Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

lola3121 

všechny recenze uživatele

Tak především, nejedná se ani tak o Priscillu, což je autobus, nýbrž o dva transvestity a jednoho transsexuála, kteří se tím autobusem vydávají napříč Austrálií s cílem splnit dětský sen jednoho z nich - zdolat King´s canyon v botách na podpatku a kostýmech královny (ABBA forever!). Všichni tři hlavní představitelé jsou v rolích bukvic tak věrohodní, že jsem v nich jen stěží poznávala herce, kteří později hráli drsňáky v Matrixu nebo Mementu. Bohatá kostýmní výprava a zpěvně-taneční kousky se střídají s vtipnými (a taky sprostými) dialogy i se záběry nádherné australské přírody. S těmahle chlapíkama (holkama?) bych si tu road movie střihla taky moc ráda, klidně bych třeba obracela kazety v kazeťáku, kdyby mě vzali sebou. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Viděno poprvé v životě a o to větší překvapení tahle boží pecka byla. No a ten závěr? Přesně takovouhle vzpruhu člověk potřebuje._________________EDIT po druhém zhlédnutí v kině: Obrovská pecka z Austrálie, která vůbec nestárne, nemluvě o skutečnosti, že atmosféra kinosálu přidává na diváckém zážitku. Boží soundtrack, výborní herci a skvělá chemie mezi nimi a konec je ultimátní doják. Priscilla je velká láska, kterou si člověk zamiluje v jakémkoli věku, a patří mezi nejlepší pohodové filmy minimálně posledních třiceti let. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek mě uchvátil. Postavy jsou tady tak parádně zahrané a ani trochu nevyznívají jako karikatury - no dobře, Guy Pearce chvílemi ano - že se vám s nimi snadno podaří propojit. Je to vlastně jen road movie, ale je vizuálně a hudebně krásné, navíc se snaží sdělit příběh, což je neméně důležité. Bál jsem se zbytečně. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

V hadrech a namaskovanej nejlíp vypadal Guy Pearce, při vystoupeních nejlíp zpíval Hugo Weaving a Terence Stamp (chlap, do kterýho byste to nikdy neřekli) byl nejlepší přirozená ženská. A pak že se mi nelíbí filmy o buznách. Škoda, že všechny svoje nejlepší kostýmy předvedli během jedné jediné písničky, to bylo trapný (jako že se nemohli stíhat tak rychle převlíkat) - ale leguáni z nich byli úžasní. No byla to zábava! A všimněte si takovýho toho plk plk zvuku, ten je tam pořád... ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Všetci traja boli úžasné kráľovné v neskutočných kostýmoch. Plus skvelý humor. A hneď ako som prišla domov som si musela pustiť Abbu. Btw, jeden známy mi povedal, že to má smutný koniec. Tak som sa o tých exotov bála! Hlavne keď Adam išiel na trip do mesta, v ktorom nemajú radi transsky. (Filmový festival inakosti, Lumiere - 25.10.2013) ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama