Reklama

Reklama

Rok Draka

  • USA Year of the Dragon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Mickey Rourke ako policajt, ktorý chodí do kancelárie šéfa svojho šéfa bez toho, aby si zložil z hlavy klobúk, do vane svojej milenky v kabáte a neskôr sa k nej bez opýtania nasťahuje, dokonca v jej luxusnom byte aj vyšetruje. Rozhodol sa rozložiť triádu a s ňou aj celú čínsku štvrť, pričom ho nič nezastaví. Smutné je, že človek ako on si nemôže dovoliť mať blízkych, na ktorých mu záleží, pretože zlo si obete vyberá tak, aby boli čo najbolestivejšie. V drsnom thrilleri o vyháňaní draka sa o tom neraz presvedčíme. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chýb by sa v scenári našlo pomerne dosť; Stanley sa zaoberá hneď dvoma ženami, pričom jedna by stačila. Nevieme potom, čo si máme o ňom myslieť, pričom ako playboy nepôsobí. Podobne je to aj s hlavným antagonistom. Niekedy sa chová ako najväčší hajzel na svete, inokedy prejavuje ľútosť a máme dojem, akoby Cimino chcel, aby sme ho považovali za sympaťáka. Režisér občas nevie, kedy prestrihnúť na ďalšiu scénu a do dvoch hodín by sa tento dej určite zmestil. Ale je tu tá osemdesiatková krimi atmosféra, ktorú máme my pamätníci tak nesmierne radi a Rok draka si budeme niektorí dávať ako kombo spoločne s Čiernym dažďom po večeroch, kedy budeme mať tú správnu náladu. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ciminova poctivá režie a vynikající Stoneův scénář, který rozrývá dění za oponou čínské čtvrti. Spousta výborných nápadů (manželka, přestřelka na mostě) a žádné servítky. Pomalejší tempo trochu zamrzí, mohla to být prvotřídní záležitost. Takhle je to jenom hodně fajn žánrovka s mladým (ještě nezpustlým) Mickey Rourkem. V týhle zemi lidi nemají paměť. Nikdo si nic nepamatuje. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Má to v sobě Ciminovu posedlost detailem, i jeho zřejmě nevykořenitelnou megalománii. Na papíře by Rok Draka mělo být tuctové kriminální béčko, jenže výprava, vedení herců a špičková režie hlasitě prohlašují, že se tady odehrává umění. Výsledek je kombinací toho nejprůměrnějšího z filmové branže s naprostou špičkou v oboru. Říct že se to tluče, by byl až příliš jemný eufemismus, ale pozitivní dojmy bohatě převažují. Chyběla mi jen lepší hudba, abych tenhle neo-noir zařadil k tomu nejlepšímu v žánru. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, skvělý herecký výkon od Rourkea (možná lepší než v Angel Heart), krásná vizuální stránka, ale... Více než stokrát opakované vyprávěcí postupy, velmi rozdílné tempo toku děje (což má za vinu, že se tu a tam kouknete jak dlouho to bude ještě trvat a tu a tam film skvěle odsípá) a ten konec, ten potřebuje buď vysvětlení nebo lobotomii pro diváka! Cimino prostě je jen a pouze vyhásínající režisér, který se "dopustil" jediného úspěchu na začátku kariéry. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (21)

  • Okrem New Yorku sa natáčalo aj v americkom štáte Severná Karolína, v kanadskej Britskej Kolumbii a tiež v thajskom Bangkoku. (Real Tom Hardy)
  • Dámska speváčka, ktorú môžeme vidieť v jednej scéne v reštaurácii a potom aj počas záverečných titulkov, bola skutočná speváčka, ktorú Cimino "našiel" v jednom slizkom, špinavom klube v Taiwane. Obsadil ju do filmu a po skončení natáčania už vedela po anglicky a dokonca začala študovať na škole Bernard v New Yorku. (Real Tom Hardy)
  • Zaujímavá je scéna, v ktorej Joey Tai (John Lone) ide cez textilný závod po malom moste až do špinavého apartmánu. Závod sa totiž nachádzal v Bangkoku, most v New Yorku a apartmán bol štúdiový set v Severnej Karolíne. Vedúci scenára (script supervisor) Ciminovi tvrdil, že takto zostrihaná scéna nebude dobre vyzerať. Stavili sa o $1,000. Cimino nakoniec vyhral, peniaze si však nezobral. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama