Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posádka podmorskej americkej výskumnej stanice nájde vo vraku ruskej lode Leviathan fľašku s alkoholom, jeden z jej členov sa z nej napije a začne sa geneticky meniť v slizkú príšeru. Popcornový, nízkorozpočtový klon Priepasti, Votrelca a Veci. (POMO)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

choze 

všechny recenze uživatele

V roce 1989 se Hollywood ponořil do hlubin oceánu. Začalo to tím, že čerstvě zlatý chlapec James Cameron, tvůrce veleúspěšného TERMINÁTORA a VETŘELCů, ohlásil jako svůj další projekt 60 milionovou podmořskou sci-fi PROPAST a než se nadál, konkurence v předstihu vyprodukovala dva béčkové příživníky, DEEP STAR SIX a LEVIATHANA (přiřazováni sem bývají ještě LORDS OF THE DEEP Rogera Cormana a o rok mladší THE RIFT). LEVIATHAN šel do kin v květnu, čtyři měsíce po DEEP STAR SIX (leden) a tři měsíce před PROPASTÍ (srpen) a narozdíl od nízkorozpočtové DS6 obsazené neznámými herci byl pojatý podstatně velkoryseji. S náklady 24 milionů dolarů (vydělal necelých 16) se blížil polovině rozpočtu PROPASTI a na palubě měl vedle solidního obsazení v čele s Peterem „Robocopem“ Wellerem a Richardem „plukovníkem Trautmanem“ Crennou i Stana Winstona a Jerryho Goldsmithe a za kormidlem pak zkušeného akčního lodivoda George Pana Cosmatose (RAMBO 2, COBRA), který už s Wellerem natočil psychologický horor ZLO NEZNÁMÉHO PůVODU. Příliš se bohužel nepředvedli jinak kvalitní scenáristé David Webb Peoples (BLADE RUNNER, NESMIŘITELNÍ, DVANÁCT OPIC) a Jeb Stuart (SMRTONOSNÁ PAST, UPRCHLÍK), kteří drze a primitivně splácali kdeco - z VĚCI vzali příšeru osvojující si vědomí svých obětí a regenerující se z jediné buňky, uzavřený prostor, odkud není úniku, demoralizovaného velitele a doktora ochotného zničit příšeru i za cenu smrti všech ostatních, z VETŘELCE zase korporaci obětující své zaměstnance pro své zájmy, final countdown a závěrečné znovuobjevení se příšery a - bůh je nezatrať – i její předchozí vyhřeznutí z hrudníku. Celou první půlku se film ukecaně rozjíždí, aby pak hrozně rychle, primitivně a s ultratvrďáckými hláškami na rtech skončil, přičemž monstrum je tuctové. Za herce, dobrou výpravu, pěkné plakáty a z nostalgie za tři. Pro úplnost dodejme, že Stan Winston pracoval na VĚCI a Jerry Goldsmith složil hudbu k VETŘELCI. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Příběhem někde mezi Vetřelcem, Věcí a Propastí. Atmosférou ale zdaleka svých vzorů nedosahující. Za pozornost rozhodně stojí propracované interiéry podmořské základny, které měl na svědomí slavný filmový výtvarník Ron Cobb, a z větší části také práce Stana Winstona. Hlavně první fáze obludy jsou patřičně hrůzostrašné. Finální monstrum ale nikdy nevidíme tak nějak v plné kráse, a z jednodlitývh bleskových záběrů se mi zdálo trochu moc komplikované a neohrabané. A pak je tu ještě ukázkové obsazení pojící v sobě to nejlepší z hvězd nižší svítivosti:) ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Takmer totožný so svojim o trošku starším bračekom DEEPSTAR SIX. A určite mu to neuberá na mojom celkovom hodnotení. Je profesionálnejšie natočený, ako vyššie spomenutý film a má kopu dobrých momentov. Klasika podvodného sci-fi horroru. Aj napriek tomu sa však viac prikláňam ku DEEPSTAR. P. S. Jerry Goldsmith sa v záverečných titulkoch prekonáva ( podľa mňa jeden z jeho najlepších a najdokonalejších hrdinských motívov ). ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Alien meets The Thing in The Abyss 16,000 feets under the sea. Zpočátku to vypadalo opravdu lákavě a dost jsem se na Leviathan těšil. Nakonec jsem ale nebyl až tak uspokojen, jak jsem čekal. Rozjezd je vcelku dost pomalý, což by nemuselo být tak špatné, kdyby alespoň film v polovině nabral rychlost, což se však nestalo. Příšerka taky není moc často vidět a navíc některé scény jsou jako okopírované z Vetřelce. Myslel jsem, že na takovémto snímku se nedá nic zkazit, ale nakonec z toho vylezla jen lepší průměrná podívaná s pěkným obsazením a hudbou. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Spočiatku slušne budovaná atmosféra, postavy tiež celkom fajn, herci viac ako solídni. Potom sa obajví Winstonove monštrum (zase len reklamná nálepka, toto by dokázal pozliepať každý) a už je to horšie. Finále sa mení na nahláškované béčko, čo predošlému snaženiu úplne podráža nohy. Vďaka úvodu lepšie ako DEEP STAR 6... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Část potápěčských obleků byla vypůjčena z filmu 2001: A Space Odyssey, přičemž zbytek byl vytvořen z fotbalových chráničů. (Chatterer)
  • V interiéru podmořské základny je možné zahlédnout plakát s nápisem „Thing“, který odkazuje na snímek Věc (1982). (SeBig)
  • Režisér George P. Cosmatos obdržel přes padesát kreslených návrhů, jak by měl netvor ve filmu vypadat. Výsledná podoba je kombinací všech těchto návrhů. (Holina)

Reklama

Reklama