Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drsná příroda a ještě drsnější muž – tak si Eve svůj život skutečně nepředstavovala. Oliver Reed a Rita Tushinghamová v romanticko-dobrodružném příběhu, odehrávajícím se koncem minulého století v nádherné scenerii kanadské divočiny. (Letní filmová škola)

Recenze (85)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ritu Tushingham som videl pred pár desaťročiami v Richardsonovej Kvapke medu. Zálesák je o päť rokov mladší, ale výraz herečky sa nezmenil a môže ho používať ako puncovú značku. Zálesák je dobre nakrútený film. Najmä preto, že sa na nič nehrá a v takom prípade je divák ochotný odpustiť aj niekoľko logických nedostatkov. Lebo podstatné nie je to, či sa to mohlo takto nejako stať, ale ako zaujímavo a konfliktne prebiehalo zbližovanie dvojice. Napriek celkovej spokojnosti som skúpy dať štyri hviezdičky. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu by docela slušel věrnější překlad originálního názvu, který je pozoruhodně víceznačný a lépe vystihuje obsah filmu, jehož hrdiny jsou drsný zálesák a lovec Jean La Bete a křehká němá dívka Eve. Jean žije v divočině kanadské přírody, klade po lesích pasti a kontakt s civilizací má minimální - což se odráží v jeho nedostatečném společenském chování, způsobech a hlavně v tom, že sám je chycen v pasti samoty. Eve je sirotek, který je naproti tomu uvězněný v pasti , jež má podobu traumatu, provázející ho již od dětství.. Pastí se však pro Eve stane i nedobrovolné spojení osudů s drsoněm Jeanem, kterému je nebohá dívka prodána. Rozdílnost povah a rozdílnost prostředí, z nichž oba vycházejí, však postupně přestává hrát roli, ba naopak se začně zmenšovat, když Jean po hrůzném dobrodružství bude muset bojovat o holý život. Pod tvrdou slupkou se skrývá měkké jádro; v těle křehké a citlivé Eve naopak klíčí odhodlaná a věrná žena. Pasti se začínají uvolňovat... Skvělý Oliver Reed, skvělá Rita Tushingham, skvělá syrová atmosféra drsné kanadské přírody, nebezpečná smečka hladových vlků... Číhá tu ještě jedna past... Ta, do níž se může chytit divák, který bude filmem uchvácen... ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Viděno podruhé asi po deseti letech. Ten zub času je pochopitelně znát na zpracování, ale to vůbec neubírá na moc příjemném zážitku z celého filmu. Ani trochu se nedivím, že Zálesák může být pro mnohé srdeční záležitost. Ono sledovat jak se z toho lesního bručouna stane nakonec celkem mírný medvídek, který má srdce tam kde má být a malou, křehkou a plachou myšku jak se proměňuje v ženu, která postupně prochází velkou změnou ve svém smýšlení a stává se tou ženou, která stojí rozhodně za víc než tisíc dolarů, je opravdu silný emotivní zážitek. Za mě hodně silná čtyřka. Přitom je to poměrně drsný film, kde je bez servítků předložen život takového samotáře a co to všechno obnáší. A Rita a Oliver tady hráli perfektně. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Divočina ve všech ohledech. Ale začnu vtipem, jak už jsem to tady několikrát viděl. Jede kamarád si stěžuje druhému. Budu se asi rozvádět, žena se mnou už měsíc nemluví. Druhý odpovídá: To si tedy rozmysli, Takovou už stova někde najdeš! Pokračujme tedy v legraci a hrubostech daných divočinou. Neotesaný trapper La Bête (Zvíře) si kupuje ženu za tisíc dolarů (mohl ji mít i za stovku, běžně se žena neprodává a její hodnota roste nebo klesá - do minusu - společným životem. La Bête s ní také jedná jako by se zvířetem; ale je to jen "jakoby", varuje se toho, aby jí neznásilnil, což by se při své povaze u zvířete asi nerozmýšlel. Eva ovšem začíná nabývat na hodnotě až převýší trapperovu i s jeho kožešinami. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Starý poctivý filmový rodokaps se vším, co k němu patří. Drsňák s dobře ukrytým, ale velkým srdcem, ustrašená myška, v které se probouzí ženskost, zlí i hodní Indiáni a především vlci, ehm, samozřejmě vlčáci a škodolibě pak potěšil i utřený nos mladého nesympatického utřinosa. Velmi příjemná oddechovka, kterou si za čas určitě a s chutí zopakuju. Čtyři vlci zavile vyjí na hodnocení... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Eve (Rita Tushingham) neřekne za celý film ani jedno slovo. (CRYPT)

Reklama

Reklama