války z pohledu běžného vojáka. Dává výstižnou výpověď o tom, co dodnes pro Finsko Zimní válka znamená a jaké síle zde hrdinně čelilo v temných dobách předvečeru Druhé světové války. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (14)

  • V čase vojny bojovalo 26 ruských divízií proti 9 fínskym na 140 km úseku od Ladožského jazera po Karelskú šiju a 20 ruských divízií proti 3 fínskym divíziám, 3 plukom a 2 práporom na 950 km úseku od Ladožského jazera k Severnému ľadovému oceánu. (andykovac)
  • Výzbroj fínskych vojakov sa skladá z pušiek Mosin Nagant 1891/30 a Mosin Nagant 1928, samopalov Suomi a ľahkých guľometov Lahti-Saloranta. Sovietskí vojaci sú vyzbrojení puškami Mosin Nagant 1891/30 a ľahkými guľometmi DP 28. (Jello Biafra)
  • Talvisota (ľadové peklo) je fínske označenie fínsko-ruskej "Zimnej vojny" v rokoch 1939-40, pri ktorej klesali teploty až pod -40 stupňov Celzia. (andykovac)

Reklama

Reklama