Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (403)

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Extrémně působivý. Takový je Rváčův deník. A zároveň extrémně dobrý herecký výkon tehdy mladého DiCapria. Není to na drogové téma až takový nářez emocí, jako třeba u Requiem for a dream, ale přesto si myslím, že film dokáže víc než odstrašit. Pořád si lámu hlavu nad tím, proč ve školách pouštějí propagační kazety od Drop-inu, na kterých sedí doktor a stále opakuje "Nefetujte, není to dobrý" a podobný hovadiny. Pořád si lámu hlavu, proč nepustěj žákům prostě některej působivej film, kterej by na rozdíl od oněch kazet měl ten kýžený efekt. Poslední dobou hodně lidí v mém okolí balancuje na tenké hraně drogového opojení a nevím, jestli by po shlédnutí něčeho takového měli i nadále tu touhu. Ale třeba by aspoň měli příště mozek rychlejší než ruku, třeba by došli k takovému prozření, jako DiCaprio v té hospodě. Protože i bez nálepky "based on a true story" by si každý člověk, co pobral jen trochu rozumu dokázal domyslet, že to takle opravdu nechodí jen na filmovém plátně, ale je to bohužel krutá realita. A přitom chyba je vždy jen v prevenci... ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ak chcete vidieť skvelý film o drogách pozrite si Trainspotting, ak chcete vidieť depresívny film o drogách pozrite Requiem za sen. No a ak chcete film o basketbale odporúčam Bílí muži neumějí skákat. Basketbalový deník Vám len poskytne dôkaz, že DiCaprio bol hercom prvej ligy už za mlada a že Mark Wahlberg sa na neho neúspešne hrá už od mlada. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Fascinujícím způsobem hrající DiCaprio v legendární devadesátkové drogové teenage jízdě, která je na svoji dobu velmi otevřená, drsná a autentická, avšak zachovává si teenegorovskou hravost a optimismus. Skvěle vybalancovaná a občas úctyhodně šokující sonda do New Yorských drogových doupat. Film, který by měl být demonstrativně ukazován generaci dospívajících, aby věděli na co se přípravit v případě chuti experimentovat. ()

sarume 

všechny recenze uživatele

Tento film nás zavede mezi bandu výrostků , kteří koketují se sportem , ale hlavně s čuchaním lepidla . Další linie s zdá být daná , se sportem to jde od deseti k pěti a s fetováním od pěti k deseti. Zdá se , že jde o banální film o bandě feťaku. Mě ale zaujal příběh toho jednoho, a skvělě podaný ten boj i ten rozpad, není to jen nějaká čast ze života feťáka . před Vašima očima vidíte začatek a i konec. Tento film bych pouštěla jako prevenci, podle mě má vypovídajíci hodnotu. Di Caprio hraje skvělě a není zaběr , kde bych mu to co vypráví nevěřila. Není to humorné jako,Transpoting . není to ale ani temné jako pavučina, je to film pro širokou diváckou obec a v této kategorii si stojí vysoko. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Hodně působivé a silné. DiCaprio opět dokazuje, že byl talent už od mládí. Čím dál tím víc si sypu popet na hlavu za to, že jsem si o něm myslel, že je jen "angelface". Ten člověk má dar jako málokdo. Přesto všechno na plný počet jít nemůžu, už jen proto, že mě z hlavy napadají hned tři podstatně silnější snímky s podobnou tématikou. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Poté, co kluci skáčou do řeky má Jim na pravé straně čela ránu. Poté, co si vezme drogy z lékárničky, má ji na levé straně. (bfa)
  • Populární mylná spekulace tvrdí, že River Phoenix měl hrát Jima Carolla, předtím, než tragicky zemřel. To není úplně pravda. Phoenix byl velkým fanouškem knihy a jak filmová verze vstoupila do různých fází pohotovosti, byl vždy přední běžec. Nicméně, on roli odmítl, protože v té době se snažil rozšířit dospělé role než dětské. (Delock)

Reklama

Reklama