Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselé i smutné osudy několika žen z malého města. (Česká televize)

Recenze (89)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Hořká komedie o přátelství a je adptací stejnojmenné divadelní hry Roberta Harlinga z roku 1987. Šest hlavních postav filmu jsou ženy. Vytvářejí tři dvojice, ve kterých jsou si bližší - kadeřnictví, rodina, starší přítelkyně. I když jsou povahově rozdílné, snaží se otupovat hrany svých běžných problémů radami, povídáním si, nebo malými výpomocemi. Jsou to křehké ženy a mnohé věci se jich dotýkají do hlouky duše, ale když jde do tuhého, jsou jako z oceli a je možné se o ně opřít. Výběr hereček do jednotlivých rolí je zajímavý a myslím, že se povedl. Divadelní hra se více soustředila na Shelby Latcherie (Julia Roberts), diabetičky, které po porodu selhávají ledviny a rodina ji nemůže pomoci. Film se více soustředil na vztah přítelkyň a na jejich veselé a smutné chvíle. V roce 2012 se film dočkal televizního remaku s afroamerickými herečkami. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně dojímavný smutek Sally Field, na druhé neustále držkující a hláškující Shirley MacLaine a mezi tím osudy několika dalších svérázných žen, jejichž příběh sledujeme od Vánoc k Halloweenu, od oslavy k oslavě. Místy strhující tak, že se srdce svírá, místy naopak poněkud upovídaný a nudný. Misku vah však přece jen nakonec k nadprůměru vychylují výborné herecké výkony a skvěle zachycená atsmosféra obyčejného života jednoho maloměsta. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„Je to pravý gentleman. Vsadím se, že si vyndá nádobí z dřezu, než se do něj vyčůrá.“ Citové peripetie několika žen v malém městě, které je jinak plné střelených lidí, kdy mnoho z nich se zúčastní chystané svatby budoucí herecké hvězdy. Přelom osmdesátých a devadesátých let byl totiž přelomem i v kariéře Julie Roberts, která v konkurzu porazila mladší a zkušenější kolegyně, a roli urvala pro sebe. A to křehké jižanské krásky, která se následně rozhodne mít dítě i navzdory tomu, že jako těžká diabetička ohrožuje vlastní život. Julia se nenechala zastínit slavnými kolegyněmi a role jí dokonce vynesla Zlatý glóbus. Tři hvězdy a kousek. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ve městečku se chystá velká veselice - Shelby (Julia Roberts) se vdává. Zatímco největší starostí jejího otce (Tom Skerritt) je vyhnat ptačí osazenstvo ze zahrady, pro její matku je vše složitější. Kromě standardních starostí matek nevěst má o Shelby hlavně strach. Její choroba, diabetes, může ve kteroukoliv chvíli na Shelby zaútočit. A když po svatbě přijde Shelby s tím, že by chtěla mít miminko, má její matka jasno - těhotenství by Shelby mohlo zabít... Film jsem viděl poprvé pradávno, ale trochu jsem na něj již pozapomněl, a tak jsem si jej dal ještě jednou. Ale názor na něj se mi nezměnil - při samotném sledování vcelku ok (hlavně díky hereckému obsazení - Daryl Hannah, Julia Roberts, Tom Skerritt, Shirley MacLaine, ...), leč film je určen pro zcela jiné publiku, a tak mne příběhově dvakrát nezaujal. Asi nejvíce mne bavily slovní přestřelky mezi otcem Shelby a nesympatickou sousedkou (Shirley MacLaine), a celkově mne z celého filmu role Shirley MacLaine zaujala asi nejvíce... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to bolo celkom utrpenie - dlhé, nudné zoznamovanie sa s postavami, málo záživné a lenivé uvedenie do príbehov jednotlivých žien... No ale ako išiel čas a ja som sa začal čoraz hlbšie vnárať do deja, tak predsa len prišiel ten pocit, kedy sa prestanete pozerať na hodinky, že koľko preboha ešte do konca, a začnete si film užívať. Pochopiteľne, najviac sa mi páčila dejová linka a príbeh postavy, ktorú stvárnila Julia Roberts. Nemôžem sa ale ubrániť pocitu, že film si užijú predovšetkým iba ženy. Lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Producenti filmu původně nesouhlasili s obsazením Sally Fieldové do role M'Lynn s tím, že by jí nikdo neuvěřil, že je matkou 22letého syna. Jejích námitky vzaly za své, když se ukázalo, že v reálném životě má právě stejně starého syna. (Aelita)
  • Film se natáčel v malém městečku Natchitoches ve státě Louisiana a jako kompars v něm vystupovali i místní obyvatelé. Očividně bylo natáčení pro ně natolik vyčerpávající, že když se o několik let později ve stejném městečku natáčel film Muž na Měsíci (1999), bylo obtížné najit mezi místními někoho na roli statisty. (Aelita)

Související novinky

Zemřela herečka Olympia Dukakis

Zemřela herečka Olympia Dukakis

02.05.2021

Ve věku 89 let zemřela oscarová herečka řeckého původu Olympia Dukakis. Svůj filmový debut prožila v roce 1964 ve filmu Lilith a objevila se i jako matka Dustina Hoffmana ve filmu John a Mary z roku… (více)

Reklama

Reklama