Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o vášni, jež se vymyká kontrole. Žena, která vede úspěšnou uměleckou galerii, pozvolna shledává, že se propadá hlouběji a hlouběji do děsivého vztahu s mužem, který otevírá její nitro a posunuje rozkoš za hranice všeho, co kdy poznala, neboť je jím svedena k takovému odevzdání, jež nezná žádných zábran. (Bonton Home Video)

Recenze (172)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Elizabeth (Kim Basinger), vedoucí úspěšné obrazové galerie, si o sobě nikdy nemyslela, že je nějak extra vášnivá žena. Ale jen do okamžiku, kdy potkala Johna (Mickey Rourke), kterému ihned padla do oka. Ten svými sexuálními hrami udělá z Elizabeth sexuální dračici. Jenže - je toto opravdu to, co Elizabeth chce? ... Tento soft-erotický film se mi nijak zvlášť nelíbil už na poprvé (a to jsem byl ještě pupínkovatej puberťák, ani nikdy později). Nějak jsem nikdy nechápal (a stále nechápu), co na Johnovi Elizabeth viděla, že kvůli němu ze sebe nechala udělat sexuální otrokyni, ale budiž, proti gustu ... Jenže - ani po filmové stránce mi tento film nijak k srdci nepřinesl - docela jsem se kousal nudou - a kromě jedné - dnes už legendární - eroticko-kulinářské scéně - mi zbytek filmu totálně vyšuměl z hlavy. Takže asi tak.. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Tenhle dnes již kultovní snímek jsem poprvé viděl jako puberťák někdy koncem 90.let. Tehdy si vzpomínám, že jsem na to koukal hlavně kvůli erotickému napětí, které panovalo mezi hlavními postavami (nezapomenutelná scéna s ledničkou a soulož v dešti na schodech). Od té doby jsem to viděl ještě jednou a už mě nebralo tolik jako napoprvé, ale přesto. Mickey byl v 80.letech, ještě předtím, než se začal věnovat profesionálně boxu a drogám, hvězda. Tou se stal právě tímto filmem. Kim nádherná. Nemůžu jinak. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,SLOBODNÁ BIELA ŽENA, VEĽMI PEKNE STAVANÁ BLONDÍNA, ŠTÍHLA, KULTÚRNA, POUŽÍVA VIBRÁTOR...“ __ Opäť som si rozšíril svoje divácke obzory a konečne som videl kultových ,,9 a ½ týždňa“. Vzhľadom na porovnanie rozpočtu a konečných tržieb mi však jeho slávna kultovosť príde nadsadená (možno klamlivá) a status erotického filmu zrejme získal, keď sa u nás v 90. rokoch dostal na TV obrazovky, zavše uvádzaný v neskorých večerných hodinách, tuším raz dokonca vysielaný na Valentína. V skutočnosti – ako uvádza popiska – ide o romantickú drámu a erotiky tam dokonca ani veľa nie a ak áno, ide skôr o zbierku návodov na okorenenie si milostného života, kedy sú však ľúbostné scény useknuté v ich polovici, preto nevyznievajú natoľko dráždivo ako v prípade neskoršieho ,,Základného inštinktu“ alebo Lyneho ďalšieho filmu ,,Osudovej príťažlivosti“, kde svoju obľúbenú tému skúmania zákutí ľudskej sexuality zvládol výrazne lepšie. Každopádne Lyne mal ,,oko“ a svietením jednotlivých scén dosiahol (trocha gýčovú) vizuálnu stránku, ktorá výrazne dopomohla vystihnúť atmosféru New Yorku 80. rokov. Ku obom hlavným predstaviteľom poviem toľko, že v prípade Mickeyho Rourka som nepovažoval za vhodné nadabovať ho do češtiny Jiřím Prágerom, avšak na druhej strane daný dabing podporil jeho úchylný charakter. Kim Basinger bola v danej dobe ozaj kočka a kdesi som čítal, že bozkávať sa s Rourkom bolo pre ňu ako oblizovať popolník. ,,50 odtieňov kadečoho“ v ktorých si po rokoch zahrala nepochybne čerpalo práve z tohto filmu a ktovie, ako ich tento film ovplyvnil. Nebude to určite náhoda. A kto si všimol Rona Wooda? (4047. hodnotenie, 63. komentár k filmu) ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Nejznámější hollywoodský erotoman Adrian Lyne vykreslil vztah dvou lidí jako sérii originálních erotických her a díky zásadě "méně je někdy více" se mu podařilo dostat do většiny záběrů tolik jiskření a smyslného napětí, že by z toho slabší povahy mohla postihnout srdeční zástava. Na slavnou "ledničkovou" momentku, která dala vzniknout výrazu erotická gastronomie se jednoduše zapomenout nedá. Nemluvě o scéně, ve které Joe Cocker rozbalí svoje "You Can Leave Your Hat On", aby tak pomohl svůdné Kim Basinger v její snaze zbavit se co nejefektněji veškerého šactva. Závěr filmu je sice dost zvláštní a trochu to vypadá, jakoby si s ním režisér moc nevěděl rady, když se namísto očekávaného vyvrcholení film tak nějak rozplyne do ztracena. To ale nic nemění na faktu, že díky několika vpravdě nezapomenutelným scénám už dnes každý ví, co si představit pod souslovím kultovní erotický film. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

