Reklama

Reklama

Křídla vášně

  • USA The Wings of the Dove (více)

VOD (1)

Příběh Kate, která se pouští do intrik, a ty se jí nakonec vymknou z ruky. Když se seznámí se zcela osamělou, ale velmi bohatou Američankou Millie, ke všemu nevyléčitelně nemocnou, vymyslí krutý plán. Zahraje si na kuplířku a dá nemocnou ženu dohromady se svým přítelem Mortonem. Počítá s tím, že až její přítelkyně zemře, budou se mít konečně oba, ona i její milenec, z Milliina dědictví velmi dobře. Náhle však zjistí, že s city lidí lze jen těžko manipulovat... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jako bych to už někde viděla - jenže s vášní, která spaluje, s láskou, která bolí a s výkony, na které se nezapomíná... já však zapomněla a nemám vysvětlení - možná žádný podobný snímek neexistuje a já už měla kdysi čest s Křídly vášně z devadesátého sedmého, jen moje romantické nároky došly dramatických změn. I přes nespornou snahu Heleny Bonham Carter - je mi líto... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

The Wings of the Dove jsou adaptací stejnojmenného románu Henryho Jamese z roku 1902. Český překlad nemáme, takže domácí divák většinou reaguje jen na tuhle filmovou podobu. Nemusí to nutně vadit, pokud už víme, jaká témata a jaký styl je pro Jamese typický. Opět řeší nezáviděníhodnou situaci mladých lidí, kteří se o budoucnosti rozhodují podle možností svého finančního zajištění, což pomalu ničí jejich vzájemný vztah... A opět je tu okouzlení Američanů Itálií. Je skutečně přirozené (a velmi příjemné) sledovat v hlavní roli takového velkolepého románu Helenu Bonham Carterovou, protože ta už v té době měla zkušenosti s hrdinkami E. M. Forstera, Mary Shelley, W. Shakespeara i G. Orwella a byla v nejlepší formě. Secesní kostýmy a celková výprava jsou vynikající, psychologie realistická a je to neskutečná depka. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Postava Kate spisovatele Henry Jamese patřila k velmi provokujícím ženským figurám v době svého vzniku a i dnes je jednou z těch podivuhodných. Žena, která nechala ženskou pasivitu 19. století kdesi za sebou, aby svůj osud uchopila pevně do vlastních rukou. V roli antihrdinky Kate mohla Helena Bonham Carter použít všechen svůj herecký potenciál, aby vyjádřila morální ambivalenci své pachatelsko/obětní postavy. Pod Softleyho vedením, s kamerou Eduardo Serry byla pro toto psychodrama vybrána perfektní místa Londýna i Benátek. V Benátkách byl využit dokonce palác, v němž několik měsíců dlel u jisté americké rodiny sám stvořitel Kate Henry James. Nejen proto je toto i ostatní prostředí podivuhodně autentické. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé drama s vynikající Helenou Bonham Carter. Také další herci a herečky jsou opravdu dobří, a vůbec celý film je prodchnut takovou zvláštní atmosférou, nejen tou historickou, nebo emocionální, ale je v něm ještě něco jiného, těžko se to popisuje. Rozhodně tenhle film stojí za vidění, hlavně pro milovníky historických kostýmních dramat s prvky romantiky (té je tady ale skutečně jen poskrovnu). ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Henry James je mistr nepostižitelného a nevysloveného, což je někdy dost těžké číst a ještě těžší převádět do filmu. I tady (předlohu jsem nečetla) mi byly některé motivace (krom těch hlavních, samozřejmě) postav ne vždy úplně jasné. První hodina se tak nakonec zdá být sledem více či méně nahodilých scén, po přesunu do Benátek se alespoň uplatní pěkná kamera a náladová atmosféra, aby se v posledních deseti minutách pár větami (a mlčením) udělalo krátké a stručné jasno. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (18)

  • Eduardo Serra získal cenu BAFTA v kategorii nejlepší kamera. (Terva)
  • Pôvodná Milly (Alison Elliott) bola poctou neteri Henryho Jamesa Minny, ktorá zomrela na tuberkulózu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno