Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (369)

Silence 

všechny recenze uživatele

Po většinu času mě to hodně bavilo a konverzační a monologové perličky v shakespearovské angličtině byly pro moje uši úplným potěšením. Ten chlápek byl génius, že před více než 400 lety dokázal napsat dialogy, které i dnes fungují tak dobře. Hodně scénáristů by se od něj mohlo (mělo) učit. V tom také oceněji autory, že texty přizpůsobili tak šetrně, že neztratili právě to kouzlo a styl. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný Shakespearův obdivovatel ale pár filmových zpracování jeho her jsem už viděl a troufám si tvrdit, že "Kupec Benátský" je tou nejlepší. Samozřejmě nechybí veršované dialogy ale jsou zde pronášený, tak výbornými herci, že jsem byl nejednou překvapený tím, jak mě film zaujal. Převážně Pacino je opět prvotřídní ale žádný z ostatních herců za ním nijak nezaostává. Výborné. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborně adaptovaná hra nejslavnějšího dramatika všech dob. Skvělý nadčasový příběh odehrávající se v 16. století, který vypráví spor židovského lichváře a křesťana Antonia o úpis, neopakovatelným dojmem, teda tak jak uměl psát hry W. Shakespeare. Celý snímek, mimo vynikajícího scénáře, stojí na geniálních hereckých výkonech "žida" Al Pacina a "kupce" Jeremy Ironse. Ovšem pozadu nezůstali ani J. Fiennes či Ch. Cox. Michaelu Radfordovi můžu jen zatleskat, protože tohle je bezesporu jedna z nejlepších shakespearovských adaptací jakou můžete vidět. Knihu jsem nečetl a popravdě mi to ani nějak nevadí, protože tenhle film mi příběh osvětlil na výbornou. Nemám téměř co vytknout, závěrečná tolikrát opěvovaná scéna u soudu je bravurní a když ztrápený Al Pacino stojí před synagogů a nemůže dovnitř, tak mi ho bylo až líto. Chtěl jsem dát čtyři hvězdičky, ale když si to v hlavě sumíruju, nevidím důvod nedát plný počet...... ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Působivé zpracování, opravdu nádherné. Pokud jde o Shakespearea na filmovém plátně mnou ale Romeo a Julie nebo Zkrocení zlé ženy pohnulo ještě o něco málo víc, neodpustím si však alespoň kousek textu žida Shylocka u soudu, při němž mi v podání božského Al Pacina běhal mráz po zádech: "Vy máte jeden každý v majetku otroky, jichž užíváte jako svých hovad, oslů, psů a mezků k odporné chámské práci. A to proto, že jste si je koupili. Což, kdybych vám teď řekl: Pusťte je, vdejte za ně svoje dcery, pod tíhou se potí, ustelte jim měkce jak sobě, lechtejte jim patro jak sobě lahůdkami. Vy odpovíte: "Jsou naši". A tak i já. Ta libra masa, kterou na něm žádám, je draze koupená. Je má. Je má! JE MÁ!!!". ()

misterz 

všechny recenze uživatele

A zas to chcelo nejakú tú krásnu a múdru ženu, aby dala veci na pravú mieru a rozsúdila na prvý pohľad nerozsúditeľné... Veru, už Shakespeare vedel, že z mnohých ošemetných záležitostí sa dá dostať, treba len použiť zdravý sedliacky rozum. Asi najväčšie ponaučenie, ktoré je si možné zo snímku zobrať je skutočnosť, že nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť, ktorá potom prerastie do násilia, ktoré podnieti len ďalšie násilie... a tak ďalej, začarovaný kruh. Židia to mali ťažké v každej dobe, lenže cesta nevraživosti nie je tá správna cesta, na čo pri súdnom pojednávaní (najlepšia časť filmu) elegantným spôsobom poukázala mladá krásna dáma. Odhliadnuc od tohto duševného pokrmu, kvalitu snímku zvyšuje aj hviezdne obsadenie a pekná výprava. 75/100 ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Během premiéry filmu na festivalu v Benátkách bylo nedopatřením vytisknuto o 200 lístků více, a tak se do sálu nedostali všichni zájemci. I Al Pacino odešel s dlouhým nosem. (imro)
  • Režisér Michael Radford kvůli obavám distributora natočil několik scén ještě jednou. Proto se při uvedení snímku v televizi nedočkáme polonahých prostitutek, ale všechny jsou oblečené. (imro)
  • Shakespeare za 30 milionů vynesl distributorovi Sony Classics během prvního víkendu promítání (31. 12. – 2. 1. 2004) 69 868 dolarů ve čtyřech kinech. Stačilo to na 37. příčku žebříčku návštěvnosti. Jelikož se promítal už od středy, úvodní obrat byl 103 260 dolarů. Celkový obrat se nakonec vyšplhal na 3,7 milionu. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama