Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou dobrodružně akčního příběhu je mladý newyorský muž Christopher Dubois, který s přáteli okrade místního mafiána a na útěku před jeho zabijáky se omylem ocitne na palubě lodi pašeráků zbraní. Ti se ho chtějí zbavit, ale před smrtí v zubech žraloků ho zachrání útok pirátů vedených elegantním lupičem Dobbsem. Chris se k pirátům přidá spolu s nimi pokračuje v cestě v naději, že se dostane zpět do New Yorku. Dobbds ho však vysadí na siamském ostrově, kde prodá svůj lup starému zákazníkovi, mistrovi bojových umění Khaovi. Ten si všimne jeho dovednosti, pokud jde o bojová umění a zařadí ho mezi své svěřence. O půl roku později se Chris opět setká s Dobbsem a požádá ho, aby mu pomohl dostat se do tibetského kláštera, kde se má konat velký turnaj v bojovém umění. Sjíždí se na něj zápasníci celého světa a hlavní cenou má být velká socha draka, celá z ryzího zlata. Dobbs souhlasí, ale protože nevěří v Chrisovo vítězství, vmyslí si vlastní plán, jak se zlaté sošky zmocnit. A zatímco on připravuje drzou loupež, Chris Dubois se řadou soubojů propracovává do finálového střetnutí, kde na něj čeká brutální zabiják, mongolský válečník Khan. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (213)

DHDV 

všechny recenze uživatele

Levnější historická odnož (decentně) podobného mortal kombat. Docela se divým, že do tohoto filmu dokázal získat Moora. Na druhou stranu nebýt jeho a JCV a dobrých bojových scén byl by tohle opravdu jen pokus o film. Bohužel tady se nemůžu zastat ani jednoho z hlavních protagonistů, nevím čeho chtěli dosáhnout s tak příšerným scénářem, vždy i některé televizní tvorby sou kvalitnější. Hodně přemýšlím nad hodnocením, ale pokud se na to podívám stejně ironicky jako postava, kterou ztvárnil bývalý 007 dávám 1+. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V r. 1996 na tom bola Van Dammeho kariéra tak, že striedavo oblačno, striedavo slnečno. Mal na konte kultovky Živý terč, Karate Tiger, Kickboxer, Dvojitý zásah a Univerzálny vojak. Ani v jednej z nich nekopal takú vysokú ligu, ako Arnold v T2, alebo Sly v Rambovi 2, ale boli to známe, tu viac, tu menej komerčne úspešné tituly. Tempo každopádne predsa len postupne ochabovalo a začali pribúdať pofidérne kusy a prepadáky (ignorovaný Street Fighter, prehliadnutý pokus o dramatické herectvo v Niet úniku). A tak si (dva roky po Seagalovom režijnom debute Aljaška v plameňoch) povedal, že je načase skúsiť... režijne debutovať. Na tento akt násilia zlanáril producenta Moshea Diamanta, ktorý mu v minulosti viacnásobne kryl chrbát na skoro-hitoch Timecop a Náhla smrť. Tipujem, že Diamantovi sa do toho veľmi nechcelo, no JCVD mu na oplátku možno sľúbil nejaký „klasickejší“ akčniak, napr. Maximálne riziko, ktoré mimochodom vzniklo v rovnakom roku, ako Súboj cti. Výsledok? Nuž, hoci už Aljaška v plameňoch nebola žiadny zázrak, oproti Súboju cti je to veľkofilm. Pritom ani Súboj cti nie je podvyživený. Retro americký úvod s gangstermi a New Yorkom, more, ostrovy, pláže, loď, slony, putovanie divokou džungľou, exotické mestá na druhej strane sveta a nakoniec - veľké bojové finále. Vlastne je prekvapivé, že to stálo iba 30 miliónov. Van Damme si dokázal zaobstarať dobrého kameramana a slušného hudobného skladateľa. Páni tomu dodávajú ako-takú opulentnosť. Bohužiaľ, celé je to veľmi matné, nemastné, neslané. Keď som to videl prvý raz ešte v 90. rokoch, tak veľké sklamanie, ale po desaťročiach to predsa len relatívne získalo na kvalite. Taká bojová oddychovka s pár pokusmi o humor a nekrvavou, zato početnou akciou. Tá sa však zbytočne drží pri zemi a naozaj je v prvom rade tým, čím aj mala byť: prehliadkou bojových štýlov a umení a nie „klasickou“ filmovou akciou, ktorá si kladie za úlohu diváka strhnúť a pobaviť. Troška smutne už v dobe premiéry pôsobilo, ako sa chválil tým, že sa mu do filmu podarilo dostať Rogera Moorea. Pritom o Moorea, s prepáčením, mimo úlohy Bonda nezakopol ani pes. Ďalším bizarným kastingovým zjavom bol James Remar, ktorý sa v živote najviac preslávil tým, že prišiel o rolu Hicksa vo Votrelcoch. Diváci nadšení neboli, ale svet zažil už väčšie prepadáky (celosvetová tržba 57 miliónov dolárov). ()

Reklama

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

"Dubois se řadou soubojů propracovává do finálového střetnutí, kde na něj čeká brutální zabiják, mongolský válečník Khan." Ano, distributoři to vystihli, mají naprostou pravdu. Je tam brutálně stupidní mongol a Jean-Claude je brutální mongol a celý je to mongolský a blééé. Když se tenhle belgičan pustil do režie, zavánělo to katastrofou, ale nakonec překvapil, natočil "pouze" další zbytečnou hloupou vandammovinu. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn bojovka s JCVD, ktorého réžia a snaha ma celkom potešila. Celkovo zábavný film s jednoduchým dejom a dobrým dojmom po filme. Bitky sú celkom fajn, no samozrejme niektoré súboje sú dosť prehnané viď súboj s mongolom. Je to jeden z tých lepších Van Dammových filmov, ktorý sa dá pozrieť aj viackrát. 60% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Van Damme sa filmom Souboj Cti rozhodol rezisersky debutovat, a na prekvapenie mu to celkom solidne ide. Film je sice klasicka arenovka s kopou subojov a prehladom najrozlicnejsich bojovych umeni, ale tie su aspon solidne natocene. Film drzi nad vodou akurat ucast Rogera Moore-a /Spy who loved Me, Vyhlidka na Vrazdu/. Pribeh je sice predvidatelny, ale arenovky mam rad, preto aspon tych 32 % ()

Galerie (19)

Zajímavosti (12)

  • Postava Rogera Moorea se představí jako „Dobbs, Lord Dobbs“, což je odkaz na Jamese Bonda, kterého Moore ztvárnil hned sedmkrát. (HellFire)
  • Van Damme byl kvůli snímku žalován jeho přítelem Frankem Duxem, který ve scénáři viděl podobnost s jeho starším scénářem k připravovanému ale nikdy nerealizovanému titulu The Kumite. Dux požadoval podíl ze zisku, který mu byl z plánovaného filmu přislíben, soudní proces ale prohrál, mimo jiné také díky tomu, že část důkazů se ztratila během zemětřesení. Přátelství mezi Duxem a Van Dammem tak vzalo za své. (Eldrick)

Reklama

Reklama