Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

PKD 

všechny recenze uživatele

Joo, tak tohle mělo fakt koule. Zvláště v 11večer.;-) Má 1. 60tková Cormanovka totiž kdysi byla ten ultranudný Haunted Palace, který má býti jakýmsi prapodivným mixem H.P.Lovecrafta a Poea a vyšel z toho jen ten Poe a to ještě zdeformován, což by se autorovi asi nelíbilo. Zpočátku jsem se sice trochu obával té délky, leč ukázalo se, že obava byla marná. Jelikož jsem si po mnoha a mnoha letech vzpoměl, že Corman začal 8 Poeovkami, tak jsem zkusil zrovna tu 1. ze série a to navzdory tomu, že jde o adaptaci toho snad nejprofláklejšího příběhu od velkého Poea. Já mám raději jiné. Dosud, nenatočené. A i když to není zrovna (u Cormana klasika) nejpřesnější adaptace, tak to je na 4 jen to fikne a časem to možná bude i na plný počet. Samotný dům je prostě žůžo. I když uvnitř méně ponurý, než z venku. Taky je zde (jako jinde) viděti jasná Cormanova pyromanská touha, páč ten chlápek musel snad všude aspoň něco spálit. Heh. A když jsem si přečetl (zde jsem to neudělal) v koncových creditech, kdo napsal scénář, tak mi bylo ihned jasné, proč jsem byl tak potěšen. Někdy si říkám, že mistr Matheson snad měl větší dar na předělávání jiných klasiků SF/H (důkazem budiž jest jeho pozdější přepsání/inspirace Proklatosti od jiného machra Ambrose Bierce, kteroužto v podstatě předělal od základů pro 2.s. Masters of Horror v díle...Ta Zatracená Věc, kterou důr. doporučuji. Jedna z nejnihiličtějších lahůdek, v žánru H), než ve svých dílech. Ale to berte s reservé. Faktický napínák. Ovšem jen pro veterány, kterým nevadí až příliš velká theatrálnost a i na 60tá léta, poněkud (záměrně?) ošuntělá vizualizace. Něco jako, divadelní představení ve filmu. Což já tedy rozhodně neberu jako mínus. Poe totiž theatrální byl. Někdy záměrně...někdy ne. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Čistá klasika. Má oblíbená. I když nutno říci, že má tři silné konkurenty. Na 1. místě knihu. Na 2. Glassovu operu, která byla ve Státní opeře úžasná, truchlivá, působivá. A za 3. animovanou verzi namluvenou Petrem Čepkem. Od domu Usherů jako by opisovalo Psycho i Dům v růžích, myslím architektonicky. Zouvat se, Bože, to se ve slušné společnosti nedělalo a nedělá. Roderick Uher tragický, přecitlivělý. Dramatický v červeném pokoji, červeném županu. Červené svíce, obraz, truhla. Winthrope dojemně přímý, poctivý. Dům jej evidentně uvnitř nechce, stejně jako Roderick. Proč by se Madeleine neměla vdát a mít děti? Protože Usherové mají „podivné zvláštnosti“. Krypta dnes už sice spíš úsměvná, ale pitoreskní portréty předkůopravdu působivé. „Historie Usherů je historií šíleného rozkladu… a vždy v tomto domě.“ V době vzniku to byl jistě výjimečný film, pro dnešního zmlsaného diváka možná trochu vyčpěl. Ale silný literární příběh zůstává. Močál se zavřel. Ubohá Madeleine. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zánik domu Usherů je první z proslulých Cormanových adaptací povídek Edgara Allana Poea a zřejmě taky nejbližší své předloze. Příběh je prakticky totožný narozdíl od následujících děl (ne že by to vadilo, ono například představit si natočení Jámy a kyvadla přesně podle předlohy je nemožné). Výborný (jako vždy) Vincent Price a skvělé interiéry působí jedinečným dojmem, který zapříčinil to, že jsem si Cormanovu Poeovskou sérii velmi oblíbil. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Edgar Allan Poe a tahle jeho povídka se dočkala několika filmových zpracování. Všechny jsem samozřejmě neviděl ale i tak si troufnu tvrdit, že tohle je jedno z nejpovedenějších filmových zpracování. Velkou zásluhu na tom samozřejmě má i hororová legenda Vincent Price. Filmy Rogera Cormana jsem si poslední dobou hodně oblíbil a musím říct, že tohle je jeden z jeho nejlepších(né li nejlepší) filmů kterej prostě musím ocenit 5ti hvězdami. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší sfilmovaný Poe a ďalšie (len) tri hviezdičky odo mňa. Zápletka je konečne "normálnejšia", bez zbytočných fantasy prvkov, správna dávka mysterióznosti, pekelných síl, démonickej charizmy od Pricea a ideálnej stopáže. Tento archaický typ thrilleru mi však priniesol svoje čaro, nenudil a občas som sa pýtal sám seba aké by to bolo preniesť Poeove námety do súčasnosti. Toto je ale taká filmovo kvalitná horrorová oddychovka aj pre slabšie žalúdky. Ja by som zniesol kľudne oveľa viac. 70%. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Film byl distribuován pod dvěma různými názvy, a to "The Fall of the House of Usher" a "House of Usher". (ČSFD)
  • Některé záběry hořícího domu Usherů použil režisér Roger Corman i ve svých dalších filmech. (ČSFD)
  • Původně měl Roger Corman točit dva jiné nízkorozpočtové černobílé filmy, studio ale nakonec souhlasilo, aby natočil tento barevný film s vyšším rozpočtem. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno