Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdy stojí člověk před těžkým rozhodnutím. Na jedné misce vah je morálka, na druhé peníze. Pro počestného člověka teoreticky snadná rovnice. Jenže – být chudý jak kostelní myš a porušením věrnosti pomoci svým nejbližším – to je dilema. Takové řeší i zahradník (V. Menšík) a jeho žena Julie (I. Janžurová). Místní hoteliér (I. Prachař) má krásnou mladou ženu (M. Drahokoupilová), ale bohužel s ní nemůže mít děti, po kterých tolik touží. A tak ho napadne, že by mohl pomoci právě zahradník – má kupu zdravých dětí a v tomto delikátním případě je tedy tou nejlepší volbou… Těžké rozhodování pro zahradníka: prodám-li svou mravnost, může to přinést rodinné štěstí? Žádné obavy – nakonec vše dobře dopadne. Každý bude spokojený, i když k nevěře zahradníka nedojde… (Česká televize)

(více)

Recenze (115)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Kam nechodí slunce - tam nechodí sochař, jak jsem se domníval, ale zase jen a jen lékař. O tomto roztomilém dílku jsem neměl ani ponětí a o to více mě potěšilo, že mohu dnes ještě vidět "novou" starou českou komedii. A ke všemu obsazenou klasickými hvězdami. Na socialistické Československo a její televizi poněkud buržoazní a prasácké téma. Ale líbilo se teď a líbilo by se i kdysi. ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Dodnes jsem ani netušil o existenci tohoto parádního filmového dílka, v kterém dominuje Vladimír Menšík společně s Iljou Prachařem, jež doplňuje charizmatický Walda s Ivou Janžurovou a nelze opomenout "tichou vodu" pana doktora Kemra, který je v celé situaci dokonale zainteresován, byť se to na první pohled nezdá .. ()

Reklama

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie z maloměstečka s tak upjatou morálkou. Neplodný, vážený, hoteliér se snaží najít za sebe náhradníka-oplodnitele. Vzhledem k okolnostem se sám, velmi diskrétně, nabízí pan akademický sochař z Prahy, ale “Kapoun” se radši sám obrátí na mistra zahradníka-živočicha Menšíka a krásná panička? Ta si pořadí sama… Film nebyl přímo v trezoru ale reprízovaný také ne, důvod sexuální námět ? Ale vůbec ne, jenže v době normalizace je zde vyobrazena buržoazní ČSR velmi slunně. Pan hoteliér je zdvořilý a poctivý, hlavně milující svoje řemeslo i svoji mladou paničku. Ostatní: pan stavitel i městská nobilita všichni poctiví a slušní lidé, zdravá ekonomika a chování. Po roce 68 kdy jsme se mohli vydat údajně zdravou ekonomickou cestou, byl tento film jak posmutnění nad ztracenýmy ekonomickými ideály 1.republiky ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Film z období, kdy normalizace už pevně seděla v křesle. Pro ty, kteří to dobu nepamatují, připomínám: Dokument Poučení z krizového vývoje byl stále vysoce aktuální. „Závadné“ časopisy přestaly vycházet v květnu 1969, kádrové čistky začaly téhož roku, v roce 1970 byly prakticky hotové a revizionisté i pravicoví oportunisté byli přesunuti na místa s nižší odpovědností. Bylo však třeba udělat i něco pro spokojenost občanů. Co občané potřebují ke spokojenosti, je známo už odedávna: chléb a hry. Předně se zlepšilo zásobování obchodů zbožím. Dále soudruzi velmi rozumně usoudili, že je třeba neotravovat lidi v jednom kuse s prvoplánovou propagandou. Díky tomu se v období normalizace natočila řada pěkných zábavných filmů. Toto je jeden z nich. Jeho děj je situovaný do období první republiky. Neukazuje však třídní boj tehdejšího proletariátu za spravedlivější společnost, nýbrž jde o rozmarnou komedii s výborným hereckým obsazením. Je to film, který se dá vidět i po desetiletích, zatímco většina současné české filmové produkce je nekoukatelná už na premiérách. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Prasáku, čuňáku, kurevníku. Janžurová perlila, Menšík byl skvostný a každý, kdo se ve filmu objevil, neměl chybu. A dostal mě Ivo Niederle, který ve čtyřiceti hrál týnejdžra. Jedna z nejlepších českých komedii. A teď už pochopím, že některé události je velmi těžké vysvětlit. Někdy to prostě nejde :-)) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Říčanech. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • I když měla tato komedie u diváků úspěch, nebyla určitou dobu reprízována, protože vyvolala pro svou údajnou nevkusnost kritiku Rudého práva a hlavního sexuologa města Prahy. (raininface)

Reklama

Reklama