Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Madison 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film patriaci do kategórie prvotriednych podvodníckych klenotov. Connery je šarmom priam nasiaknutý a v značkovom cylindri dokonale maskovaný, takže kto by uveril jeho lúpežníckym sklonom? :) Dobovú atmosféru tiež doplňuje svižná hudba Jerryho Goldsmitha, skvelé herecké výkony či kráska Lesley - Anne Down. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Doteraz som Michaela Chrichtona poznal ako schopného spisovateľa,napr.Jurský Park,podľa ktorého Steven Spielberg natočil tento Blokbaster,film som videl,kto nie? Knihu,ale nečítal.A teraz podľa svojej knihy,ktorá bola bestseller sa zhostil režisérskej stoličky so Seanom Connerym ako lupič gentleman.Sean zatieňuje Donalda Sutherlanda,ktorý je popri ňom ako šedá myška,ale Donald sa nemusí hanbiť. Michaelova réžia je lákadlo vynaliezavosti a hravosti s peknou kamerou Geoffreyho(snímal Kubrickovu Vesmírnu Odyseu). Hudba Jerryho Goldsmitha je ukážkou aktívnej práce zložky hudby,ktorá vylepšuje pocit zo sledovania. Som prekvapený od spisovateľa Chrichtona,ktorému sa najlepšie vydaril práve tento počin a Sean Connery určite nie je poverený zabíjať ako agent 007... Pre filmových labužníkov fajnšmekrov ako stvorené... ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Kniha funguje dobře jako hybrid literatury faktu a literární dramatizace. Crichton uvede čtenáře do situace přes fakta z tehdejší doby a pak pokračuje Piercovým příběhem. Film však musel pochopitelně upřednostňovat to druhé a tak se Crichton rozhodl obsazením dvojky Connery/Sutherland (plus krása Lesley-Anne) pro jemnou zábavu. Proto taky vypadly detaily typu syfilis a záliba v malých holčičkách (u získání druhého klíče). Výsledkem je příjemný film, držící se skutečných událostí, ovšem právě ta příjemnost a vyhýbání se špinavosti mu nakonec u mě bere jednu hvězdu. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost promakaný heist movie podle skutečné události. Sean Connery a Donald Sutherlan hrají dvojici zlodějů, které se v roce 1855 podařilo vykrást trezor plný zlata z jedoucího vlaku. Byl to skutečně mistrovský kousek. Velká část filmu se zabývá plánováním. Samotná loupež je až na konci. Je to dost vychytané. Oceňuji i způsob, jakým to bylo natočeno, protože tyto scény muselo být tehdy určitě dost složité natáčet. Určitě stojí za vidění. "Práskni do toho!" ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Veľmi sympatická komédia s nenútenym humorom a inteligentným scenárom. Úprimne som Crichtonovi neveril že ako režisér dokáže ukočírovať tak fajn záležitosť. Predsa len, v prvom rade je stále spisovateľ a po režírovani Westworldu som čakal najhoršie. Nestalo sa. Connery a Sutherland sú stávka na istotu, majú štýl a potiahnú aj slabšie pasáže. Občas cítiť problém s tempom ale po väčšinu času som sa bavil. Pár scén je dokonca veľmi napínavých a záverečný part na streche vlaku natočený bezchybne. Dobové zasadanie a kostými tiež super a celkom sa čudujem že film nie je známejší. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • V scénach, keď čistý Willy (Wayne Sleep) uteká z väzenia po strechách domov, sú rôzne zábery na mesto - všetky sú maľované ako kulisy, ide to dobre poznať. (ČSFD)
  • Poslední film Petera Butterwortha. (Kulmon)
  • Na skutečné loupeži se podíleli pouze čtyři kriminálníci: Pierce, Agar, železniční strážník Burgess a železniční účetní Tester. Všechny čtyři klíče byly drženy na železničních stanicích. Dva v Londýně, dva ve Folkestone. Všechny byly dočasně ukradeny Testerem a Piercem, aby je Agar mohl duplikovat. Služební vůz nebyl zamčen zvenčí. Pierce a Agar byli vpuštěni dovnitř Burgessem. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama