Reklama

Reklama

Havran

Trailer

V tomto spletitém příběhu ďábelského čarodějnictví se uprostřed záblesků humoru roztáčejí kola hororu. Klasika režiséra Rogera Cormana byla inspirována gotickou básní Edgara Allana Poea. Trojici čarodějů bojujících o magickou nadvládu zde hrají Vincent Price, Peter Lorre a Boris Karloff. Dr. Erasmus Craven (Price) je mág z patnáctého století, který odešel po smrti své ženy Lenore do ústraní. Jednou v noci jej poctí svou návštěvou mluvící havran, kterým je ve skutečnosti bývalý čaroděj dr. Adolphus Bedlo (Lorre). V ptáka ho proměnil kouzelnický mistr dr. Scarabus (Karloff) za to, že se ho Bedlo odvážil napadnout. Craven vrátí Bedlovi lidskou podobu a vděčný muž mu za to prozradí, že na Scarabově hradě spatřil ženu nápadně podobnou Lenore. Oba se společně s Cravenovou dcerou a Bedlovým synem vydají na hrad, kde záhy zjistí, že na ně Lenore a Scarabus ušili boudu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Už když se postava, kterou hraje V.Price, opakovaně praští do hlavy o teleskop, začíná být zřejmé, že nepůjde o typickou hororovou cormanovku. Parodický záměr prozradí i dialogy a vrcholem je J.Nicholson, který neustále stylově lomí rukama, případně schovává obličej do dlaní. S Poeovou básní to samozřejmě nemá společného nic, kromě několika veršů a havrana (krkavce) na hlavě jakési busty. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Horrorová a sci-fi legenda a milovník Edgara Allana Poea, režisér Roger Corman zfilmoval Poeovu báseň Havran a obsadil ji klasiky horroového žánru....pány Vincentem Pricem a Borisem Karloffem. Jedná se o dílko zdařilé, vzdává holt kultovním horrorům 20. a 30. let, ať už stylizací, jednoduchým dějem či obsazením. Báseň Havran patří k mým nejoblíbenějším dílům z pera E.A.Poea a to nemám rád poesii. V titulkované verzi byl použit překlad páně Vrchlického, který jsem do této doby neznal. Havrana sice umím zpaměti, ale v překladu Vítězslava Nezvala. Tady to však nevadí, neb film je pouze básní inspirován, sám bych natočil spíše kraťas, plný ponuré atmosféry a doslovný přepis básně. Takhle se jedná spíše o zajímavou zábavu plnou příjemné atmosféry a mladého Jacka Nicholsona..."nad jménem dívky nadvzdušné, jež byla mou a teď už ne..." ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Od Rogera Cormana ako rezisera je The Raven moj prvy film. A uz vobec to nie je temny goticky horor. Dost nestastne sa tu spaja horor s komediou, na to ja nemam pochopenie /snad len u Kacksonovho Braindead a Bad Taste/. Jack Nicholson je sice na urovni, ale zvysok hercov je mdly a rezia hrozne priemerna. Bat sa nie je coho. 50 % ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Specifický subžánr, vytvořený těmito poeovskými adaptacemi, dosahuje v HAVRANOVI určitě svého vrcholu. Ze stejnojmenné básně je pro adaptaci asi nejvíce použitelné proslulé NEVERMORE; z tohoto více než skromného základu dokázali scénárista i režisér vykřesat více než maximum. Vzniklé dílo je žánrově průsečíkové a jeho potenciální "lehkost" je tímto faktem více než relativizována. Zdá se, že specifický žánr neziskových "malodolarových filmů" je v americké kinematografii po desetiletí zdrojem nadčasových hodnot. Zdrojem, který je v mnoha ohledech plnohodnotnou alternativou hollywoodské záplavy. Zdrojem, který má stále co říci. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Opäť v podaní Cormana film inšpirovaný Poeom a opäť v hlavnej úlohe Vincent Price. Tento krát to nebol až tak zdarený film, asi po tých dobrých House of Usher a Pit and the Pendulum musela prísť trochu oddychovka a útlm. Príbeh nie je až taký „zapeklitý“ a zaujímavý ako v predchádzajúcich adaptáciách, hudba a celkové odľahčenie vtipom mi tu moc nesedelo. Veršovaný úvod bol celkom príjemný, ale hlbšie vo filme bolo trochu cítiť absenciu hlbšieho nápadu. A čo sa týka Jacka Nicholsona v úlohe Rexforda, tak toho som spoznal až v závere filmu. Mal vtedy iba 26 rokov, bol to ešte malý štupeľ, ktorého genialita sa naplno prejavila až neskôr. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Během čarování používá Dr. Bedlo různé latinské citáty: Veni, vidi, vici (Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem), De mortuis nil nisi bonum (Nemluv špatně o mrtvých), Cave Canem (Pozor pes), Si vis pacem parabellum (Pokud chceš mír, připrav se na válku), Ceterum censio Carthaginem esse delendam (Mimo jiné věřím, že Kartágo musí být zničeno). (liquido26)
  • Peter Lorre a Jack Nicholson rádi při natáčení improvizovali, což rozčilovalo Borise Karloffa, který byl zvyklý pracovat přesně podle scénáře. (liquido26)
  • Jack Nicholson vždycky chválil všechny své herecké kolegy, až na jednoho - havrana. Havran prý na všechny kálel, ale obzvláště na něho. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama