Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ešte šťastie, že Spojenci mali toho H. Fondu s pár chlapíkmi, ktorí sa dostali v správny čas na správne miesto. Ide tu síce o takú klasickú a obohranú americkú hrdinskosť postavenú na pár jednotlivcoch, ale aj tak ma to ešte stále baví. Možno to je tým, že je tu zachovaná primeraná miera patriotizmu a hlavne mi dejová linka dávala zmysel, čiže veľká spokojnosť. 75/100 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to tak špatný film,kdyby to nebyl tak špatný film.Stopáž byla vražedná,i když musím uznat,že kdyby se bylo na co dívat,určitě bych ji nekritizoval,jenže snímek měl obrovské množství nedostatků.Jistě,chápu,že asi nelze v roce 1965 sehnat německé tanky a o Pzkfw VI B to platí dvojnásob,ale nevěřím tomu,že by Američané nedali dohromady pár Shermanů.Ani scénář si s tehdejší realitou problémy nedělal a díky tomu vznikl film,který se absolutně nedá srovnat s Bitvou o Británii,která je pouze o dva roky mladší a nesrovnatelně lepší. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bolo pre mňa zážitkom opätovne si pozrieť jeden z nevydarených vojnových filmov. Akurát netuším, z akého dôvodu som ho pred pár rokmi považoval za mierne nadpriemerný. Nevyznám sa v technike tak ako tunajší odborníci, takže neviem ktorá technika nezodpovedala historickým udalostiam. Bolo by výborné, ak by toto bol jediný a hlavný nedostatok filmu. Vo filme dominujú Henry Fonda, Robert Shaw a istým spôsobom aj Telly Savalas, ktorého postavu si požičali z Hlavy 22. Bojové scény sú na zúfanie, dialógy písal niekto s modrou knižkou, zle boli vybrané lokácie, na spôsob velenia i manévre techniky sa mi ťažko pozeralo. Tento film by ma neoslovil, ani keby som predtým žiaden film z II. svetovej vojny nevidel. A videl som ich slušný počet. Včera som videl Báječných mužov ... a dnes Bitku v Ardenách. Oba spáchal Ken Annakin. Nedokážem pochopiť, ako tento režisér dokázal nakrútiť Najdlhší deň. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu (ani nechci) hodnotit historickou věrnost - i tak jsem trochu v rozpacích. Velice věrohodné a působivé záběry se prostřídávají se scénami, které až tak opravdově nevyhlížejí … a nějak se nemůžu zbavit dojmu, že snímek si v některých okamžicích zkouší hrát na western, což se ke světové válce v tomhle případě zrovna dvakrát nehodí. Bohužel jsem viděla dost nešťastně "upravenou“ televizní verzi, tak se pokouším ignorovat osekaný formát obrazu 4:3 - a především český dabing (pokud mluví česky Američané i Němci, je to přinejmenším směšné) ... a čtvrtou * si prozatím nechávám v záloze. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý válečný epos opěvuje hrdinství a chytrost spojeneckých jednotek během neočekávaného válečného zvratu. Bitva v Ardenách byla jedním z velmi důležitých střetů 2. světové války, protože Němci měli možná vůbec poslední možnost zvrátit ještě její výsledek ve svůj prospěch. Přestože jsou historické okolnosti zjednodušené a některé efekty i černobílé charaktery amerických hrdinů už působí trochu směšně, Bitva v Ardenách je napínavá a dokáže strhnout. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Na začátku jsou němečtí zajatci při předvedení do bunkru vybaveni puškami KAR 98 a první útočnou puškou na světě StG 44. Mimo jiné je zde vidět i americké pušky M1 Garant s granátometem M7. (Winster)
  • Pri obrane mesta Ambléve pripevnia americkí vojaci na tank nálože. V ďalšom zábere, keď od tanku utekajú, už na ňom nálože nie sú, ale v ďalšom zábere pred výbuchom sa znovu objavia. (tiradentes)
  • Jednotka sabotérů v amerických uniformách byla v bitvě v Ardenách skutečně nasazena. Komandu velel SS Man Otto Skorzeny, který osvobodil Mussoliniho z jeho zajetí v horském hotelu. Když se Američané dozvěděli o komandu, tak nechal generál Patton na kontrolních bodech rozestavit afroamerické vojáky, aby kontrolovali podezřelé bílé Američany. Patton si byl totiž jistý, že až Němci pošlou jako komando kohokoliv, tak černoši to rozhodně nebudou. (liebgott)

Reklama

Reklama