Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studentka práv Jiřina (N. Gollová) přijede na prázdniny do rodinné vily své babičky paní Bártlové (R. Nasková). Svezou ji autem kamarádi Vašek a Karel (R. A. Strejka a A. Novotný), kteří mají trampskou chatu v nedalekém lese. U babičky Bártlové žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila (S. Májová), kterou zle sužují konzervativní názory staré paní a její přísná výchova. Do vily dochází pravidelně rodinný přítel a lékař MUDr. Kosina (J. Steimar), který léčí babiččiny vesměs smyšlené neduhy. Babička nemá ráda moderní mladé muže, ale svůj názor, když student medicíny Karel svým zákrokem zachrání život nešťastně zraněnému synovi jejího zahradníka. Babička začne chodit na procházky do přírody a konečně nepotřebuje žádné pilulky… Režisér Miroslav Cikán využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové a velmi oblíbené Nataši Gollové, která zastupovala v českém meziválečném filmu typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

štísko 

všechny recenze uživatele

Rád jsem na tuto komedii po delší době narazil. Dost jsem si ji pomatoval z minulosti, ale nevěděl, jak se jmenuje. Když se zamyslím nad faktem, že trempové většinou autem až ke své chajdě nejezdili,  fakt, že auto, které bylo v poměru k platu, dražší než dnes a  bylo opravdu jen pro ty vyšší vrstvy, tak mne vychází, že tito trempíci byli vlastně tkzv. zlatou mládeží tehdejší doby. Ale jinak moc dobře zahraná a vyvážená komedie, bez nějaké slabiny. Za mne tak 65 až 70%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jedna ze známějších pamětnických veseloher, tentokrát s určitou zvláštní dávkou nostalgie po vlastním mládí, starých časech a s hřejivým poselstvím o tom jak je mladý duch - nebo alespoň pochopení pro ty, kteří jím oplývají - důležitý i ve zralém věku. Bez paní Naskové by to nemohlo fungovat - lepší obsazení pro noblesu vyzařující a respekt budící Dámu uprostřed podzimu života nebylo možné sehnat. Je to sice naivní a předvídatelné, ale výtečně provedené. Jen myšlenka dnešního diváka na to jak daleko jsme se jako společnost posunuli a co jsme cestou zapomněli nebo rovnou odvrhli jako přežité, je poněkud truchlivá... Pojďme to moderně uzavřít tím, že jde o bez zbytečného patosu a laciných emocí fungující "feel-good" film. 80% ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Veskrze milá záležitost, ve které zazní celá řada nadčasových hlodů s výbornou Růženou Naskovou. Sympatický, pohledný Toníček Novotný, který se po válce, navzdory úspěšné herecké kariéře, stal mezinárodně uznávaným vědcem, odborníkem na smalty, (výsledky jeho práce používala NASA na sestrojení raketoplánů), čili nejen kořen, navíc moudrý chlap, v kombinaci s nádhernou, vzdělanou, kultivovanou Natašou Gollovou, jejíž život byl taky zajímavý (možná by dost současných mladých diváků překvapilo, že slavná Werichova Sirael, ošetřovala po válce vězně nakažené tyfem v koncentračním táboře Terezín, čím vsadila svůj život. Pokusila se tak odčinit v očích veřejnosti svůj románek s německým vojákem během protektorátu... ), dívat se na tyhle dvě šikovné, mladé hvězdy prvorepublikového filmu, v časech, kdy mají vše ještě před sebou, je vlastně docela dojemné. Mladinká Stella Májová taky potěšila a R.A. Strejka byl taky moc fajn. Celkově pohodová "babička komedie", těší mě, že nezapadla. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Okouzlující a ztřeštěná Nataška Gollová a proti ní rozvážná a důstojná Růžena Nasková. Dáma starých vybroušených mravů. Která ovšem nesnese žádnou novotu, žádné vybočení, sebemenší hluk. V červenci v dlouhých rukávech, klobouku, rukavicích, se slunečníkem - a s plédem přes kolena. V kočáru s koňmi. Ti v autě jsou pro ni jen blázni. Okna nesmí být otevřená, kouřit se nesmí, halasit se nesmí, pít alkohol se zapovídá. A radovat se musí na povel. „Já se raduji a přeji si, aby ses také radovala, abyste se všichni radovali.“ Zdá se, že Nataša, k velké radosti naivní Jarmilky - Stelly Májové - naruší poněkud klidný a tichý chod poněkud staromódního domu. Za neutuchající pomoci trampské dvojice. I drobného podvodníčka s padělanými obrazy Jana Pivce. Obrat nastává po zranění zahradníkova Emana. Babičku nikdo nepoznává, zdraví nazdar, chodí na procházky, odmítá prášky. Raději pohyb, slunce, vzduch. Milost dostali i trampíci, byť Vaškovy vynálezy jsou poněkud životu nebezpečné. Babiččin dům se prosvětluje, své místo najde i rádio, tančí se. Táborák, budiž. Šlágr, to už paní Naskové z pusy moc nešlo. Ale v těch teplácích, role nerole, mi přece jen příliš neseděla. Přece jen je salonní typ. (V teplácích by mohla být Antonie Nedošínská, už jsem někde psala srovnání těchto dvou typově podobných korpulentních dam a jejich rolí.) Babička pookřeje, jezdí autem, byť řidičské schopnosti nemá valné, dokonce chodí na kopanou. A i když se pak život mírně vrátí do starých zaběhnutých kolejí, pletení a spaní v devět, léto to bylo krásné. Užili si jej všichni, Jiřinka i Jarmilka, babička, pan doktor, trampíci i zahradníkův Eman. A my si to užíváme s nimi při každém dalším uvedení. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Oslava mládí. Příjemná prázdninová atmosféra uprostřed ospalé posázavské přírody vyzařuje až jakési magické fluidum, zázračný životabudič, v němž se ozdraví duše každého, kdo se umí dívat na svět kolem sebe mladýma, usměvavýma očima. Herci jsou neodolatelní, od sympatické a něžné Nataši Gollové až po vynikající Růženu Naskovou, jejíž proměna z poněkud zatrpklé staré dámy s přísným pohledem a zkostnatělými názory v ženu moderní, přátelskou a laskavou překračuje původní rozpětí nevinného filmového okamžiku a stává se fascinujícím portrétem lidského znovuzrození. Svěží duch mládí, jeho pozitivní a nadšený pohled na život i neutuchající síla upřímného přátelství vtisknutá pevně do rukou protagonistů tohoto úsměvného filmu, funguje navzdory proměnám času jako dlouho hledaný most mezi minulostí a přítomností. Do nejmenších podrobností. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Růžena Nasková ve filmu skutečně střílí z kuše, sama tento sport provozovala soukromě doma. (M.B)
  • Slogan „To je jen jednoduchý technický problém“, který ve filmu několikrát zazní, se ve své době stal oblíbenou hláškou. (raininface)
  • Na scénáři k filmu se podílel známý trampský písničkář Jarka Motl. (raininface)

Reklama

Reklama