Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (302)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Takovéhle inteligentní a dobře zahrané mysteriózní snímky mám docela rád. O čistokrevný horor se rozhodně nejedná (ikdyž takové scény v metru nebo v blázinci byly děsivé dost), spíš bych dal na první místo drama (jež tu v žánrech ani není uvedené). Silný nadprůměr, ale značně depresivní, takže na něj člověk musí mít tu správnou náladu. Horror movie of the year ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Mysteriozní thriller přeskakující v čase ke třem dějovým liniím, jež vzpomínkově na sebe navazují. Po celou dobu filmu nikdy nevíte, kdy začne hlavnímu hrdinovi přeskakovat a objeví se démonické výjevy, které umí vyděsit. Sedíte v napětí po celou dobu filmu, která se nesnaží, ale je obžalobou vlády USA z experimentů prováděných na vojácích. SPOILER: film není snadné pochopit, Jákobův žebřík je biblický motiv spočívající v žebříku vedoucímu do nebe, v filmu je parafrázován jako žebřík vedoucí do pekla, které je však má sloužit jako smíření se vzpomínkami a se smrtí, peklo netrestá, ale osvobozuje od života (zajímavě rozvinuto v románu Prokletí od Ch. Palahniuka (autor Klubu rváčů)), po očištění peklem se žebřík obrací a lze ho využít jako cestu do nebe. Budoucí dějová linie se vůbec nestane, je o životě s hlavní postavou partnerkou Jezabel (biblická bezvěrkyně, proslulá svou bezohledností), kterou viděl na poště, měl s ní smilné myšlenky Jacob v minulosti a která je jeho průvodkyní peklem způsobeným ztrátou syna a válečnými hrůzami z Vietnamu (po požití experimentálních drog). ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších (i když ne zcela čistých) horrorů 90. let. Jisté kruhy tvrdí, že tento snímek byl velkou inspirací pro hru Silent Hill. Pokud jste ji hráli (nejstrašidelnější hra na PlayStation), možná tomuto tvrzení dáte za pravdu. Jakubův žebřík je co se týče atmosféry mnohem "silenthillovitější" než film, který byl podle této hry nakonec natočen. Dvojhvězdičkovou averzi některých mých oblíbených uživatelů (obitus, Cabal, Paldini) v tomto případě příliš nechápu, ale každý máme chvíle, kdy z nějakého důvodu nedokážeme ocenit jinými pochopenou kvalitu. :-) Jakubův žebřík patří k nejpůsobivějším a nejchytřejším mysteriozním filmům 90. let. Možná je z nich tím úplně nejlepším. A to počítám i snímky Davida Lynche ze stejné dekády. Právě Lynchovi fanoušci dokáží myslím Jakubův žebřík dobře ocenit. A totéž platí pro (přemýšlivější) hráče Silent Hillu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Chvílemi uvnitř taková Schůzka se stíny v reáliích americké armády a vietnamské války s odhalováním podobně hrůzostrašného tajemství, mezi tím řada nezapomenutelně podivných výjevů někdy úžasně tajuplných (příhoda v metru), jindy čistě děsivých (totálně psycho projížďka bláznicem), k tomu se hluboce zamotávající mysteriózní děj se snovou atmosférou... kamera, osvětlení nebo hudba taky dělají své. Přestože závěrečnou pointu Jakubova žebříčka lze částečně vytušit již s ohledem na poněkud nesourodé střídání více linií, dílčích mysteriózních situací a prožitků (nehledě na jednu nápovědu do očí řeknutou hlavnímu hrdinovi!), naštěstí to zdaleka nestojí jenom na finálním odhalení. Celou tou dramatickou haluciogénní Jakubovou cestou se táhne působivá, zneklidňující atmosféra a děj si úspěšně udrží napětí, přesto se musím přidat k těm, kteří filmu vyčetly rozvláčnější délku – pár slabším místům, v nichž se občas na chvíli ten úderně sugestivní náboj vytratí, se režisér nevyhl a taky si myslím, že mírné prostříhání o 20 nebo 30 minut by výslednému zážitku spíše jenom prospělo. [85%] ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ačkoli bych Jakobův žebřík neoznačil tak úplně za horor, je zde mnoho scén, z kterých jde husí kůže. Zároveň je to další z řady snímků, které charakterizuje věta "Válka je svinstvo". A o válečné svinstvo tu vlastně jde, ale nechci spoilerovat, i když se o to postaral už text obsahu, pokud jste ho četli. Myslím, že tenhle film by žádný hororový fanda neměl vynechat. Takovéto temné thrillery mám prostě rád. Zvlášť, když se v hlavní roli objeví sympaťák, jako je Tim Robbins. Moc se mi to líbilo. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Film poslúžil ako inšpirácia pre sériu hier "Silent Hill". (mackyns)
  • Podle původního scénáře se měla stanice metra Bergeb Street, kterou Jacob (Tim Robbins) na začátku snímku navštíví, jmenovat Nostrand Avenue. (Listeroman)
  • Drogový aspekt příběhu byl inspirován knihou "Acid Dreams: The CIA, LSD and Sixties Rebellion" od Martina Leeho a Bruce Shlaina. (Seabeast)

Reklama

Reklama