Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španělská filmařská tragikomedie, odehrávající se roku 1938 v německých, tehdy už nacistických, filmových ateliérech UFA. Španělský filmový štáb sem přijíždí realizovat dvojjazyčnou koprodukci milostného příběhu z Andalusie - Dívka tvých snů. Hlavní roli hraje mladičká hvězda Macarena, která tajně chodí s režisérem, ten se však nehodlá rozvést. A aby jejímu trápení nebyl konec, zamiluje se do ní sám velký Goebbels. Macarena nesmí jeho okaté pozornosti, mířící zcela nepokrytě k intimnímu vztahu, odmítnout, jinak by ohrozila osud celého projektu i kariéru všech kolegů. Její vztah ke zdánlivě pasivnímu, ve skutečnosti však bezmocnému, režisérovi vychládá, s Goebbelsem bojuje a nakonec se snaží najít útěchu u mladého židovského vězně, kterého produkce najala na kompars. I tak zapeklitá situace se zauzlí ještě víc v okamžiku, kdy se její přítel pokusí o útěk... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

V žádném případě se netěšte na komedii k popukání, ale Penélope Cruz v roli vycházející filmové hvězdičky je nejenom kromobyčejně krásná, ale i svůdná a temperamentní, Johannes Silberschneider jako Dr. Goebbels je naproti tomu podle očekávání nadmíru odporný a nechutně slizký, Miroslav Táborský v nelehké úloze tlumočníka je pak vyloženě roztomilý - a samotný průběh španělsko-německé koprodukce je odlehčený drobnými, ale dobrými tragikomickými momenty. Místy kvalitu dějové linie do jisté míry poznamenává určitá utahanost ve vyprávění, přesto příběh ani zdaleka nesklouzne do nevýrazné šedi … 3,5* ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Je až k nevíře, jak se Penélope Cruz doplňuje s Miroslavem Táborským. Příběh nenudí, nadsázka pobaví, při davových scénách (křišťálová noc nebo separace při občerstvování u kantýny) lehce zamrazí. Výborně je rozehraný a dotažený smysl pro detail, maximální využití dílčích nápadů ("To jsou typičtí Andalusané? /- Dokonalí andílci.") . ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film, který mě nalákal svým obsazením, protože kolem španělské superkrásky Penelope Cruz se tam motá v nemalých rolích solidní česká skvadra a aby toho nebylo málo čas od času se tam ukáže z docela solidní hláškou sám bouřlivák. O to milejší překvapení, že nezůstalo jen u obsazení, ale film měl i výborně zábavně - dobovou atmosféru. Zejména Goebbels to tam schytává ze všech stran, pajdavej idiot, UFA plná kurev pro Goebbelse, atd. Takže velká spokojenost a je docela překvapením, že film zde vidělo jen 1.011 hodnotících. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Pro mě trochu bezzubá komedie, která až příliš moc sází na jistotu a nedokáže vytvořit rafinovanější zápletku a životnější postavy. Přesto je spojení španělského temperamentu, zlatých ručiček barrandovských tvůrců a zajímavého historického období uspokojivou satisfakcí. A z Penélope Cruz jednoduše nejdou spustit oči :) ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na nacistické Německo na vrcholu své krátké doby. Film je ve všech směrem podařený. Scénaristé podle mých skromných znalostí dokonale popsali tehdejší atmosféru v studiích UFA, škoda jen toho nezdařeného konce. Režie je profesionální a herci skvělí. Pochvalu si zaslouží i náš Miroslav Táborský. Navíc pro mě film objevil,tehdy pro mě neznámou, Penélope Cruz-ani se tomu kriplovi nedivím, že se do ní zabouchl:-) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (14)

  • Některé skutečné reálie a osobnosti, jejichž příběh inspiroval tento film, byly přejmenovány. Hlavní hrdinka Imperio Argentina v podání Penélope Cruz se stala Macarenou Granadou a německá verze filmu Andaluské noci (Andalusische Nächte, 1938) se zde jmenuje Das Mädchen deiner Träume (Dívka tvých snů), což je zároveň překlad celého filmu La Nińa de tus ojos. (NinadeL)
  • V případě obsazení Karla Dobrého (Leo) sehrála roli náhoda. Ve scénáři šlo o italského cikána, kterého měl ztvárnit národnostně odpovídající herec. Ten ovšem nebyl uvolněn produkcí jiného filmu, kterému povodeň zničila dekorace, a on musel projekt se zpožděním dokončit. Ve výsledku byla tedy postava změněna na ruského žida, ztvárněného právě Dobrým. (NIRO)

Reklama

Reklama