Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Těžko o tomto filmu psát jakákoli superlativa, protože je smutné, že měl vůbec potenciál vzniknout. Podle závěrečného dodatku dochází v Americe ke znásilnění každých šest minut. To je šílené... Neexistuje pro to omluva. Ani sexy oblečená, ani opilá, ani zhulená, ani smyslně tančící, ani flirtující žena není povolenkou ke znásilnění. Bez debat. Podle zákona má každý právo na obhajobu. Být obhájcem takových zmetků a nechat si za to ještě ke všemu platit, hanbou bych se propadl. Na taková zvířata (právě jsem urazil veškeré zvířectvo) by platil jen zákon Bruce Willise; "...strčím ti do prdele deštník a rozevřu ho!" ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Ne tak typický příběh se soudního prostředí. Lámu si hlavu, jak by film dopadl bez Jodie Foster, kdyby tu znásilnenou hrála nějaká neokoukaná pipka. Asi nic moc. Ale Jodie Foster hraje kurevsky (dobře). Už ta šlapka co ji hrála ve 14 letech v Taxikářovi dala vědět, že je mimořádná herečka. Zbytek filmu je bohužel jen šedivá šeď. ()

Reklama

sarume 

všechny recenze uživatele

Film, ktery stavi otázky . Znásilnění je odsouzeni hodne , ikdyz byl muz vyprovokovan? A co je flirt a co je vyzva, Je ne, opravdu ne?Tak na tohle se Vás ten film bude ptát. Zajímavě zpracované vážné téma, které nezklouzne do laciného: spořádaná studující dívka, je přepadena a znásilněna ožralým bezdomovcem ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Úderný název skutečně vypovídá o podstatě celého filmu. Hned na začátku vidíme oběť prchající z místa činu a následuje postupné pátrání po všech vinících zakončené neodvratným soudním líčením, kde taky uvidíme v názvu zmíněný čin v celé své hrůznosti. Znásilnění je neobvykle působivým psychologickým dramatem předně díky naší vlastní nevědomosti. Až téměř do samého závěru nás režisér nechává na pochybách, zda byla Sarah v celé kauze skutečně zcela nevinně. A i po spatření samotného znásilnění lze mít určité námitky. Nicméně výkon Jodie Fosterové a titulek o počtu znásilněných žen na konci filmu působí velmi, velmi reálně. 80% ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Nepříliš zajímavý - až nudný scénář i nudné statické zpracování. O čem bych měl u tohoto filmu přemítat? Jestli si Jodie Foster zasloužila znásilnit, když si o to tak "koledovala"? Nebo je její vyzývání polehčující okolnost pro viníky? Či snad je to od mužu stejně bezcitné a zlé ať už tomu předcházelo cokoliv? Nad ničim takovym přemýšlet nepotřebuju. Když žena řekne: "Ne!", tak je to snad jasný. Musí být znásilněna už jen z toho principu, že si dovolí muži odporovat. Ha ha ha. Spíš by muži měli mít pod kontrolou svuj chtíč. Přeci to neni tak těžký. A pokud lze předpokládat, že buránům, či jiných příslušníku mdlé morálky nelze příliš důvěřovat, tak tomu musim přizpůsobit své jednání. Holka byla natolik opilá, že odpálkovala kámošku a balila cizí chlapi pozdě v noci, ale chlapa domů si vzít nechtěla, protože zítra měla mít práci. Najednou s ev ní probudil smysl pro povinnost? To, co bylo předvedeno v klíčové scéně v baru, bylo stupidní. Já k oběti ve filmu necítil žádné sympatie ani lítost. Samotné znásilnění bylo nevěrohodné a tedy těžce nepůsobivé. Těžko si lze představit, že by něco takového mohlo proběhnout v baru plnym lidí, z nichž minimálně polovina nic neřešila (přičemž film se mi snaží namluvit, že skandování partičky nadrženců a řev nebyl přes zapnutou televizi na druhém konci baru slyšet). A kdyby ten film ještě trochu přitvrdil, tvůrci byly odvážnější, udělali z postavy oběti pěknou píču, která ještě u soudu neuspěje, myslím, že by to mělo větší morální hodnotu a podmětnější průběh. Je to ale typická šablonovitá sračka. Gaspar Noe zajebal film mnohonásobně lépe (ač ten na žádnym ději nestojí) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Andie MacDowell byla vůbec první volbou pro roli Sarah, jejíž postava byla podle Andie uzpůsobována. (D3VIL)
  • Aby se lépe připravila na roli Sarah, navštěvovala Jodie Foster kluby napomáhající obětem znásilnění, a také četla výpovědi z některých případů. (D3VIL)

Reklama

Reklama