Reklama

Reklama

Nová noční můra

  • USA Wes Craven's New Nightmare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natáčení nového dílu Noční můry v Elm Street se odehrává v zákulisí filmu, ale i na place. Nechybí tu herečka Heather, která před lety vytvořila v prvním díle celé série hlavní roli dívky Nancy a později si zahrála i v třetím dílu odbornici na sny. Po skončení natáčení záběrů se nečekaně začne hýbat Freddyho rukavice, dva techniky zabije a Chase (manžela Nancy) řízne do ruky. Heather se náhle probudí a zjistí, že vše byl jen zlý sen, vydechne si, ale pak si všimne, že manžel má opravdu ruku pořezanou. Studio nabídne Heather roli v novém dílu Noční můry v Elm Street, ke kterému píše scénář Wes Craven, ale ona to odmítne! Dovídá se, že manžel na filmu už pracuje a telefonuje mu a prosí ho, aby se vrátil domů. Chase za volantem cestou domů usne, havaruje a náhodou ho zabije Freddyho rukavice. Syn Dylan se také chová podivně, nechce spát, protože se bojí „zlého pána“. Po dalších incidentech, které se svým způsobem týkají filmového přízraku, jede za Wesem Cravenem, aby se ho zeptala na scénář. Tvůrce však doposud neví jak příběh dopadne... Poslední souboj svede Nancy (Heather) v podzemním světě, kde objeví scénář k novému filmu z cyklu Noční můry v Elm Street a kde se setkává nejen se svým synem Dylanem, ale i s Freddy Kruegerem. (Rodriguez)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (225)

choze 

všechny recenze uživatele

Craven goes meta. Po mizerné šestce se vrátil Craven a naservíroval nám výrazně zajímavější závěr série, kterou kdysi odstartoval. Meta koncept o prastaré bytosti-příšeře, kterou Freddy symbolizuje a která se snaží probourat z rozpadajícího příběhového vězení uvadající filmové série, mi s odstupem času přijde fajn, ale zápletka se bohužel nesoustředí na natáčení nového filmu o Kruegerovi, nýbrž na otravně autistického syna Heather Langekamp, což mě nebavilo. A odvařený jsem moc nebyl ani z četných autocitací a gumového nového looku Freddyho a jeho rukavice. Ale snaha se počítá a Langekamp je i o deset let později zřejmě nejatraktivnější a nejsympatičtější final girl ever. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nástup do filmu perfektný, následné zvolnenie a postupné stupňovanie v rámci série neobvykle stiesňujúceho napätia je tiež zvládnuté na jedničku. New Nightmare sa síce tvári ako nezáväzná hra so žánrom a vlastnou mytológiou, zároveň to ale tentokrát prestáva byť sranda! Doteraz to bol len film za filmom, teraz sa však Freddyho ruka sápe rovno do skutočného sveta, ohrozuje nie len hlavnú hrdinku ale veľmi nepríjemným (pre neho typicky rafinovaným a bezohľadným) spôsobom aj jej syna a ono z toho chvíľami skutočne mrazí. ...Achilovou pätou celého príbehu je ale neschopnosť zavŕšiť celé toto snaženie, pozhrabovať každý z presahov, poprepájať jednotlivé roviny a v podobe finálneho produktu podarovať divákovi kompaktný a celistvý zážitok. Posledných dvadsať minút je bezradná nuda, do finálneho súboja sa Cravenovi nepodarilo vymyslieť nič, čo by sme už (6x predtým) nevideli a z pointy (ak tu vôbec nejaká bola) mi zostal už len úškrn a povzdych. Že sa k podobnému prístupu (hrátkam) Craven vrátil v neporovnateľne dotiahnutejšom Vreskote (aspoň čo sa prvých dvoch častí týka) je dôkaz, že tu to ešte až tak dobre premyslené nemal. A takto to aj dopadlo - po celý čas prekvapoval, aby nakoniec ničím neprekvapil. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Příšernost. Freddie Krueger má obvykle ve své hororové sérii skvělý (černý) smysl pro humor, zatímco tohleto se bere šíleně vážně, ačkoliv to jen nabízí rodinný drama mezi ustaranou matkou a jejím malým uřvaným fakanem. Samotný Freddie je ve filmu minimálně, v podstatě se na jeho návrat čeká osmdesát minut (!). A jako základ příběhu je tu pohádka o perníkové chaloupce. Uch. (3/10) ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Tak tohle už se aspon dalo nazvat trochu hororem. Dělala to spíš hlavně ta hudba, ale když to srovnám s předešlíma sračkoidníma dílama (final nightmare, dream child, dream master), tak to Wes aspon trošičku zachránil. Furt to má ale své mouchy, námět je sice dobrý ale natočený je to celkem nudným stylem, Heather je furt kočka, škoda že Depp nebyl osloven, aby si taky zopaknul roli, Freddy byl mín vtipnější a víc "strašidelnější" kčemuž mám neutrální názor. Horší průměr. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl sice nemá takové hodnocení, ale mě se líbil. Wes Craven je tvůrcem prvního dílu a pořád si myslím, že jedině on ví jak by dál měla noční můra pokračovat. opět se tu setkáváme i Heather Langenkamp. I samotný Cravern si zde zahrál. Freddy spíše ale působil jako démon než noční můra. Mě se ale líbil i v tomhle podání. Robert Englund je nezaměnitelný a hlavně díky němu je noční můra pořád dokonalá. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (19)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 8 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V titulcích je jako představitel Freddyho Kruegera uveden on sám, přestože ho hrál Robert Englund. (facojurka)

Reklama

Reklama