Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (248)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Teď budu muset klesnout na úroveň fanatických obdivovatelů Lynche a Bergmana a okomentovat film podobně jako oni většinou komentují díla svých model: "Vůbec nechápu o čem to bylo, ale je to geniální!". Každopádně já nebudu tak rezolutní, čili: Konec Burtona Finka jsem skutečně moc nepobral, ale film jako takový se mi líbil hodně." Takže pokud se najde někdo bystřejší a ochotný, ať mi prosím napíše, kdo to vlastně byl ten hailující John Goodman a proč se finální scéna odehrává v hořícím hotelu, což nikoho nevzrušuje, akorát je jim větší horko než obvykle. Pak se možná rozhodnu přidat tu pátou hvězdičku, nebo tu čtvrtou naopak ubrat, pokud vyjde najevo, že jde jen o nějakou rádoby geniální onanii. Nic se každopádně nedá vytknout hereckým výkonům a rejpání do Hollywoodské mašinérie. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Coenovka jak vysita, panoptikum ruznych zabavnych figurek(majitel filmoveho studia, Chet, Barton, Charlie), ktere jsou hezky vykresleny do detailu - coz je devizou Coenovcu. Film me bavil ale s blizicim se koncem jsem se zacal ztracet a ztracet ...film skoncil a ve me zustalo spousta nezodpovezenych otazek. Musi se nechat ze je tam paradni vyprava a exelentni herecke vykony + Lynchovský konec 75% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak s týmto filmom nemám najmenšie problémy. Tie skončili pri záverečných titulkoch. Bolo ozajstným problémom tento film dopozerať do konca a vôbec nemám chuť sa zamýšľať nad ukrytými symbolmi, podobenstvami, náznakmi, šiframi. Film ma okrem hereckých výkonov oboch protagonistov ničím nezaujal a nad zhliadnutím ďalšieho filmu od bračekov budem uvažovať o čosi dlhšie. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když nadějný umělec cestuje z jednoho města do druhého, ale zapomene si do kufru přibalit své múzy? Tápání Bartona Finka, věčné posedávání za psacím strojem vedle podezřele se odlupující tapety a snaha inspirovat se od zkušenějšího (z kterého se vyklube akorát zkušenější alkoholik) je postihnuta velmi slušně. Zejména v začátcích film nasazuje vysokou laťku v podobě dobrých dialogů a lehce komické, ale i lehce úzkostné atmosféry. V druhé polovině však začíná zajímavost trochu upadat, ale to by tady nesměl být šílený a záhadný John Goodman, jehož postava přidává filmu jakoby další rozměr. 8/10 ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

dokonalé. viac slov bolo zbytočných. majstri coenovci sú géniovia, a aj keď mám rád ich nenapodobiteľný mierne čierny zmysel pre humor, ktorého v tomto filme bolo pomenej, pretože to bola záležitosť významovo pomerne vážna, pokladám to za jeden z ich najlepších filmov a do poslednej kvapky som si vychutnal každý jeden precízny scenársiticko režijný detail filmu a katarziu z toho všetkého. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • První hlas, který ve filmu uslyšíme, patří Johnu Turturrovi. (MrCreosote)
  • Role Jacka Lipnicka byla nabídnuta Johnu Miliusovi, ale odmítl. Michael Lerner si nakonec za tuto roli vysloužil nominaci na Oscara. (MrCreosote)
  • Film jako první v historii vyhrál 3 hlavní ceny na MFF v Cannes - pro Nejlepšího herce v hlavní roli (John Turturro), za Nejlepší režii a Zlatou palmu pro Nejlepší film. (MrCreosote)

Reklama

Reklama