Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

ifa 

všechny recenze uživatele

Tahle trojice "holek" :-) jede z místa A do místa B, projíždí místem C, což je naše mysl, pak projíždní místem D, což je zase smysl, a končí v místě E, v divákově srdci. Suprová road movie plná barev, humoru a lesklých materiálu pošitých flitry, doladěná přeslazenou hudbou pumpující nám v žilách tempo života a radosti z něj a s kapkou z morálních vod. Obdivuji herecké výkony a to všech tří představite-lů/lek. 80% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a neotrelý námet, ktorý rozoberá téma sexuálnych menšín (predovšetkým transsexualizmus a transvestizmus). Trojica hlavných predstaviteľov patrí práve do týchto kategórií. Ich pohľad na svet je prevažne optimistický, bez sebaľútosti voči okolitému vnímaniu ľudí kontra ich osobnosť. Režisér filmu, Stephan Elliott sa zjavne nebál pustiť do pomerne kontroverznej témy s kopou ženských prevlečkov a pre puritánske publikom nadmieru neprimeraným vtípkom, na ktorých som sa mimochodom váľal smiechmi. Čo však prevažuje nad všetkými kladmi sú herecké výkony presdtaviteľov (Weawing, Stamp, Pearce) a dokonalo odsýpajúca, dejová línia. Kostýmy, farby, prihriate srandičky, dlhá cesta za vysnenou šou. Odporúčam každému, kto ako ja, miluje road-filmy (naprieč Ameriku). ()

Reklama

Vědma 

všechny recenze uživatele

Já a tenhle film jsme se nějak sešli v dobrou chvíli a v dobrém naladění. Nebylo to vůbec lascivní ani obhrouble obscénní jako někdy filmy o transvestitech bývají. Bylo to nádherné. Docela chápu touhu některých mužů být ženami. Být ženou je mnohem zábavnější. ( Ovšem taky chápu touhu některých žen být muži, být mužem je mnohem snadnější). Terence Stamp byl tak vznešenou a důstojnou ženou, ale Hugo Weaving mi připadal mnohem přirozenější a šťastnější ve své mužské podobě. Svaly Guye Pearce v ženských šatech působily úžasně.a zahrál svou roli naprosto uvěřitelně a dokonale. Je to film zářivý, veselý a dojemný. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že jediným dôvodom, prečo som sa rozhodol tento film pozrieť, je jeho zaradenie do publikácie 1001 filmov, ktoré musíte vidieť atď.. Som rád, že som ho videl a že som ho videl až teraz, keď viem, kto sú Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce a potom, čo som ich videl v mnohých, diametrálne odlišných úlohách. Takže predsudky stranou, Priscilla je vydarený film, založený na silných hereckých výkonoch, vďaka ktorým vám budú postavy blízke a časom aj zabudnete na ich, povedzme že, "inakosť". Vďaka "púštnej" atmosfére filmu som čakal, že sa niekde z rohu prirúti Mad Max. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Now listen here, you mullet. Why donˈt you just light your tampon and blow your box apart? Because itˈs the only bang youˈre ever gonna get, sweetheart!“ Stamp jako elegantní vdova s vytříbeným slovníkem je ředitel tohohle autobusu a Pearce s Weavingem jsou tam jen na pac a pusu.. Excentrické, chvílemi smutné a chvílemi hrozně vitální road movie plné ještěrek, extravagantních kostýmů a více, či méně zásadních proměn (tak jak to na cestách, co bývají cílem, často chodí). P.S.: To takhle pozitivně portrétujete LGBT témata a najednou zjistíte, že jste sexista a rasista s předsudky vůči Filipínkám. Dá se vůbec zavděčit všem..? ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama