Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

SjamK 

všechny recenze uživatele

Přesně tak napínavý film, jak si ho pamatuji z dětství. Zápletka je vcelku klasická, což už i název napovídá. Ale zpracování je parádní. Bez pompézních efektů, napětí je navozováno čistě situačně, dobrou prací scénáristy (a režiséra v jedné osobě). Tahle vlaková hra o čas jede pořádným tempem. Hlavní padouch Connery s kumpánem Sutherlandem se ale můžou jen usmívat pod vousy - před ostatními vždy o krok napřed. __"-Proč jste naplánoval a spáchal tak ohavný zločin? -Chtěl jsem ty peníze." ...Jo? Ale kdo se směje naposledy, ten se směje nejlíp. A policie to rozhodně není... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Unylý, nudný a na 110 minut příliš dlouhý pšouk, který nemá koule ani na to, aby zasmrádal. Tak zbytečný a mdlý ten film je, doslova jsem u něj usínal. A přitom Sean a Donald by mohli i sami rozehrát lupičský masterpiece při první loupeži jedoucího vlaku. Předloha, scénář i režie stejný člověk, to skoro nikdy nedělá dobrotu, sám k sobě prostě nemohl být dostatečně kritický, aby v tom tu nudu rozpoznal ještě včas. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený "podvodnický" snímek s několika nezapomenutelnými okamžiky (např. když Sutherland říká Connerymu:"Ty teda vypadáš".:-)). Sean Connery a Donald Sutherland vytvořili skvělé duo, které doplňuje překrásná Lesley-Anne Down. Michael Crichton si to sám napsal a s přehledem zrežíroval. Na závěr určitě vyzdvihnout Goldsmithův soundtrack.... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenáročný, pritom dostatočné pútavý námet, ktorý si dokáže svoju pútavosť udržať takmer po celý dej. Aj preto mu možno odpustiť, že sa príbeh točí vlastne iba okolo jednej postavy, iba jedného herca, ostatní sú viacmenej do počtu. Chválim verné zachytenie mestského prostredia 19. storočia, dnešné filmy to nie celkom dokážu. Škoda toho záveru, ktorý vyznel dosť naivne až komediálne a sčasti pokazil celkový dojem. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mně se naopak ta specifická "britskost", kterou tady všichni zmiňují, velmi zamlouvala a strefila do noty. První třetina je pravda trochu pomalejší, ale pak už sledujeme nejen perfektně promyšlený, ale hlavně bezchybně natočený lupičský zátah, který si hlavně díky skvělým hercům a celkově uvolněné atmosféře drží svůj půvab i v dnešní době. To závěrečné hopsání na jedoucím vlaku je sice hodně nadnesené, ale bez toho by takový film nikdy nemohl vzniknout.. 85% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Postavu Clean Willyho stvárnil jeden z britských premiérových baletných tanečníkov Wayne Sleep z The Royal Ballet Company. Robil svoje vlastné kúsky, vrátane preliezania múrov väznice v Newgate, s obrovským rizikom, že spadne a zraní sa. (Arsenal83)
  • Téměř všichni zločinci ve filmu skutečně existovali. Například Clean Willy (Wayne Sleep) měl předlohu v trestanci, který uprchl z věznice v Newgate vyšplháním na 15metrovou  žulovou zeď, zakončenou otočnými kovovými hroty. Jediná vymyšlená postava byla Miriam (Lesley-Anne Down). (Tonula)
  • Sean Connery strávil několik dnů na jedoucím vlaku. Ten se měl pohybovat rychlostí 50 km/h, Connery však argumentoval, že jel mnohem rychleji. Pilot helikoptéry potvrdil Conneryho podezření, že jel asi 80 km/h. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama