Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Povinná četba všech sexuálních agresorů (tedy v zahraničí - my máme zase svoji Smrt stopařek s famózním Markem Perepeczkem v roli Charváta). Poučné i pro všechny ty, kteří se nestydí tleskat a hecovat, a to skandováním do rytmu přírazů. Joddie Foster za hlavní roli ve Znásilnění získala dvě nejvyšší ocenění: svého prvního Oskara a navíc i Zlatý Glóbus. Právem. Herečka zde podala strhující a velmi obětavý výkon, obětavý i vzhledem ke své známé lesbické orientaci. A to nejen v tom lokále před vděčnými diváky, na zádech na desce hracího automatu, postupně potupně pod třemi chlapy, ale i v soudní síni, kde se řešilo, jestli k těm třem navíc zavřít i někoho za "pouhé" fandění. Za to, že se „jenom“ díval, tleskal a povzbuzoval. Echt cynická hláška filmu, když se jim pak Sára vytrhla a začala zdrhat: „Chlapi, utíká nám šukání!“ Možná, že v tom našem českém majstrštyku tenkrát Charváta, těsně před hraniční závorou, policejní ostřelovač neměl sejmout. Kdyby ho scénáristi nechali uprchnout na západ, mohl se dostat až do Ameriky, kde by si ho stopla servírka Sára a bylo by z toho nejmíň dvouoskarové Accused 2 . ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Hodně subjektivní hodnocení,kdy mnou značně neoblíbený téma-tzv.soudní drama a občas patos jako zápor, a na straně druhé výborná Jodie (byť rozhodně nejsem její fan) a uvěřitelný příběh jako klad. (poslední a snad jediné ,,soudní drama",které se u mě dočkalo nadprůměrného hodnocení byl Můj bratranec Vinny,- a takhle to mám se vším....) ()

Reklama

Ceberus 

všechny recenze uživatele

"Hele, moje oblíbená Jodie, tak se schválně kouknu, jak hraje v tomhle..." Na konci filmu jsem měl podezření, že se mi ten výkon líbil tak hodně jen proto, že mám Jodie Foster rád. Naštěstí mě uklidnila informace, že za tuto roli obdržela Oscara, takže úplně subjektivní dojem jsem z toho zjevně neměl. Jodie tady totiž hraje něco naprosto odlišného od svých ostatních rolí a krásně se tu ukazuje, že je schopna zahrát snad cokoli. A jak správně podotýkají ostatní hodnotící - hrát to místo Jodie nějaká neznámá tuctová herečka, film leží v zapomnění mezi dvouhvězdičkovou šedí. Jako malá perlička mě příjemně překvapila epizodní účast hned dvou známých tváří ze seriálu Hvězdná brána - Carmen "Selmak" Argenziano a Tom "Maybourne" McBeath. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Komorní drama J. Kaplana s Oscarovým výkonem J. Foster. "Znásilnění" pokládá řadu otázek, např: Je nabádání k zločinu zločinem? Nese žena, která je opilá, svádí a provokuje muže, vinu za to, že byla znásilněna? Tyto a další otázky jsou sice ve filmu zodpovězeny, ale stejně nám po skončení snímku zůstane pocit, že všechno se mohlo odehrát i jinak (což je plus). Samotná scéna znásilnění je z celého filmu nejpůsobivější a zastiňuje televizním způsobem natočený zbytek. Jodie Foster je v roli oběti přesvědčivá a chvála na její výkon tím pádem pochopitelná. 8/10 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster tu bola naozaj výnimočne presvedčivá, ale je to hlavne scenár, čo urobil z filmu celkom inú drámu oproti bežným súdnym prípadom. Celého objasnenia, čo sa vlastne stalo, sa dočkáme až na konci a to bol osvedčený spôsob, ako udržať diváka v strehu, aby sa nenudil súdnym procesom. –––– To nebylo jenom koukání, to byl zločin! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Jedná se o jeden ze tří filmů, který vyhrál Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, aniž by byl aspoň nominován v jiné kategorii. Další snímky jsou Tři tváře Evy (1957) a Misery nechce zemřít (1990). (GreatestFan)
  • Kelly McGillis byla nabídnuta role Sarah, Kelly ale coby přeživší pokusu o znásilnění odmítla a rozhodla se projevit zájem o roli Kathryn, což jí vyšlo. (D3VIL)
  • Film je založen na skutečném případu znásilnění, jenž se odehrál v Big Dan's Baru v New Bedfordu (Massachusetts), a to 6. března 1983. (D3VIL)

Reklama

Reklama