Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 1

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (184)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Za osm minut jsou tři hodiny... noc, tma... Právě skončila Jáma a kyvadlo. Zažívám podobné pocity, jako když jsem kdysi (také v tento čas) koukal na Zánik domu Usherů. Špatně, jinak... pocity jsou ještě nepopsatelnější, temnější. I přes poměrně velké stáří tohoto filmu se nemůžu ubránit dojmu, že jsem sledoval výjimečný horor, který si z Poeovy povídky sice půjčuje pouze hlavní motiv, ale jinak si žije vlastním bohatým a umělecky svébytným životem. Fascinující atmosféra, tajuplný příběh a grandiózní finále s naprosto dobíjejícím závěrečným záběrem... Možná je to pojato kapku divadelně, scénou počínaje a dialogy konče, to však ještě umocňuje tu zvláštní náladu, která vyzařuje z každého okamžiku. Dnešní horory mě nechávají lhostejným. Jsou to spíš lekačky nebo vyvražďovačky, které pro mě postrádají jakoukoli přitažlivost. Tohle je však jiné kafé... a k tomu ještě to krásné provedení úvodních a závěrečných titulků... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Roger Corman uměl dobře vyhmátnout ponurou atmosféru Poeových příběhů a vyextraktovat z nich jakýsi děj. Když mi bylo 16 let, hodně jsem četl Poeovy příběhy a kresliĺ k nim své ilustrace. Později jsem zjistil, že Cormanovo vidění je mým představám hodně blízké. Jinak co se týče samotného filmu, dobří herci, napětí postupně narůstá jako by autor skládal stavebnici. Po této stránce je to skvělé. Po stránce obsahové jsem k Poeovi (který sám, jak známo, skončil špatně, v podstatě se upil k smrti) a podobným hororům dnes již mnohem kritičtější, hlavně proto, že jsou úplně beznadějné - ostatně v tom je vlastně hrůza hororů, je to jakési okno do pekla. A v tom bychom se my lidé rozhodně neměli vyžívat. Dívat se opakovaně znovu a znovu na tyto filmy by mi připadalo poněkud úchylné. Corman těch hororů na motivy Poea natočil více, ale myslím, že jsou si všechny příliš podobné, takže jeden úplně postačí... ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Řeknu to na rovinu. Viděl jsem dřív film Zánik domu Usherů. Pokud si přečtete můj komentář k tomuto filmu můžete si z malou nadsázkou změnit název na Jáma a kyvadlo. Majitele domu hraje stejný herec, tedy Vincent Price, má i stejné sklony k malování. Člověk , který tentokráte přijede na návštěvu nahledá svou snoubenku, ale svou sestru. Je tu i sluha, ale mají i služku. Dům nestojí u jezera ( bažiny ) ,ale u moře...taky voda. Instrumentální hudba ( Lex Baxter ) podporuje ponuré prostředí obou domů a vedou se zde dlouhé debaty o příčinách smrtí. Předloha je taky od Edgara Allana Poa http://cs.wikipedia.org/wiki/Edgar_Allan_Poe Režii dělal taky Roger Connor. Scénář Richard Matheson, tak jak před rokem. Akorát je tady to kyvadlo, jinak nic nového. Zánik domu Usherů byl lepší a první, to možná rozhodlo o hodnocení. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1842 vyšla poviedka "Jama a kyvadlo". Napísal ju americký spisovateľ Edgar Allan Poe. Je to jedno z jeho najznámejších literárnych diel. Stalo sa lákavým námetom pre filmárov a dočkalo sa viacerých filmových spracovaním. Ja osobne som si veľmi obľúbil adaptáciu, ktorú natočil v roku 1961 režisér Roger Corman. Má fakt perfektnú gotickú atmosféru. Zahrali si v nej dve veľké herecké autority v oblasti horrorového žánru - Vincent Price a Barbara Steele. **** ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Jáma a kvvadlo je velmi povedený film.I když je to horor tak jsem se vůbec nebál ale věřím, že ve své době to muselo být velmi vyzdvihované dílo a určitě se při něm lidé báli.Prvních 25 minut jsem se opravdu nudil ale pak to začalo nabírat rychle na obrátka a mělo to výbornou atmosféru.Vincent Price ( do teď pro mně neznámý ) předvedl excelentní výkon.Film, který si zaslouží 4* a to bez jakých koliv debat. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • Výška kyvadla sa v rôznych záberoch neustále mení. (beso74)
  • Kyvadlo bylo vyrobeno ze dřeva a ostří z gumy. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama