Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skoro tříhodinová nuda. Bez hrdinů, bez děje, kromě sudů na konci bez akce. Tohle se dalo natočit líp, než nájezdy kamery nad moduritovou plání s modýlky tanků. Pálí se tu ostošest, ale kromě nadšenců pro techniky asi budete nejvíc koukat na to, když už bude proboha konec. Herecky vytříbené, jinak ovšem nijaké. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tento film je ve srovnání s jinými ze své doby naprosto nejslabší, protože průběh poslední nacistické ofenzivy na západě popisuje naprosto mimózně a zcela v rozporu s realitou (kritizoval jej proto i sám Ike), nadto náhradou za prznění skutečnosti nenabízí nějak silný příběh. Kromě toho užívá zcela neodpovídající bojovou techniku (M24 jako M4 Sherman, M47 jako Königstiger, transportér M3 jako SdKfz 251 atd.), závěr vypadá spíš jako někde z pouště než v mrazivém prosinci a tak dále. Ve srovnání s konkurenčním sovětským opusem Osvobození prohrává na celé čáře. Jedinou působivou scénou je zpěv Panzerlied. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

1.) Dwight D.Eisenhower říkal, že se to tak nestalo a co řekne Ike, to platí. 2.) Bojová technika absolutně neodpovídá, ale kdo by si taky půjčoval tanky z muzeí.. 3.) Zatímco Němci se ve válce věnují především válce, Američani byznysu (zdravím Kojaka). 4.) R.Shaw je tak přesvědčivý, že by ho Führer bez mrknutí oka pozval do Orlího hnízda na čaj. 5.) Půl Třetí říše a Evu Braunovou k tomu za zásoby ropy! 6.) Kdo si namlouvá, že není důležitá historická věrnost, ale filmařská forma a herecké hvězdy, ať si znovu přečte bod 1.. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé vidieť nejakú bitku aj z pohľadu nemeckej strany. To sa dnes už veľmi nenosí v amerických filmoch. Väčšinou dnes filmy začínajú a končia pohľadom na Americkú vlajku. Opäť ma zlákal hlavne Henry Fonda ale mal som pocit, že v tomto filme rozhodne nehrá hlavnú rolu, dokonca tu ani nemal extra priestor vyniknúť. To najlepšie na filme sú asi zábery na tanky, fanúšikovia týchto obrnených vozidiel si naozaj prídu na svoje. Rozpočet teda nebol malý, pretože sa nejedná o žiadne makety. Áno, je oveľa viac lepších filmov z obdobia 2.svetovej vojny a to aj z tak dávnej doby, z akej je natočený práve tento film. Ale táto snímka i tak má čím zaujať, akurát si tu neobľúbite žiadne postavy a tak ani neviete, komu držať palce. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho evidentne nadherny vojnovy velkofilm, pre mna len nudny priemer, ktory bol problem vobec dopozerat. Tematika II. svetovej vojny a zimnych mesiacov roku 1944 bola fajn, ale prvu hodinu sa nic dohromady nedeje, len odznie kopa prazdnych dialogov a divak si nema co pamatat a ani sa na co pozerat. Potom sa to trochu rozbehne, a herci ako Robert Shaw /From Russia with Love/, Dana Andrews /noiry Laura a Where the Sidewalk Ends/ a Telly Savalas /Dirty Dozen s Lee Marvinom a bondovka On Her Majesty Secret Service/ sice hraju na urovni, ale hereckych koncertov si divak nijako neuzije. Plus samozrejme Henry Fonda, ale mam coraz viac pocit, ze bol len lakadlom na masy, aby sa ludia chytili. Na mna jeho ucast teda vobec nezaposobila. Ken Annakin odviedol len zrucnu rezisersku rutinu. Pre mna vojnovy velkofilm, ktoreho popularitu som dodnes nepochopil. 50 % ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • V úvodním soundtracku je částečně zakomponována píseň německých tankistů „Panzerlied“, kterou i později zpívají tankoví velitelé před plukovníkem Hesslerem (Robert Shaw). (Hellraiser12)
  • Ve filmu je bitva znázorněna na rovině a za krásného počasí. Ve skutečnosti byla převážně v lesích a vojáky, kteří tvrdě bojovali, sužovala zima, husté sněžení a nemilosrdný vítr. (Jimmy15)
  • Bitva v Ardenách je souhrnný název, který se používá pro označení německé protiofenzívy a její následné eliminace v prosinci 1944 až lednu 1945 na západní frontě. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama