Reklama

Reklama

Zánik domu Usherů

  • USA House of Usher (více)
Trailer

Snímek představuje první Cormanův přepis díla Edgara Allana Poea, k jehož tvorbě se pak v následujících letech několikrát vrátil, ať už k přímé adaptaci literární předlohy nebo je n jako ke zdroji inspirace. Mladý muž přijíždí do ponurého sídla Rodericka Ushera, aby si odtud odvezl jeho sestru, s níž je zasnouben. Od prvního záběru je však zřejmé, že majitel domu i jeho sestra jsou pronásledování rodovou kletbou, která se jako temný mrak vznáší nad kdysi honosnou stavbou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

K dílu Edgara Allana Poea bych řekl jen toto: mě zaujalo, mám ho rád, často se k němu vracím a to i přesto, že mě jeho část zrovna nenadchla. Edgar Allan Poe byl průkopník detektivky a hororu, Vincent Price je herec - génius a tvorbu Rogera Cormana neznám. Zánik domu Usherů je navíc adaptací mé nejoblíbenější povídky a tak jsem neviděl důvod, proč se do série těhle filmů nepustit. A já nebyl filmem vůbec zklamán - krátká povídka v 80 minutách by možná někoho odradila, ale já se musím přiznat, že jsem se nenudil jedinou chvilku a stopáž celý příběh pěkně táhla a zdatně utáhla. Herecké výkony jsou skvělé, za zmínku samozřejmě stojí Vincent Price, který je opět nádherně šílený, navíc má v originále fakt působivý hlas. Galerie Usherů je působivá a já celou druhou půli filmu snad ani nedýchal. Atmosféra je fakt působivá a vážně by se dala krájet, takže horor jak vyšitý. Na dobu vzniku to je navíc fakt precizně udělané a já jsem nadšený úplně ze všeho, i z hudební složky. Roger Corman je borec. Doporučuji všem milovníkům hororů a EAP. Bravurní dílo mrtvého žánru. Za mě jednoznačně 100% a těším se na další filmy. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Záběr na dům v úvodu filmu byl fascinující. Ten obraz jsem si musel stopnout a chvilku se kochat tímto starým sídlem. I Philip Winthrop ( Mark Damon ) , by se určitě kochal, ale měl svých problémů dost. Hned na začátku má problém se zouváním bot, ale brzy zjistí, že to byla malichernost. To co přišlo potom, bylo horší. Získat ruku své snoubenky Madeline Usherové ( Myrna Fahey ) bude tvrdý oříšek. Budu mu fandit a dá li Bůh, snad mu to i vyjde. ZAJÍMAVOST - Když sluha Bristol ( Harry Ellerbe ) ve 49 minutě a 33 vteřině zapálí ve sklepě louč, tak ta louče má na stěně za sluhou svůj vlastní stín. Práci kameramana musím připomenout v jedné scéně, která se odehraje asi v šedesáté druhé minutě. Tam vstoupí Winthrop do pokoje Rodericka Ushera ( Vincent Price ) , který sedí v křesle. Proběhne mezi těma dvěma dialog, kdy se kamera točí okolo křesla a snaží se mít neustále Winthropa v záběru. Moc povedené. Koukněte se. Kameru má za úkol Floyd Crosby a málo výraznou hudbu dělal Les Baxter. ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Dalsi klasicka spoluprace Edgar & Roger & Vincent. Sice velice komorne pojata (vpodstate jen 4 herci), ale vytvarne asi vubec nejpovedenejsi. Vse, od mocalu s valici se mlhou, pres vyrazne rudou stylizaci interieru az po silene obrazy visici na stenach Usherova sidla, je dokonale. Navic je film i na dnesni dobu pomerne strasidelny a ke konci vyborne graduje. A vrcholem vseho je samozrejme Vincent Price, s bilymi vlasy a v rudem plasti vypada dokonale. Asi nejlepsi z adaptaci E.A.Poea. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší sfilmovaný Poe a ďalšie (len) tri hviezdičky odo mňa. Zápletka je konečne "normálnejšia", bez zbytočných fantasy prvkov, správna dávka mysterióznosti, pekelných síl, démonickej charizmy od Pricea a ideálnej stopáže. Tento archaický typ thrilleru mi však priniesol svoje čaro, nenudil a občas som sa pýtal sám seba aké by to bolo preniesť Poeove námety do súčasnosti. Toto je ale taká filmovo kvalitná horrorová oddychovka aj pre slabšie žalúdky. Ja by som zniesol kľudne oveľa viac. 70%. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Edgar Allan Poe a tahle jeho povídka se dočkala několika filmových zpracování. Všechny jsem samozřejmě neviděl ale i tak si troufnu tvrdit, že tohle je jedno z nejpovedenějších filmových zpracování. Velkou zásluhu na tom samozřejmě má i hororová legenda Vincent Price. Filmy Rogera Cormana jsem si poslední dobou hodně oblíbil a musím říct, že tohle je jeden z jeho nejlepších(né li nejlepší) filmů kterej prostě musím ocenit 5ti hvězdami. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (10)

  • Film byl distribuován pod dvěma různými názvy, a to "The Fall of the House of Usher" a "House of Usher". (ČSFD)
  • Některé záběry hořícího domu Usherů použil režisér Roger Corman i ve svých dalších filmech. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Reklama

Reklama