Reklama

Reklama

Siworae

Obsahy(1)

Il Mare, „Moře“, dům u jezera. O Vánocích roku 1999 se odsud stěhuje mladá dabérka dětských pořadů, Eun-joo. V poštovní schránce nechává novému vlastníkovi vánoční pohlednici, v které ho prosí, zda by jí případnou opožděnou poštu neposlal na její novou adresu. Vánoce 1997. Čerstvě dostavěné Il Mare hostí svého prvního obyvatele, architekta Sung-hyunga. Ten nachází ve své poštovní schránce vánoční přání datované rokem 1999. Píše mu jakási Eun-joo a prosí ho o vyřešení jejího problému s poštou. Jihokorejský snímek Il Mare inspiroval americký remake „DŮM U JEZERA“ (2006) režiséra Alejandra Agrestiho, se Sandrou Bullock a Keanu Reevesem v hlavních rolích. (kiddo)

(více)

Recenze (116)

kikuka 

všechny recenze uživatele

..ja si nepomozem, ale ostala som v nemom uzase nad atmosferou obrazov, v obrazoch a cimsi, co obraz transcenduje..vdaka tomu v zasade zabudnem rozmyslat o tom, ze film je vlastne gyc a tak trochu nezmysel..jednoducho sa na to vykaslem, lebo som unesene jemnostou, lahkostou a prirodzenou emocionalitou.. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tady by tvůrci rychlo remaků z USA zasloužili jednu přes čumák. Nebejt jich, je tohle jasnej 5ti hvězdičkovej doják. Jenže faktor (ne)překvapení tu hraje až moc velkou roli a já, ač jsem se opravdu moc a moc snažil si nepřipouštět jak to všechno bude dál, jsem prostě nedokázal dělat překvapenýho. Takže z toho plyne poučení, nekoukat jako první na remake, i když je i třeba on sám schopný dobře pobavit. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Také trochu lituji, že jsem nejprve viděla Dům u jezera. V hlavě jsem pořád srovnávala. Il mare je lepší, ale ne úplně o moc. Nápad je přenádherný, takže film má skvělý základ. Způsob podání odpovídá obsahu a herci (hlavně moje oblíbenkyně, krásná Ji-hyeon Jeon) se pro své role hodí. Siworae je trošku odlišný než ostatní jihokorejské filmy, které jsem předtím viděla. Vše se táhne v takovém smutném a nebláznivém duchu bez tradičních nudlí. Líbí se mi to, ale přesto mi tady chybí ještě "něco" k dokonalosti. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Uveriteľne prekrásny príbeh dvoch ranených ľudí, obyvateľov toho istého domu len v inom čase. Krehký príbeh, ktorý dokazuje, že pri hre s cestovaním v čase nezáleží ani tak na dokonalom zapadaní jednotlivých kúskov príbehu do seba ako na smere kam je sila okamihov, kotré táto téma ponúka nasmerovaná. Veľmi krehký a aj napriek stopáži ukludňujúco unášajúci príbeh, ktorý ma zase raz dokázal úplne strhnúť svojou srdečnosťou a nevynútenou tragikou. Podľa mňa si každý môže vybrať koniec aký vyhovuje jemu srdcu a momentálnemu rozpoloženiu. Prostredie domku Il mare je naprosto úžasné a práve svojou drsnou neobrúsenou poetikou vytvára pozadie jednému z najkrajších romantických príbehov aké som kedy videl. Láske tu nezáleží na čase, ktorý pre seba uhryzne osud a stačí jej poznanie, že niekto na svete je tu aby sme mu mohli prinášať dary vlastnej obety a to bez otázok a výhovoriek vediac o tragických konsekvenciách. Soundtrack je naprosto prekrásny a namä klavírne sekvencie sú plne v harmónii s celkovým tokom tohto reálne fiktívneho príbehu o superhrdinoch, ktorý ovládajú schonosť nadprirodzenej ľudskosti a čistosti citov. Tento balzam na dušu by si nik nemal nechať ujsť!!! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Romanca par excellance, s neuveriteľne funkčným nápadom ako budovať príbeh lásky dvoch osamelých ľudí. Prostredníctvom listov vhadzovaných do poštovej schránky, pre ktorú tak celkom neplynie čas sa hlavné postavy zbližujú napriek zdanlivo neprekonateľnému odstupu. Il mare citovo nevydiera, je príjemne krehký, berie veci s odstupom i humorom (varenie a dabingové štúdio) a hlavne je oprostený od všetkých príliš "veľkých" slov, čo mu dáva punc ( temer) uveriteľného príbehu. Výborný je klavírny soundtrack, ktorý navodzuje príjemne uvoľnenú, miestami až nostalgickú atmosféru. Po vizuálnej stránke je to dosť "mäso" , najmä kompozície scén sú výborné. Prekvapivo krátka stopáž nedáva filmu možnosť roztiecť sa či nudiť. A ešte niečo je na tomto snímku fantastické....a síce, že i milovník tragických koncov si žiada pre aktérov happyend 10/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Názov filmu v preklade znamená „Láska, ktorá presahuje čas“. (Arsenal83)
  • Rybka ve filmu je nožovka běločelá (Apteronotus albifrons). Pochází z Jižní Ameriky, dorůstá až půl metru, je zaznamenaný případ, kdy se dožila 16. let. Orientuje se pomocí elektrického pole, které vydává (podobně jako sonar u delfínů). V akváriu vyžaduje množství úkrytů a chov ve skupině. Není pro začínajícího akvaristu. V mořské vodě nepřežije. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama