Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

CSSML 

všechny recenze uživatele

Jednou stačilo. Škoda, že se scénárista a režisér v jedné osobě nedržel celou dobu groteskního zpracování, ta prachsprostá vražda komplice ke gentlemanskému zlodějíčkovi vůbec neseděla. Ve srovnání s Podrazem (1973), v němž divák též nahlíží zlodějům pod ruku, je První velká vlaková loupež znatelně slabší. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Můj druhý Crichtonův film (první byli Vikingové, které opravdu rád nemám) a helemese! Trefa do černého! Na film mě navedla hlavně hvězdná dvojice hlavních představitelů, kteří mě vůbec nezklamali. Rozjeli "two-men show" plnou dobrodružství a parádního anglického humoru. A když jim k tomu ještě sekundovala překrásná (!!!) Lesley - Anne Down, jásalo mé srdce i ostatní orgány (úplně všechny ne, vy úchyláci) radostí. 10/10 ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvydařenějších filmů pojednávající o nějaké loupeži! Crichtonovi se povedlo skloubit humor a mnoho opravdu napínavých sekvencí, kdy se čas krátí, hlídač se blíží a hrdina nestíhá... jinak to popsat nedokážu. Connery dokonale využívá svou gentlemanskou image a chemie se Sutherlandem funguje, jak má. Trochu jsem se rozhodoval mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, nakonec ale zvítězil dobrý pocit (nostalgie), který si po každém shlédnutí odnesu...takže nejlepší! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rád diela Michaela Crichtona (Smrť Andromedu osobitne) a o herectve Seana Conneryho a Donalda Sutherlanda si nedovolím zapochybovať, ale ... kardinálna otázka znie: Bolo potrebné nakrútiť film, keď existuje výborne napísaná kniha? Odpoveď som si nenalial, dodal ju svojim sfilmovaným dielom sám Michael Crichton. Ako keby v inej oblasti chcel naplniť bonmot: Krásne ženy nechajte mužom bez fantázie. Naozaj som nepochopil načo je potrebné robiť drahý film s náročnými dekoráciami, kostýmami, líčením a pod. keď si to pri čítaní knihy predstavím úplne zadarmo. Asi pre tých, ktorí majú s predstavivosťou trochu problémy. Ale v tom prípade som aj so svojimi troma hviezdičkami pomerne štedrý. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mně se naopak ta specifická "britskost", kterou tady všichni zmiňují, velmi zamlouvala a strefila do noty. První třetina je pravda trochu pomalejší, ale pak už sledujeme nejen perfektně promyšlený, ale hlavně bezchybně natočený lupičský zátah, který si hlavně díky skvělým hercům a celkově uvolněné atmosféře drží svůj půvab i v dnešní době. To závěrečné hopsání na jedoucím vlaku je sice hodně nadnesené, ale bez toho by takový film nikdy nemohl vzniknout.. 85% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Na konci filmu, keď si Edward Pierce (Sean Connery) rozopne putá a odhadzuje strážnikov od seba, ktorí sa naň vrhajú, tak jeden strážnik nič nerobí a ešte sa smeje. Zrejme komparzista, ktorý nemal byť v zábere. (ČSFD)
  • Sean Connery strávil několik dnů na jedoucím vlaku. Ten se měl pohybovat rychlostí 50 km/h, Connery však argumentoval, že jel mnohem rychleji. Pilot helikoptéry potvrdil Conneryho podezření, že jel asi 80 km/h. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama