Reklama

Reklama

Klan létajících dýk

  • Čína Shi mian mai fu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Režisér Zhang Yimou proslul svými nádhernými citlivými portréty Číny. Spíš než za odborníka na akční film se pokládá za nadšeného studenta tohoto žánru. Už po prvním výpadu do filmů o Wuxia (filmy o bojových uměních), kde byl Hrdina nominován na cenu Akademie, Zhang zcela propadl akčním filmům. Tentokrát už jsem odvážnější a na žánr jsem si zvykl, říká nejvíce opěvovaný čínský režisér, Dá se říct, že tenhle film je pocta filmům o kung fu.

Klan létajících dýk je sice napínavý akční snímek, zároveň ale nese i Zhang Yimouovu známku výjimečné vizuální krásy a strhujícího příběhu. Nechci natáčet obyčejný bojový film, vysvětluje Zhang, Chci vyprávět o vášni a zajímavých postavách to je můj styl Wuxia filmů. Je to příběh o vášni a lásce. Může to být Wuxia film, ale zároveň i silné a romantické vyprávění o lásce.

Nacházíme se v roce 859 našeho letopočtu, v době vlády dynastie Tang*. Ta byla v době svého rozkvětu jednou z nejosvícenějších říší čínské historie, nyní se však nachází v úpadku. Císař není schopen vládnout a vláda je zkorumpovaná. Po zemi se šíří nepokoje a četné povstalecké armády se začínají bouřit. Ta největší a nejprestižnější si říká Klan létajících dýk.

Klan létajících dýk má tajemné praktiky, bere bohatým a dává chudým. Z toho důvodu si získal podporu veřejnosti a rychle vzkvétal. Klan sídlí v oblasti Fengtian, v blízkosti hlavního města říše, a už dlouho je trnem v oku místním úřadům, které jsou i jeho největšími rivaly.

Zástupci úřadů jsou rozhořčeni, protože Klan vzkvétá, i když se jim podařilo zabít jeho vůdce. Co víc, pod vedením nového tajemného vůdce se Klan ještě posiluje. Hlavní zástupci oblasti Fengtian Leo a Jin dostanou rozkaz polapit vůdce klanu během deseti dní.

Kapitán Leo podezírá krásnou novou tanečnici v místním Pivoňkovém pavilonu, Mei, že je dcerou starého vůdce. Leo zosnuje plán a chce Mei zatknout a vyslýchat. Když Mei odmítne prozradit cokoli o Klanu létajících dýk, dva kapitáni vymyslí jiný plán. Kapitán Jin předstírá, že je bojovník Vítr a osvobodí Mei z vězení. Tím si získá její důvěru a odveze ji na skrytou základnu Klanu létajících dýk.

Plán je tedy úspěšný, ale při putování do sídla Klanu se Jin a Mei sblíží. Mei si svého tajemného ochránce brzy zamiluje a Jin zjistí, že propadl svéhlavému šarmu Mei. Oba dva se snaží nedávat své city najevo, ale pod noční oblohou plnou hvězd je téměř nemožné odolat té nezadržitelné vášni. V pralese, který je obklopuje, číhá nebezpečí, vítr jen tiše vane, jakoby cítil napětí toho okamžiku

Co čeká ty dva nešťastníky osudu, Jina a Mei? Pokud to je opravdová láska, proč tedy stále tajně spřádají plány a v srdcích nosí tajemství? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (467)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Každý druhý komentář zde toto dílo logicky srovnává s Hrdinou, přičemž ten z tohoto srovnání vychází zpravidla lépe. U mě je to naopak. Hrdina je stejně jako Klan úchvatné vizuálně zvukově hudební dílo, ale vadil mi u něj ten politický obsah, kde pak ono "státotvorné" ponaučení mi bylo dost proti srsti. Klan je jednodušší - je o lásce a díky tomu pro mě působivější. Sice po asi sedmdesáti minutách přijde série dějových zvratů, které musíte brát s nadhledem, jinak by vám také mohl přestat příběh fungovat, ale v zásadě hlavní dějová linie je prostá. Je ovšem jasné, že na tento typ filmů se chodí ne tak kvůli příběhu, ale především kvůli formě a ta je strhující. Ať už jde o skvěle natočené bojové scény, které opět mají blíže k baletu (ač vizuální stylizace není tak silná jako v Hrdinovi), nebo ať jde o nádherně nasnímané exteriéry čínské přírody - je zkrátka nač se dívat. To ostatně platí i hercích a především pak o krásné Ziyi Zhang. Hudba od Shigeru Umebayashiho je sice podobná Dunovu Tygru a drakovi, ale pořád se to poslouchá moc pěkně. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Po Hrdinovi výrazný posun dolů. Jedná se v podstatě o romantický bojový příběh milostného trojúhelníku. Scénář není rozhodně originální, ale to není důležité, pokud se to správně podá ( viz Titanic ). Jenže tady bohužel téměř vůbec nefunguje právě to nejzákladnější, co podobný druh filmů potřebuje ( a Hrdina to rozhodně měl ) - chemie mezi postavami a tím i celková emocionálnost příběhu. To taky znamená, že scény, které měly být velmi dramatické, tak mi dramatické nepřipadaly a příliš vážné dialogy zaváněly patetičností. Souboje a jejich choreografie pěkná, bohužel zbytečně samoúčelně efektní ( určité podobnosti s Matrixem ). To, co mě u Hrdiny rozechvělo a přimrazilo do sedačky, mně tady nechalo poměrně chladným - i ten závěr, to už se nedalo skousnout. Zhang Ziyi ovšem nádherná. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Vizuálně působivé, jinak ale prázdné, zbytečné a předvídatelné, ve finále navíc roztahané a ubíjející a z hlediska motivací postav naprosto nedomyšlené, nelogické a hloupé... Po mistrovském Hrdinovi ohromný propad a nebýt prima hreckých výkonů, inscenačně i řemeslně skvělé bitky v poli a celkově poměrně velmi kvalitních triků a vizuálu obecně, šel bych na dvě. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrý akčný historický film od Yimou Zhanga. Má výborný príbeh odohrávajúci sa v časoch, keď kvôli vláde súčasnej dynastie je Čína v úpadku, čo má za následok vznik mnohých povstaleckých skupín, pričom najobávanejšia z nich je Klan lietajúcich dýk. Muž zákona dostane od svojho nadriadeného za úlohu spriateliť sa so slepou tanečnicou, ktorá má byť údajne jej členom, aby ho priviedla až k nim a tak ju oslobodí z väzenia a spolu unikajú pred vládnymi vojakmi, lenže vzniká medzi nimi skutočné puto a všetci, vrátane jeho nadriadeného majú aj svoje vlastné tajomstvá. Spracovanie sa mi veľmi páči, ale k dokonalosti k tomu ešte trochu chýba. Film si ma získal už od začiatku a celá prvá hodina je skutočne úžasná, návšteva nevestinca, spriatelenie s tanečnicou, ich spoločná cesta, to všetko je perfektne podané, jedna skvelá situácia strieda druhú a je to mimoriadny zážitok, ale keď do deja vstúpi samotný klan lietajúcich dýk, tak to na čas predsa len upadne, za čo môže hlavne ten milostný trojuholník, ktorý práve dostane priestor a toto mi moc nesadlo, z tejto produkcie som zvyknutý predsa len na iné typy romantík a nie na túto v americkom štýle a to je jednoznačne hlavný zápor tohto filmu. Ale našťastie po tejto slabšej dvadsaťminútovke ide kvalita zase hore a celá záverečná časť síce už nie je až tak dokonalá, ako prvá hodina, ale aj tak to moje skvelé pocity zachráni. Akcie je tu pomerne dosť a je vynikajúca. Síce ma trochu mrzí, že to už nie je štýl wu xia, ako napríklad v režisérovom predchádzajúcom filme Hrdina, v tomto prípade je lietanie nahradené obzvlášť dokonalými zmyslami a ovládaním zbraní, hlavne luku a nožov, ale aj tak je to stále jedna z najlepších akcií, aké sa vôbec dajú vidieť. Všetky sú dokonalo natočené, po vizuálnej stránke je to nesmierny zážitok, ale aj obsahovo skvelé s množstvom perfektných nápadov. Ani neviem vybrať tú najlepšiu, všetka akcia je prvotriedna. A spomenúť musím ešte aj perfektnú hru na ozvenu, skvelý zážitok. Herecké obsadenie je výborné, Takeshi Kaneshiro v hlavnej úlohe, ale viac si ma získali opäť vynikajúca Ziyi Zhang a charizmatický Andy Lau. O nejakých vedľajších postavách sa tu už ani moc hovoriť nedá, nikto už nemá moc priestoru. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, Yimou Zhang je skutočný umelec, nádherný vizuál, výber prostredí, kamera, strih, ale prakticky aj všetko ostatné, tu nemám čo vytknúť. A kladom je aj hudba. Je síce pravda, že za takými klenotmi ako sú Tiger a drak a Hrdina tento film predsa len zaostáva, ale aj tak o plnom hodnotení nepochybujem, stále je to úžasný film s perfektným obsadením, akciou a vizuálom, kde ma mrzí len to pojatie milostného trojuholníku, čo aj tak má väčší priestor len v jednej časti filmu a tak len kvôli tomu znižovať hodnotenie nebudem. Aj po niekoľkých pozretiach je to stále veľký zážitok. 86% ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Klan létajících dýk se nese ve stopách Hrdiny docela zřetelně. Opět je tím hlavním, čím film zaujme, vizuální zpracování. O co je chudší výtvarná stránka filmu (již se nekoná CG přibarvování, většina je točena v přirozené přírodě), o to více jde o bojové scény. Neuchvacuje jen samotné bojové umění, jako spíše všelijaké parádičky, zpomalování ("dagger-time" :), atd. Ovšem opět počítačové, což na mě působilo sice tak, že jsem byl uchvácen, jak to hezky natočili, ale to je tak asi všechno. Nejvíc se mi líbil asi konec s padajícím sněhem. ___ I když Tygr a drak byl méně výpravný a akční, měl navíc jakýsi "vnitřek", duševní, filosofující, navíc obsahoval jemnost a půvab, o jakém si Klan může jen nechat zdát. ___ 85% ()

Galerie (112)

Zajímavosti (16)

  • Herec Takeši Kaneširo si během natáčení po pádu z koně zlomil nohu. Režisér pak některé scény předělal tak, aby herec nemusel stát. V záběrech, kdy kulhá, je pak jeho kulhání skutečné. (ČSFD)
  • Ziyi Zhang není trénovaná k natáčení bojových scén, přestože se objevila v mnoha válečných art filmech. V 11 letech však absolvovala Beijing Dance Academy a je tak kvalifikovanou tanečnicí. V bojových sekvencích proto používá mnoho tanečních pohybů. (AIMÉE)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama