Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (143)

campix 

všechny recenze uživatele

Kdo má vlastně pravdu a kdo je vlastně horší ?? Může existovat přátelství na hodně horké půdě hranice mezi Severní a Jižní Koreou ?? Na první otázky odpověď nezískáte, ale alespoň v té další budete mít celkem jasno. Moc možné to prostě není. Korejské drama odehrávající se na jednom z nejvíce neklidných míst na světě. Zajímavý způsob vyprávění, neotřelé prostředí a zajímavý děj. Toto všechno dělá z Joint Security Area velice zajímavý snímek. Těžko z něj budete moc vyvodit nějaké neprůstřelné závěry, ale pro obrázek rozhodně pomůže. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Korea je rozdělená ve dví a mezi těmito dvěma částmi je území nazývané "Joint Security Area". Rozdělená země, rozdělený národ. Dvě země a dva způsoby žití. Vše v tomto příběhu je velmi symbolické, od té bílé čáry na mostě po scénář jako celek. (Některé scény by se daly dokonce shrnout v malé ponaučení. Například: Když stojíš na mině i severokorejec je ti dobrý... Nebo: Pro vítr hranice neplatí. Anebo dokonce: Máš-li dva podezřelé. Zatímco vyšetřuješ jednoho, druhý ti vyskočí oknem. :) ... :( ) Přesto se film vůbec nejeví jako nějaká laciná morilitka hoolywoodského střihu. Ani to není typická vojenčina, kde padá jeden voják za druhým s výjimkou hlavního hrdiny. --- Z bizardních poměrů roste bizardní přátelství. A jeho konec je očekávaně tragický. Ale ono čekání ... kdy už to příjde? ... není vůbec prosto napětí ... Brrrr... Kdo bude mít nervy na to přečkat nepřátelství mezi kapitalismem a socialismem? A kde je místo pro ty, kteří si odmítli mezi nimi vybrat? Silný příběh podaný exkluzivní formou - to je "Joint Security Area". ()

Reklama

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Já jsem z jihu, ty ze severu, tak se budeme k smrti nenávidět...a co když ne? Tak to nakonec dopadne tragicky a na úplném konci zbude jen krev a slzy...příběh několika mužů, co se vzepřeli všemu, jelikož si mysleli, že je to tak správné. Stačí však jedna noc, jeden nečekaný konflikt, jeden výstřel, pak další a vše je ztraceno...dva vojáci ze severu leží v krvi a přitom naprosto zbytečně. Silný film, kde jsem nepochopil jen jednu jedinou věc, i když byla ve filmu vysvětlena, tak stejně nerozumím, proč se dotyčná osoba v danou chvíli zachovala tak, jak se zachovala, protože to k jejímu chování absolutně nesedělo...ale to je můj problém i tak plná palba a palec vzhůru. Byeong-heon Lee už tehdy dokazoval, že z něj bude velký herec a za mě osobně, se mu to povedlo. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Obdivuji tu ohromnou objektivitu a neutrálnost, se kterou je příběh o přátelství několika vojáků z Jižní a Severní Korei divákovi podáván. Chan-wook Park nenatočil film o odlišnosti dvou politicky jinak zaměřených zemí ale o tom, že v každé z nich žijí stejně smýšlící lidé, kteří jsou od sebe oddělováni nesmyslnou ideologií. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Součást mojí rozšířené TOP 10. Čas od času si říkám, co je potřeba k natočení dobrého filmu. Pokud už budu předpokládat na nějaké úrovni odpovídající zázemí a tím pádem i herce, tak už pak stačí "jen" scénář a režie. JSA má neuvěřitelně silný příběh, který je navíc divákovi perfektně naservírovaný a natočený. Snad v žádném jiném filmu se mi nestalo, že bych byl celou dobu napnutý a snažil se odhadnout zápletku, k tomu byl dojatý skoro k slzám a ještě se několikrát smál nahlas. Žluťáci opětovně ukázali, že špičkové filmy točit umí a nepotřebují k tomu žádné fake efekty, ale pouze dokonalé řemeslo. 100% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)
  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)

Reklama

Reklama