Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film, ve kterém patos, pravé rodinné hodnoty a další správné věci naštěstí drží na uzdě pohodová nálada a velmi dobré výkony všech zúčastněných. Může se zdát, že rodinné drama o chlapci z hornického města, který chce být raketovým konstruktérem, není právě typická látka pro Joa Johnstona. Ale to se může jen zdát - on si totiž s dobovou atmosférou, partou kluků a jejich dobrodružným zápalem vyhrál jako vždy, ačkoliv ke konci se to, pravda, trochu táhlo. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Homer ani za nic nechce být jen dalším horníkem z Coalwood, je také po otci paličatý, má charisma a má talent. Protože se jedná o oslavný životopisný příběh, není třeba mnoho dodávat. Snad jen, že atmosféra snímku, pojednávajícího o tom, jak i z obyčejného prostředí mohou vyjít velcí přispěvatelé národní klenotnice osobností, není tak okatě agitační, jak by se dalo čekat, a když už, tak snesitelným způsobem. Rodinná dramata či jejich náznaky, lemující stránky hlavního příběhu jako drobné ilustrace, také nejsou vzhledem k prostředí hornického města od věci. Celkově se filmařům dařilo udržet kohoutky patosu přiškrcené skoro až do konce, kde už se to tedy ale vymklo a divákovi pak ta srajda teče i z nosu. Ale co bychom od příběhu o velikém sovětském... ehm, o velkém americkém člověku čekali. Bavilo a líbilo. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi prototyp o spravnych americkych hodnotach a o tom, ako otec nalinajkuje a nadiktuje cestu zivotom aj synovi. Plus do toho kecy okolo zostrojenia vlastnej rakety. Gyllenhaal je mozno dobry herec, ale pre CZ a Sk konciny je silny americky patriotizmus dost cudzim pojom a preto pochopenie pre tento film nemam. 50 % ()

misulka03 

všechny recenze uživatele

Jake Gyllenhaal se začíná nesmazatelně vrývat do mých nejoblíbenějších herců. ON je prostě geniální a já mu "žeru" každou jeho roli, protože on tomu dá něco, čím už takhle dobrý film ještě zvedle. Nádherný příběh o snu, který se nezdá tak nenaplnitelný, když do toho 4 kluci dají své srdce, víru a hlavně vytrvalou práci. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film so skvelou atmosférou 50.tych rokov, prostredím, príbehom, hercami. Proste so všetkým. I keď meno režiséra nieje veľmi známe a zvučné, natočil už dosť filmov, ktoré mám rád a ktoré som hodnotil nadpriemerne. Navyše ako sa hovorí - filmy podľa skutočnej udalosti sa píšu sami a sú skvelé. Vyzdvihol by som výkon ešte vtedy mladého Jakea Gyllenhaala a predovšetkým krásnej Laury Dern, z ktorej vždy srší charizma. Soundtrack sa tiež podaril na výbornú a príjemne film osviežil. Tento film môžem odporučiť snáď všetkým. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Skutočné mená hrdinov sme mohli vidieť v záverečných titulkoch. (Karush)
  • V knižní předloze je Homerovi čtrnáct let, ve filmu je mu sedmnáct. (rodo)
  • Ve skutečnosti to byl Homer Hickam, kdo vypadal jako typický "šprt", zatímco Quentin Wilson byl hezoun. (HellFire)

Reklama

Reklama