9 ½ týdne jsem poprvé viděl před víc jak čtvrtstoletím (tý brďo, to to letí - tfuj tfuj na kukačkové hodiny), rok poté, co jsem přišel o panictví a tudíž jsem se měl stále ještě hodně co učit :-) Takže ty erotické hrátky s jídlem ,s medíkem, mlíkem, feferonkami a jinými laskominami při snídani – to byla fakt chuťovka! Ale je mi jasné, že dnes už ten film pro mladé lidi asi nemá ty správný koule (sic!) Dnes stačí kliknout na myšku ;-) a hned k vám do ložnice z chlívserverů lezou rozcapené „slečny“ a flegmaticky (nebo za velmi špatně hraného vzrušení) provádí samohanu s okurkami obřích rozměrů, popřípadě s ředkvičkami na provázku, o další zelenině raději ani nemluvě... Dnes už se leckomu může zdát 9 ½ odsouzený do (erotického) propadliště dějin, ale já si myslím, že mu to nehrozí. Například pro mě má tento film své jedinečné kouzlo stále. Třeba ty špica muzikální hrátky s potravinami při snídani... Aha, to už jsem vlastně říkal :-) ()

Galerie (58)

Zajímavosti (16)

  • Když pozve John (Mickey Rourke) poprvé Elizabeth (Kim Basinger) do svého bytu (457 West 45th Street), pustí album „Ambient 1/Music for Aiports“ skladatele Briana Eno z roku 1978. John používá jako tape deck high-endovou značku Nakamichi, jejíž inženýři vyřešili nesmírně elegantně problém s otáčením snímací hlavy. Populární „auto reverse“ mechanismus nebyl nikdy dle jejich měřítek dostatečně přesný a hlava snímající signál z pásku audiokazety se po otočení o 180º dostávala do mírně jiné polohy, čímž docházelo k nežádoucímu zkreslení. Snaha měřit azimut a podle zjištěných hodnot dolaďovat polohu hlavy (technologie označovaná jako NAAC) se ukázala jako nesmírně složitá, přesto byla nakonec použita u modelu Nakamichi Dragon. John má model Nakamichi RX-505, u kterého se neotáčela hlava, ale celá kazeta (technologie označovaná jako UDAR). Přístroj otevřel a vysunul dvířka, otočil kazetu a vrátil ji zpět tak, že se hlava vůbec nehýbala a zaujímala tak vůči kazetě vždy stejnou polohu. Inspirací bylo inženýrům jak kazetu po vysunutí otočil posluchač. Značka Nakamichi v roce 2002 zbankrotovala. John používal jako koncový zesilovač McIntosh MC 2155. (JsemPohodlny)
  • Elizabeth nosí bílé nebo barevné oblečení, když je s Johnem, nosí černé nebo šedé. (HellFire)
  • Režisér pri natáčaní držal oboch hercov od seba, aby spolu nemohli komunikovať a Kim (Elizabeth) nevravel nič o tom, či to hrá dobre alebo zle, čím ju chcel znervózniť. Stávalo sa, že sama bola prekvapená tým, ako sa scéna začala vyvíjať, Mickey (John) totiž robil veci, o ktorých netušila, že sú v scenári. (Raccoon.city)

Související novinky

Kdo se ponoří do Padesáti odstínů temnoty?

Kdo se ponoří do Padesáti odstínů temnoty?

29.01.2016

Kim Basinger se letos objeví v komedii Správní chlapi Shanea Blacka (Iron Man 3), pořádný comeback si ale dá až v únoru 2017. Zahraje si totiž Elenu Lincolnovou, obchodní partnerku a bývalou milenku… (více)

Reklama

Reklama