Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Testament odpad!

všechny recenze uživatele

Děs běs, absolutně nekoukatelná slátanina. Už pár uživatelů zde psalo o "švejkování", ale proboha četli jste vůbec Haška, popř.: viděli oba dva díly? Postava Švejka byla napsána mnohoznačně a právě díky tomu nebylo lze poznat, jestli je opravdu hloupý, nebo si na to jen hraje. Postava Kefalína je POUZE hloupá. Proč někdo něco takového natáčí a někdo to i financuje? Pryč s tím. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Začátek mi připadal ještě ucházející, nicméně další pokračování už byla vskutku "ucházející". Kvalita z nich totiž ucházela stejně rychle, jako uchází vzduch z píchnuté pneumatiky. Nehodlám se koukat až do konce, jestli se tahle pneumatika splaskne úplně, nebo zda ji stihne někdo před úplným vyfouknutím zalepit a případně trochu přihustit. Dosavadní díly mě totiž přesvědčily o jediném - že Česká televize má (nebo měla?) zřejmě tolik peněz, že neví co s nimi, a tak se občas pouští do natáčení podobných volovin, jako je tato. ()

Reklama

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se mi to zdálo nějaké upachtěné, na dálku z toho smrděly špinavé popelníky, upocená lampasácká prasata a umakart v ateliéru, takže prvních pár dílů jsem dokoukal se značným sebezapřením. Jenže posléze se herci tak nějak po bolševicku vpravili do svých rolí a byla z toho docela prdel. Chci říct, dalo se na to zvyknout a občas se i zasmát. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděl, na rozdíl od skvělého filmu, po dlouhých letech snad teprve podruhé. První díl byl pro mě velikým zklamáním a na druhý jsem si zvykal. Největším problémem se mi ukázal být Kefalín. Ondra Vetchý vede už jen proto, že Radkovi Holubovi ty ženy nevěřím. Ale herecké obsazení je jinak naprosto unikátní a postupně mi došlo, že toto ztvárnění pétépáků je mnohem realističtější, než ve filmu. Navíc jsem se opravdu dost dobře bavil. Vítězem zábavy je u mě Bolek Polívka. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Na seriálu Černí baroni mě vždy bavili zejména herci, neboť herecké obsazení je zde naprosto skvostné, je doslova napěchováno samými zvučnými jmény a na některé postavy je přímo radost pohledět. Mám na mysli především excelentního Andreje Hryce a Bolka Polívku, kterému role věčně zlitého poručíka Hamáčka sedla jako ulitá a působil v ní tak přirozeně, až mi to chvílemi bylo trochu podezřelé. Na druhou stranu je zde také spousta herců, kterým jsem jejich role prostě nevěřil a našli se i tací, kteří mně svým přehráváním neskutečně lezli na nervy. Jednotlivé epizody jsou vskutku zábavné, po celou dobu panuje příjemně uvolněná atmosféra, hudební podkres rovněž není k zahození. Na můj vkus ale mohla být mnohem lepší kamera, aby seriál nepůsobil tak amatérsky, a také lépe zpracovaný scénář, i když to hlavní, tedy vyobrazení absurdity tehdejšího režimu, se tvůrcům fakt povedlo. Na film to kvalitou asi nemá, ale o moc za ním rozhodně nezaostává. 6/10. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama