Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nezletilý vyrovnávající se se ztrátou, smrt přemožitelná jen ve snu. Sled často docela bizarních výjevů (ataky stříbrné koule, místnost s portálem), při kterých podružný děj ustupuje moci surreálna a phantasmických syntezátorů. Všechno to píchání na hřbitově, podivínský basketbalový pivot v čele pohřebního ústavu, zombie trpaslíci v kápích či bramboro-mrkvový dětský příkrm namísto krve budiž součástí tváře. Ta sice není dvakrát důvtipná, ale Coscarelli do ní vtiskl rysy, které jsou místy černé jak ten Plymouth Barracuda.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja beriem Phantasm ako encyklopedickú záležitosť. Treba ho vidieť, ak chcete mať všeobecný prehľad o hororovej tvorbe. Je jedným z najvýznamnejších kultových hororov, ktorý štartoval série z počiatku 80tych rokov, na ktorých vyrastal nejeden teenager. Takže vek hlavného hrdinu nebude iba tak, cieľová skupina sa s ním môže ľahko ztotožniť. Mne chýbala prepracovanejšia mytológia výborného nápadu, ktorý nám náznakmi ukazuje, čo nás môže čakať po smrti a nie je to nič povzbudivé. Napätie aj strach sú poplatné dobe vzniku, fungujú dovtedy, kým vidíme iba okraje plášťa, zlovestný dom a počujeme podivné zvuky. Keď začnú trpaslíci útočiť a nastupujú béčkové rekvizity, dnešný divák strach asi nepocíti. Dilemu s hodnotením filmu, ktorý sa mi páčil, vyriešil lacný záver, ktorý je ale lacný tým, že sme ho už videli neskôr mnohokrát a Coscarelli za to nemôže. 70%. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Phantasm se ze začátku tváří přesně jako většina těch starých hororů ze 70-80 let, který mam tak rád. Nechybí perfektní atmosféra, nějaká ta lekačka, i když slabšího ražení a pár fakt napínavých scén s pěkně strašidelným Angusem Scrimmem, ale pak se to nějak celý zvrtne, stane se z toho spíš takovej horor s nádechem sci-fi, atmosféra je ta tam a to co zbylo, z toho prostě kvalitní horor už neudělá. Škoda, určitě to mělo nakročeno na daleko lepší film ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Možná jsem jediný, kdo z toho trochu cítil raného Cronenberga (i když méně šťavnatého). Třeba ve stejném roce vzniknuvší Mláďata... Každopádně Phantasm má jeden základní klad a sice hrůzunahánějící postavu Anguse Scrimma (ta jeho chůze a výraz!). Všechno ostatní stojí víceméně za prd. Celé je to poměrně dost velká slátatina. Z počátku tuctový horor na hranici směšnosti s hereckými výkony na facku a chováním postav na dvě facky (postava jménem Jody). Posléze se dočkáme něčeho jakože sci-fi, ale tomu byl věnován minimální prostor, čili to působí spíš jako hovadina. Konec je pak na tři facky, ale aspoň vysvětluje, proč to nedávalo moc smysl. A na konci jsem se ke své hrůze skoro i lekl a to u toho nejlacinějšího hororového triku co znám, objevení se v zrcadle. Sám to nechápu, protože jsem to přesně čekal, ale Angus Scrimm je tak hrůzný, že jsem si prostě nemohl pomoct. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelý príklad čarovných nostalgických hororov z prelomu 70s a 80s. Coscarelli síce nie je bohvieaký scenárista, ale režisér je vynikajúci, čo dokazuje aj napriek dosť chabému rozpočtu hrou so svetlami, strihom, koncipovaním záberov. A- to všetko bravúrne dopĺňa skvelou carpenterovskou hudbou. Škoda len toho vypečeného samoúčelného konca. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Don Coscarelli pronajal všechno zařízení potřebné k natáčení vždy v pátek, aby je mohl využívat celý víkend a v pondělí vrátit. Přitom však platil najemné jen za jeden den. (Chatterer)
  • Keď Mike (A. Michael Baldwin) prenasleduje brata Jodyho (Bill Thornbury) do kantíny, je absolútne nereálne, aby k nej dorazili obaja v rovnakom čase, keďže Jody išiel na aute a Mike pešo. (tXtX)
  • Keď sa Mike (A. Michael Baldwin) schováva približne v 32. minúte v rakve, môžeme jasne a zreteľne vidieť, ako je na pravej strane rakvy položený jeho modrý zapaľovač. V ďalšom strihu, keď vylieza von, ho už drží v pravej ruke. (tXtX)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama