Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posádka podmorskej americkej výskumnej stanice nájde vo vraku ruskej lode Leviathan fľašku s alkoholom, jeden z jej členov sa z nej napije a začne sa geneticky meniť v slizkú príšeru. Popcornový, nízkorozpočtový klon Priepasti, Votrelca a Veci. (POMO)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja sa cítim v tomto uzavretom prostredí mimo civilizáciu, ale zároveň uprostred jej najmodernejšej techniky ako divák vždy veľmi útulne. Je jedno, či pod hladinou mora, v ponorke, alebo vo vesmíre. Potom mi ani nijak extra nevadí, že parazit Leviatana parazituje už na raz vymyslenej a viackrát lepšie zobrazenej príšere, ako aj na scenáristickej štruktúre. Záverečná polhodinka je veľmi napínavá a to reálne, ako aj béčkovo zábavne. Film obsahuje jeden zaujímavý psychologický moment, kedy si asi nejeden divák bude hovoriť, čo by urobil on a asi sa stotožní s drastickým riešením jednej členky posádky. Na tej "popkornovosti a nízkorozpočtovosti" zmieňovaných predobrazov nakoniec nie je nič zlé, ak to dokáže pobaviť. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

"Don't fuck with mother nature!" Nestarnúca podmorská variácia na Votrelca (alebo vykrádačka?), s vynikajúcou klaustrofobickou atmosférou, precízne budovaným napätím a silnou béčkovou zostavou. Len tá príšera, čo spočiatku vyzerá ako od Cronenberga, neskôr začne pôsobiť trochu humorne (ku koncu mi dokonca pripomenula votrelcov z Káčera Howarda). Hold, všetkého veľa škodí. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Leviathan patří k pozapomenutým titulům svého žánru, po pravdě si ani nevzpomínám, že by ho kdy v minulosti odvysílala nějaká z českých televizních stanic, které jinak s oblibou recyklují kdejaký podřadný šunt. Nutno dodat, že v zapomnění upadl oprávněně. Není tak špatný, aby se řadil ke kategorii guilty pleasure nebo upoutal pozornost svou bizarností. Je jenom zoufale neoriginální, nevýrazný, klišoidní a především nudný. Problém není v hercích ani ve výpravě. Nečekejte oskarové výkony, ale casting odpovídá tomu, co si béčkové sci-fi žádá, a herci odevzdávají přesně to, co je nutné. Interiéry podmořské stanice vypadají obstojně, jenže režisér nemá cit a schopnosti pro vytvoření té správné temné a klaustrofobické atmosféry. Scénář snaživě kopíruje úspěšné sci-fi horory minulé dekády Vetřelcem počínaje a Věcí konče, jenže se moc nenamáhá s logikou a určitě není vynalézavý. Co se vysloveně nepovedlo, je příšera. Když už ji neumí udělat pořádně, aspoň ji neukazuju a pracuji s náznaky. Tu kesonovou nemoc po závěrečném tryskovém úniku ze stanice na mořskou hladinu bych vážně léčit nechtěl... Celkový dojem: 40 %. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že je tu množstvo odkazov a narážok na Votrelca, Deepstar aj ďalšie známe scifárne, ale neoriginálnosť mi v tomto prípade neprekážala. Leviathan funguje ako celok, má ústrednú os, rotáciu aj iskru. Obsahuje tiež niekoľko vtipných hlášok, má sympatický casting a záver je maximálne zdynamizovaný. Podmorské monštrum má vypracovanú určitú mytológiu, ale najmä ho skutočne vidíme v akcii, nielen v krátkych prestrihoch. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser George P. Cosmatos uz mal nejake reziserske skusenosti s tocenim /Rambo 2/, takze sa rozhodol pozicat si nieco od Votrelca, nieco od The Abyss Johna Camerona a nieco od filmu Thing Johna Carpentera. Cuduj sa svete, ono to funguje! Scenar na urovni, masky a efekty robil Stan Winston /zasveteni vedia, o com pisem/ a aj strasidelna atmosfera sa najde. Spokojnost, ktora vsak nijako nenarusa hranice priemeru : 69 % ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Část potápěčských obleků byla vypůjčena z filmu 2001: A Space Odyssey, přičemž zbytek byl vytvořen z fotbalových chráničů. (Chatterer)
  • Leviathan je ve skutečnosti mytologická mořská obluda ze Starého zákona. (Lajty)
  • V interiéru podmořské základny je možné zahlédnout plakát s nápisem „Thing“, který odkazuje na snímek Věc (1982). (SeBig)

Reklama

Reklama