Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (723)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Nevím, jestli mě film opravdu neoslovil, nebo jsem se na něj jen dívala ve špatné náladě. Já jsem sice neměla špatnou náladu, naopak, měla jsem abnormálně dobrou náladu, a v tom to právě vězí: Má mysl byla asi na takovém obláčku, že za ní ani ta nejrychlejší a nejzbloudilejší kulka nebyla schopná doletět. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Smutný multioscarový film holywoodské komety Michael Cimina, na rozdíl od jeho následujícího vizuálně krásného obřího propadáku Nebeská brána má Lovec jelenů zajímavý plnokrevný příběh. Lovec jelenů De Niro a jeho kamarádi ze železáren narukují do Vietnamu, který jim zcela zpřevrací život. Hvězdný výkon předvedli nejvíce Christopher Walken, Merryl Streepová a také John Cazale (Fredo Corleone z Kmotra), pro kterého to byla kvůli rakovině poslední role v životě. A ještě - tak bravurně natočená ruská ruleta na několik způsobů - to jinde neuvidíte. Trailer: http://www.youtube.com/watch?gl=CZ&v=vw-Tyr6Rb6I ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Je jedno, že toho moc nenatočil a že v pozdější fázi své tvorby prokazoval jistou stagnaci. Stačily tři filmy – LOVEC JELENů, NEBESKÁ BRÁNA a ROK DRAKA, aby se Michael Cimino stal v mých očích jedním z největších světových filmařů 20.století. Je strašná škoda, že Cimina divácké nepochopení a finanční potíže později zdeptaly natolik, že ztratil tvůrčí jiskru a uzavřel se do sebe. Budu parafrázovat filmového kritika Jaroslava Bočka při jeho hodnocení ´Markety Lazarové´ a napíšu, že ´Lovec jelenů´ a ´Nebeská brána´ jsou zjevení, obrovité balvany, které tu vyrostly a náhle pohnuly našimi filmovými a estetickými měřítky. Ciminův film je vyprávěn pozvolna, v celé své epické šíři, jakou můžeme vidět třeba u stěžejních děl Davida Leana. Ruská ruleta, ve které se hraje přímo o životy hlavních postav, je tu jakousi metaforou války a člověk se musí jenom pousmát nad nepochopením ze strany Jane Fondové, která Cimina obžalovala (samozřejmě neprávem) z rasismu a „podkuřování“ vládní garnituře. __PS: Díky bohu za blu-ray technologii. Na modrém nosiči vypadá Lovec jelenů oproti vyblité dvd edici přímo fan-ta-sti-cky. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Deric Washburn .. Válka ničí především lidi, jejich více či méně spořádané životy. A tento film je především o tom. O obyčejných lidech a jejich osudech, které poznamená válka. Jen mi přišlo, že přes dlouhou stopáž je film místy zbytečně hodně natahován (svatba), jindy je zase velmi zkratkovitý (Vietnam) a více méně využívá jako hlavní prostředek toho špatného tolikrát zmíněnou nedobrovolnou ruskou ruletu. Christopher Walken a Robert De Niro jsou úžasní, hudba teskná a celkově je tohle válečné drama i dnes dosti působivé. 75%. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Lovce jelenů nevnímám jako válečný film, ale jako film o velkém přátelství. Práce, kulečník, svatba, lov jelenů ..... to všechno mi ukázalo, jak ty lidi žili "předtím": kamarádskou soudržností, tradicí, zvyky, ideály, radostí ze vzájemné společnosti. To vše se otřáslo válečnými hrůzami a přežít to peklo byl jen začátek bolesti, samoty a izolace, protože nesdělitelná zkušenost je hráz a postava Roberta De Niro byla symbolem snahy dát ty tři pošramocené bolavé duše znovu dohromady a tím je zachránit. Všichni tři pánové v hlavních rolích si hrábli na herecké a jistě i psychické dno. Silný a přes děsivé scény neskutečně dojemný film. ()

Galerie (168)

Zajímavosti (41)

  • Chuck Aspregen (Axel), nebyl herec, ale předák v ocelárně, kterou před začátkem natáčení navštívili Robert De Niro (Michael) a Michael Cimino. Aspregen na ně udělal takový dojem, že mu nabídli roli. Po De Nirovi se stal druhou osobou, která byla do filmu obsazena. (Kulmon)
  • Robert De Niro (Michael) přiznal, že scéna, v níž jeho postava poprvé navštíví Stevena (John Savage) v nemocnici, byla pro něj tou nejemotivnější scénou, kterou kdy natočil. Při zmínce o ní v pořadu AFI Life Achievement Award: A Tribute to Robert De Niro (2003), se herec rozplakal. (JayZak)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama