Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (248)

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Barton Fink je velice působivý film, který mě rychle vtáhnul do děje, za co může především klasická coenovská atmosféra a především výborné a magické hotelové interiéry. Dále pak jak je u Coenů zvykem černý humor a absurdní dialogy plus k tomu přičteme skvělého a věčně zpoceného Johna Goodmana tak mě vychází určitě nadprůměrný zážitek. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Co to bylo za nesmysl? Kdybych si tu nepřečet obsah, tak bych ani pořádně nevěděl, o čem to vůbec bylo. Když Coeni psali scénář, tak snad museli bejt totálně sjetý. Holt asi nemam pro "divný" filmy pochopení, když tak koukám na komentáře a hodnocení ostatních. Pro mě to byl jednoznačně nejblbější film od Coenů a věřim, že nic horšího snad už nenatočej. Hvězdičku si zaslouží akorát John Goodman s brokárnou. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Coenovci si medzi svojimi veľdielami dávajú pohov práve takýmito jednohubkami, na ktoré si divák musí nájsť tú správnu chvíľu. A aj tento to potvrdzuje. Potvrdil to ľahkosťou spracovanie ťažkej žánrovej kombinácie, hereckými prednosťami, ktoré ženú film dopredu aj napriek ťažkému nákladu vo forme príbehu, ktorý im Coeni naložili. Výnimočnosť charakterov postáv a skvelých dialógov mi predsa len naznačili, že by som nemal klesnúť na tri hviezdičky. Ale škoda, že film trošku neskomerčnili, trošku svižnejší dej, viac napätia a bol by z toho trhák. 75%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si opět vyplnil mezírku ve filmografii Coenovic bratrů tímto pozoruhodným ale bohužel pro mě zcela nezajímavým a nudným filmem. Nemůžu filmu upřít výbornou výpravu ani skvělé herecké výkony v čele s Johnem Turturrem a jeho bizarním účesem ale neskutečně jsem se nudil a kvůli tomu film řadím k nejslabším Coenovkám, kterých je naštěstí minimum. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Coenska variace Lynche a Cronenberga. Prislo me to jako mix Eraserheada a Naked Lunch. Honzove Mucednik i Dobry muz zahrali podivne magory velmi schopne. Atmosfera Eraserheadovskeho hotelu, jemuz tece sliz ze zdi byla vyborna. Pribeh zasekleho writera zoufale hledajiciho inspiraci byl rovnez povedeny. Rozhodne jeden z Coen's TOP 3. 8/10 ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Film jako první v historii vyhrál 3 hlavní ceny na MFF v Cannes - pro Nejlepšího herce v hlavní roli (John Turturro), za Nejlepší režii a Zlatou palmu pro Nejlepší film. (MrCreosote)
  • Ve filmu je několik odkazů poukazujících na to, že hotel Earle je ve skutečnosti peklo: Když se recepční hraný Buscemim poprvé objeví ve filmu, vychází odkudsi ze sklepa a otvírá přitom poklop, jakoby se vracel z podzemí. Během Bartonovy cesty výtahem můžeme slyšet slovo "6" celkem třikrát. (MrCreosote)
  • Podle slov bratrů Coenů byl hlavní inspirací pro Bartona Finka Polanského Nájemník, jenž se také odehrává převážně v jednom bytě. (MrCreosote)

Reklama

Reklama