Reklama

Reklama

Frankenstein

  • Kanada Frankenstein
Krátkometrážní / Horor
USA, 1910, 16 min

Předloha:

Mary Shelley (kniha)

Hrají:

Charles Ogle

Historicky první filmové ztvárnění adaptace románu Frankenstein. Příběh vypráví o doktorovi, který stvořil monstrum. Později toho však litoval, protože se jeho experiment vymkl kontrole. Film je němý, pouze za doprovodu hudby. (Amroth666)

Recenze (84)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si prubl první filmové zpracování Frankensteina. Na rovinu a bez mučení přiznávám - nebavilo mě to. Nerad podobný kousky hodnotím. Ono se to objektivně ani moc nedá. Působí to spíš jak vtipná groteska než aby se u toho člověk bál. V potaz beru že jde o první filmovou verzi a že se psal rok 1910. Proto aspoň ty 3 hvězdy musím dát. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na tomhle krátkém snímku je asi hudba, která se jim skutečně povedla. Jinak jsem se ovšem celkem nudil. Vím, že jde o sto let starý snímek jenže mi to celé přišlo jen jako divadelní groteska, která v době vzniku určitě slavila úspěch ( neúspěch, nepochopení u vyšších představitelů). To však nezmění fakt, že tenhle shot se stal základním pilířem pro své následovníky. ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele

Historický klenot a určite neoddeliteľná časť histórie žánru. Film, ktorí je prvým spracovaním známeho románu sa svojej predlohy striktne nedrží. Monštrum stvárnené Charlesom Ogleom je vytvorené skôr v alchymistickom duchu najmä z dôvodu, že tvorcovia nechceli vtedy dosť konzervatívnu spoločnosť, v ktorej niektoré skupiny mali problém s filmom ako takým, dráždiť otázkami o možnostiach vedy a jej zasahovania do "božích záležitostí". Film ako celok je na svoju dobu spracovaný vynikajúco a má svoju nespornú, aj keď pre niekoho možno skrytú, krásu. Porovnávanie s Whaleovým prevedením sa mi zdá dosť scestné, keďže oba filmy išli úplne inou cestou. 95 % ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Je to prvé sfilmovane dielo o Frankensteinovi a určite nie zásadné. To prišlo až o niekoľko rokov po tomto snímku. Tie prejavy hercov neriešim, však sme skoro na začiatku dlhej cesty, ale zas zobrazenie monštra bolo celkom slušne znázornené aj zaujímavé. Je to rozhodne pekný odpich a je krásne sledovať, ako sa toto známe dielo rokmi vyvíjalo a zdokonaľovalo. A preto nie je toto žiadny zázrak, ale história sa nepýta na dohady, ale na fakty a toto je prvé spracovanie veľkolepého diela od Mary Shelley a tak len kvoli tomu nemôžem dať menej ako 3* a ja troska nadhodnotím, za tu snahu si to celé osadenstvo filmu zaslúži. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na filmu je, že se Frankenstein nevynoří z kotle nahý, ale oblečený do úboru, který by pravda módní policii asi moc nenadchl, nicméně, když si vezmeme výrobní náklady té látky (voda, oheň, trošku nějakého prášku), jedná se o naprostou revoluci v oděvním průmyslu. Neméně zajímavý je Frankensteinův osud. Sice to podle závěru vypadá, že se rozplynul, ale není to pravda, pouze přešel do světa za zrcadlem. V tom převráceném světě pak bezcílně bloudil až do roku 1983, kdy náhodou zakopl o králičí noru a dostal se zpět, vynořil se nedaleko Teplic. V tomto městě se mu zalíbilo, v místních hospodách se cítil jako doma, a tak tu ještě v tomtéž roce založil "rockovou" skupinu Kabát. Zajímavosti: 1. Edisonově géniu by nedělalo nejmenší potíže natočit tento snímek již jako zvukový. Nicméně Frankenstein měl tak vychlastaný hrubý hlas, že by to diváci nepřekousli, takže film radši zůstal němý. Bohužel se ukázalo, že na ovládnutí Teplic a pak i celé ČR je ten hlas zcela dostatečný. Ach jo. 2. Zatímco širšímu publiku je tento film dodnes utajen, intelektuálové ho mají zmáknutý od a do z, a tak vymysleli na před pár lety jeden z nejsofistikovanějších plánů, jak pozvednout úroveň kultury v naší zemi. Protože je návod na Frankensteina velice jednoduchý (nejdřív se do vody zamíchá trochu prášku z tmavé lahvičky, pak trochu prášku z lahvičky světlé, počká se, až se rozptýlí dým a dá se to na pár minut vařit nad oheň), intelektuálové se domnívali, že ho zvládne i takový Babica. Proto mu ten recept poslali do jeho pořadu a doufali, že rozčílené monstrum udělá z Novy kůlničku na dříví a lidem nezbyde nic jiného než místo čučení na televizi jít třeba někam na vážný koncert. No jo no, ale neuvědomili si, že Babica se receptů nedrží, nechává v troubě zapéct i polívku, což udělal i v tomhle případě, takže chudák Frankenstein to nepřežil, skončil na talíři Babicových hostů ve studiu. A jim chutnalo! Jako vždy že. I když pravda, Jandákovi zaskočila tkanička z bot, dusil se a rudnul, ale vykašlat se mu ji dodnes nepodařilo.A právě od té doby vypadá jak převařený ovar. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Herci dostávali denní mzdu 5 dolarů. (Karlos80)
  • Tohle je jediná z adaptací slavného románu Mary Shelley, kde je monstrum doopravdy stvořeno. Všechny následující adaptace pracovaly se spojením částí těl z různých mrtvol, aby se stvořilo monstrum. V tomto filmu doktor Frankenstein ke stvoření používá chemických sloučenin a lektvarů. Scéna stvoření pak byla udělána natáčením hořící figuríny, přičemž se pak natočený materiál ve filmu použil puštěný pozpátku. (JayZak)
  • Krátce po natočení byl film zakázán, protože prý „propagoval čarodějnictví“. (paja_r)

Reklama

Reklama