Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

lamps 

všechny recenze uživatele

Myslím, že snad každý má nějaký svůj malý film, za který by strčil ruku do ohně a zuby nehty bránil jeho pověst. Já jsem takový osobní kult našel právě v Říjnovém nebi. Byť bývají podobné příběhy o cestě za vytyčeným cílem odshora dolů naplněné dráždivými a pro někoho přímo nesnesitelnými klišé, nechám se jimi občas docela ochotně strhnout a Johnston se mi v tomhle případě vyloženě trefil do nálady. Nečekejte nic moc originálního nebo řemeslně nadstandardního a bude vám u toho tak příjemně, že už po pár minutách byste klidně i zavolali kumpánům připraveným v hospodě, ať na vás dvě hodinky počkají. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Citové vydírání a sentiment? Ano, to všechno v tomhle filmu najdete, ale tak dobře natočené, že to zatraceně dobře působí. Nezdolnost Homera Hickama a jeho tvrdošíjná cesta za snem postavit raketu, získat stipendium a vystudovat školu, místo práce v dolech, jak po něm vždycky vyžadoval jeho otec, byla obdivuhodná. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

O snoch, splnených, nesplnených, o ceste, ale hlavne o prekážkach, ktorých je na ceste za snom neúrekom. O tom je tento skutočný príbeh. Rodiný film, ktorý ma dokázal pohltiť aj keď ničím výnimočným neoplýva. On je proste výborne zahraný a natočený so všetkými tými klišé, ktoré sú naštastie podávané s citom a rozumom. Váham, váham, ale nakoniec idem nižšie (otrasný slovenský dabing) a dávam veľmi silné 4 hviezdičky filmu, ktorý by si zaslúžil lepší vysielací čas ako v sobotu poobede. A filmu pri ktorom som si spomenul na jednu životnú pravdu: "Cesta bez prekážok nevedie nikam." ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých dramat, kde český dabing hraje svou klíčovou roli (Philadelphia, Shawshank). Tyhle dva filmy zmiňuji schválně, protože tenhle film mi hudbou a dabingem z nějakého důvodu připomínal oba kultovní snímky. A jakmile se mi tohle jednou za uherský rok stane, pak mám jasno, mám před sebou top film. Kluk, co nechtěl skončit jako ostatní, ale chtěl ke hvzědám( herecký talent Gyllenhaallův byl již tady evidentní)....drsný otec, který nemá pochopení pro synovo počínání (skvělý Cooper, který podobnou otcovskou roli předvedl v Americké kráse), třídní učitelka, která i navzdoru konzervativního ředitele školy klukům vychází vstříc a má pro ně pochopení (Laura Dern, pro mě jedna z nejlepších hereček, byť jsem neviděl jediný film, kde by byla v titulní roli - stačí pro mě jenom pár minut ve filmu, stejně tady) a vůbec všechny okolnosti filmu tu patří k tomu lepšímu. Důlní městečko, jehož sláva roste a padá na uhlí, všudypřítomná tíha studené války a vlastně herecké výkony všech, dávají dohromady zapamatováníhodné pokoukání.........................moje hodnocení = 9 z 10. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

V poslední době jsem viděl hned několik výborných filmů, které stojí za zhlédnutí, a i když Říjnové nebe nepatří k největším vrcholům, tak si ho přesto budu pamatovat. A užil bych si ho ještě víc, kdyby se v některých místech netlačilo tak na pilu. Stěžovat si ale rozhodně nemůžu na Jakea Gyllenhaala a na to, že se tvůrcům povedlo vytvořit pohodový a příjemný snímek. A i když je poselství jednoznačné, důležité a snad i správné, tak ukazuje pouze hezčí stranu mince. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Uhelné městečko bylo postaveno pro účely filmování v lokaci Petros, v Tennessee (USA). (herr_carter)
  • Ve skutečném životě jsou Werner von Braun a Jake Gyllenhaal vzdálení bratranci. Oba dva jsou potomky Viléma I. Dobyvatele. (HellFire)
  • V scéne, kde Homer (Jake Gyllenhaal) sleduje neúspešný štart rakety Vanguard s prvou americkou družicou, píše Wernherovi von Braunovi (Joe Digaetano), že je mu ľúto neúspešného štartu. Pravdou ale je, že von Braun nemal so štartom tejto rakety nič spoločné. Pôvodne mal prvú raketu von Braun vypúšťať, bohužiaľ, kvôli jeho nacistickej minulosti to pridelili námorníctvu USA. Po tomto neúspechu už ale kongres dovolil von Braunovi vypustiť družicu, ktorej štart bol úspešný. (rexino)

Reklama

Reklama