Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenáročný, pritom dostatočné pútavý námet, ktorý si dokáže svoju pútavosť udržať takmer po celý dej. Aj preto mu možno odpustiť, že sa príbeh točí vlastne iba okolo jednej postavy, iba jedného herca, ostatní sú viacmenej do počtu. Chválim verné zachytenie mestského prostredia 19. storočia, dnešné filmy to nie celkom dokážu. Škoda toho záveru, ktorý vyznel dosť naivne až komediálne a sčasti pokazil celkový dojem. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

V sympatický film překlopil Michael Crichton svůj námět. Geniálně promyšlený plán kriminálních "elegánů" Conneryho a Sutherlanda se promítl do vtipného a zábavného děje. Ve skutečnosti to bylo asi mnohem děsivější a složitější, ale tady šlo o to, seznámit lidi s touto velkou loupeží a zároveň pobavit, což se plně povedlo. Jsou momenty, kdy je člověk opravdu musel obdivovat a to nejen při přelézání vagónů, ale třeba i to, strávit nemalý čas s kočkou v rakvi, to moc zábavné asi nebylo. Ten únik na konci od soudní budovy, už mi přišel moc nadsazený, ale co tenkrát všechno šlo či nešlo? ()

Reklama

pm 

všechny recenze uživatele

Rodilý Amečiran Michael Crichton, který příběh sám napsal i zrežíroval, skvěle evokoval viktoriánskou Anglii, to je bez debaty předností této podívané, ale jednoduše odmítám propadat šarmu Seana Conneryho a vychytané retro atmosféře. Možná jsem zbytečně staromilská, ale jakkoliv je příjemné fandit darebákům, aby se jim dílo vydařilo, jejich případný úspěch by neměl být zatížen vraždou. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvydařenějších filmů pojednávající o nějaké loupeži! Crichtonovi se povedlo skloubit humor a mnoho opravdu napínavých sekvencí, kdy se čas krátí, hlídač se blíží a hrdina nestíhá... jinak to popsat nedokážu. Connery dokonale využívá svou gentlemanskou image a chemie se Sutherlandem funguje, jak má. Trochu jsem se rozhodoval mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, nakonec ale zvítězil dobrý pocit (nostalgie), který si po každém shlédnutí odnesu...takže nejlepší! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Johóó, tak na tuhle zlodějíčskou bandičku se Danny a jeho sympatičtí parťáci nechytaj ani trošku... Perfektní příběh, klidné tempo, dokonalá hudba, která spolu s perfektními kostými dává divákovi pocit, jakoby se též ocitnul v roce 1855. Horkotěžko teď vzpomínám na film, kterej má lepší dobovou atmošku. Výběr herců na obrovskou jedničku, oba dva totiž předvádí dokonalé herecké výkony a přes to, že bych jim vlastně neměl fandit, tak těmto dvěma držím palce od začátku až do samého konce. Je to i velice chytrý film. Ještě jednou musím vychválit hudbu, která tenhle kousek poslala o pořádnej kus výš. Už jako malýmu se mi Vlaková loupež, a teď po letech je moje nadšení ještě o kus větší. Rejža ukázal, že si rád hraje a že ho baví točit. Škoda, že takto nadupaných kousků má jenon jeden :o). Rozhodně doporučuju uplně všem, páč tohle se prostě musí líbit. Sean Conery na mě dělá stejný dojem jako Robert Downey Jr., stejně galantní, šarmantní, elegantní, taktní, vtipný a navíc zde prohlásí zajímavou větu : "Každej myslí na prachy". ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Scenáristovi a režisérovi Michaelovi Crichtonovi sa počas natáčania zapálili vlasy, keď parná lokomotíva, z ktorej nakrúcal, vychrlila žeravé uhlíky. (Arsenal83)
  • V scénach, keď čistý Willy (Wayne Sleep) uteká z väzenia po strechách domov, sú rôzne zábery na mesto - všetky sú maľované ako kulisy, ide to dobre poznať. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno