Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu Na pokraji slávy se režisér a scenárista Cameron Crowe inspiroval vlastními novinářskými začátky – jako mladý psal pro prestižní časopis Rolling Stone. V roce 2000 tak natočil vtipný i citlivý příběh o patnáctiletém vášnivém fanouškovi rockové hudby, který se roku 1973 vydává s kapelou Stillwater na turné, aby o nadějné skupině napsal reportáž právě pro Rolling Stone. William má před sebou téměř nadlidský úkol: uchovat si v šíleném cirkusu rockových produkcí nadhled a zdravý rozum, nepropadnout alkoholu ani drogám a ještě napsat objektivní článek. A nijak mu to neusnadňuje ani přítomnost několika náruživých fanynek, které tvoří nezbytný doprovod všem rockovým kapelám. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (389)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film Almost Famous si mě naprosto získal. Dokonalou atmosférou sedmdesátých let (tedy já si jí tak představuju), skvělými hereckými výkony, nápaditým scénářem a příjemnou hudbou. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to jen další rodinná komedie, kterých je plno, ale právě ona dokonalá atmosféra, která na člověka dýchne, dělá z filmu pro mě jedinečný zážitek. Crowe se nesnaží moralizovat, poučovat nebo kázat nějaká pravidla, ale o to víc se mu to daří. Nejde o "velký" film, jde o obyčejný příběh jednoho kluka, který čeká na šanci být cool. A jako takový funguje znamenitě. Moje naprostá srdcovka. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

ALMOST FAMOUS je hudební drama s velmi zvláštní atmosférou a to hlavně díky třem hercům - Patrick Fugit, Billy Crudup a Kate Hudson. Zejména éterický výkon Kate Hudson je tím pravým kořením filmu. Roli Penny, skalní fanynky rockové kapely, kterou doprovází, s několika dalšími dívkami na jejich turné zvládla perfektně. Její postoj k životu je kouzelný. I přes otevřenost mezi lidmi kolem kapely si však jako jediná udržuje svá tajemství, svou pravou tvář, své touhy a pocity. To vše kousek po kousku odhaluje až mladý pisálek William (Patrick Fugit). Film ukazuje život rockové kapely a odhrnuje nám oponu, za kterou mohou nahlédnout jen vyvolení. Příběh nám přináší zajímavý pohled na život na počátku slávy, přátelství, hodnoty a postoje. Někomu by mohla vadit délka filmu, ale abych řekl pravdu, tak zrovna tady mi těch 122 minut vůbec nevadilo a spíš mne mrzí, že jsem neměl možnost vidět rozšířenou verzi 162 minut. Poslední minuty jsou pak dojemnou tečkou za už tak zvláštním příběhem. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Cameron Crowe | Hudba: Nancy Wilson | Produkcia: Cameron Crowe, Ian Bryce | Distribúcia: DreamWorks, Columbia | Štúdio: Vinyl Films | Rozpočet: 60 miliónov $ | Tržby: 47,383,689 $ || Vypravujúci film mimo zvyknutých kolají. To je jeho najväčšia ťahová sila smerom do predu od začiatku do konca. Kvalitných filmov s hudobnou tematikou je naozaj málo, pretože sú veľmi ťažko vystavateľné, pretože hudobná vložka často rozbíja gradačnú tendenciu celku v posunu príbehovej linky. Almost Famous je jedným z podarenejších kusov, no práve ku koncu mu dochádza dych. I tak výnimočný kus. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze prodlouženou verzi a nemohu se pouštět do srovnávání, ale vystačím si s logickým faktem, že Director's Cut by měl být tím stoprocentním vyjádřením hlavního tvůrce filmu - a určitě chápu, proč Cameron Crowe k tomuto kroku přistoupil. Jedná se o příběh s mnoha významy, které se často nepodávají explicitně, ale divák je musí vyčíst z interakcí postav, z jejich vztahu k muzice, z nikdy nekončící éry hippies, která se do aktérů otiskuje, i z muziky samotné. A jestliže hudební fachman Crowe zvládá žánr road movie v tom nejuvěřitelnějším odkazu na vlastní hudební tripy či vyprávění ve stylu fiktivního Reinerova This Is Spinal Tap, tak se bohužel neubrání častým opakování a minimálně v režisérském sestřihu začnou konflikty mezi více či méně vykreslenými aktéry občas dost nudit. Musím ale uznat, že kdykoli jsem měl nutkání přetáčet, po chvilce mi v tom zabránil nějaký chytrý či vtipný dialog nebo scéna, během níž na mě poselství filmu vkusně a nenásilně doléhalo. Almost Famous je film pro užší skupinu diváků, kterým nevadí trpělivě přijímat osobní autorskou vizi a společně s hlavní postavou procházet světem, jenž se zdá být v průběhu důležitější než jeho příběh. Nebyl jsem úplně vtáhnut a podruhé bych do toho asi nešel, ale jako milovník tehdejší hudby a přemýšlivějších generačních děl jsem za zkušenost s tímhle většinově přehlíženým snímek rád.. 75% ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Mladý novinář zanechá školy a vydá se na cestu s rockovou kapelou. Své idoly tak poznává z pohledu z back stage. Skutečná cesta s kapelou je zároveň symbolikou dospívání jako takového. Na první pohled přímočarý příběh v sobě ukrývá přenádhernou hloubku, lidskost a lásku. Už hodně dlouho se mi nestalo, aby mi film takto dojmul, zároveň rozesmál a rozzářil (director's cut). ()

Galerie (49)

Zajímavosti (46)

  • DreamWorks Pictures mal byť pôvodne výhradným distribútorom filmu. Ale týždne pred vydaním predali medzinárodné práva spoločnosti Sony kvôli rozpočtovým problémom. (Arsenal83)
  • Jimmy Page a Robert Plant nezvyknú poskytovať svoje piesne do filmu. Pre tento projekt urobili jednu z mála výnimiek. "That’s The Way" je na soundtracku. Vo filme odznejú aj "Tangerine", "The Raing Song", "Bron-Yr-Aur", "The Immigrant Song" a "Misty Mountain Hop". (autumn.tree)

Reklama

Reklama