Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Malý průměrný film s jedním velkým excelentním hereckým výkonem. Ano, nebýt Jodie Foster, pravděpodobně by tento snímek upadl v zapomění našich i televizních archivů. Na problematiku znásilnění je zde nahlíženo z jiné stránky a to té, jak moc si za to žena může sama svou přehnanou vyzývavostí, flirty či provokováním. Bohužel tohle téma je omíláno celých 108 minut a v druhé půlce se již nemůžeme dočkat rozuzlení soudního procesu. Film na mě místy působí dojmem nastavované kaše, jelikož scénář je opravdu slaboučký. Vše nese na svých bedrech Jodie a je třeba ji zatleskat za to, jak krásně tento film utáhla. ()

myse 

všechny recenze uživatele

No jak já nemám ráda šťastný filmový konce, tak tady jsem celou dobu hlavní hrdince vší silou držela palce, aby to pro ni co nejlépe dopadlo. Film se dotýká tématu, které nenechá slušného člověka klidným. Je až k nevíře sledovat, jak něčí špatná pověst může ovlivnit náhled na celý soudní případ; zaslouží si takoví lidé (ženy) znásilnění víc než ti slušnější? Skvělé zpracování aktuálního problému, s úžasnou Jodie Fosterovou v hlavní roli. Obzvláště se mi líbilo, že byli nakonec potrestáni nejen samotní aktéři znásilnění, ale i povzbuzovači, bez nichž by pravděpodobně k onomu trojtiému znásilnění vůbec nedošlo. Drama jak řemen, pro mě velmi silný zážitek, ani chvilku jsem se nenudila. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný film. Je samotné "fandění" pachateli zločinu trestným činem? Kdyby mi tu otázku někdo položil předtím, než jsem Znásilnění viděl, řekl bych jednoznačné "ne". Teď se můj názor změnil, ale zase nijak radikálně. Nicméně to, že nedokážu jednoznačně říct "ano" či "ne", mě hraje na nervy. Jody byla vynikající jako vždy apsát o ní, že to je její životní role je zbytečné - to je totiž prakticky každá. 85% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $32,078,318Tržby Celosvetovo $32,700,000Jodie Foster a Kelly McGillis výborne ťahajú túto miestami dosť surovo podanú drámu a zaslúžene ju povyšujú na viac než v konečnom výsledku mohla pre taký okatý televízny výzor byť. Niektoré zábery sú dosť živelné a dopomáhajú vytvoriť dosť nechutné pozadie pri súdnom pojednávaní. /80%/ ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster tu bola naozaj výnimočne presvedčivá, ale je to hlavne scenár, čo urobil z filmu celkom inú drámu oproti bežným súdnym prípadom. Celého objasnenia, čo sa vlastne stalo, sa dočkáme až na konci a to bol osvedčený spôsob, ako udržať diváka v strehu, aby sa nenudil súdnym procesom. –––– To nebylo jenom koukání, to byl zločin! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Podle Jodie Foster producent filmu Stanley R. Jaffe prohlásil, že Jodie není pro roli dostatečně sexy, a prosil režiséra Jonathana Kaplana, aby obsadil Kim Basinger. Ta ale odmítla i přes nabídku honoráře 250 000 dolarů. (D3VIL)
  • Andie MacDowell byla vůbec první volbou pro roli Sarah, jejíž postava byla podle Andie uzpůsobována. (D3VIL)

Reklama

Reklama