Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hlavná herecká dvojica je zaručeným lákadlom a našťastie prúser sa nekoná. Okrem šikovnej hereckej dvojice stojí za zmienku dobrý scenár, ktorý stojí hlavne na scénach a zaujímavých možnostiach ako sa dostať k vysnívaným kľúčom od sejfu. Vždy je tu nejaký problém, ale Connery si vždy poradí. Filmu nechýba vtip ani napätie a pekne odsýpa až do záveru, kde sa zhodnem s viacerými užívateľmi na tom, že ten záver by potreboval zmeniť. Dnes sa alternatívne konce točia bežne, vtedy to tak bežné nebolo. Napriek tomu príjemne strávený čas. 80%. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Krása, jasná pětihvězda, absolutní spokojenost.. Sean Connery a Donald Sutherland tu zlodějskou hru rozehráli ve velkém stylu a já jim sedla na lep.. Plánování krádeže zlata, získání klíčů, pletichy, intriky, vtip a zábava s trochou romantiky a naivity mi byla naservírována na zlatém podnosu.. Filmové pohlazení od gentlemanů.. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rád diela Michaela Crichtona (Smrť Andromedu osobitne) a o herectve Seana Conneryho a Donalda Sutherlanda si nedovolím zapochybovať, ale ... kardinálna otázka znie: Bolo potrebné nakrútiť film, keď existuje výborne napísaná kniha? Odpoveď som si nenalial, dodal ju svojim sfilmovaným dielom sám Michael Crichton. Ako keby v inej oblasti chcel naplniť bonmot: Krásne ženy nechajte mužom bez fantázie. Naozaj som nepochopil načo je potrebné robiť drahý film s náročnými dekoráciami, kostýmami, líčením a pod. keď si to pri čítaní knihy predstavím úplne zadarmo. Asi pre tých, ktorí majú s predstavivosťou trochu problémy. Ale v tom prípade som aj so svojimi troma hviezdičkami pomerne štedrý. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Mně se naopak ta specifická "britskost", kterou tady všichni zmiňují, velmi zamlouvala a strefila do noty. První třetina je pravda trochu pomalejší, ale pak už sledujeme nejen perfektně promyšlený, ale hlavně bezchybně natočený lupičský zátah, který si hlavně díky skvělým hercům a celkově uvolněné atmosféře drží svůj půvab i v dnešní době. To závěrečné hopsání na jedoucím vlaku je sice hodně nadnesené, ale bez toho by takový film nikdy nemohl vzniknout.. 85% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je na tom pro mě vidět lehká zastaralost a natahanost, ale ve všech ostatních ohledech to byla vyložená paráda a já jsem fascinovaně sledoval jeden z nejdrzejších a nejpromyšlenějších plánů krádeže v historii. Škoda, že to mělo o nějakou tu minutu navíc, protože scéna loupení jako takového je něco neuvěřitelného. 85% ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • V rozhlasovom rozhovore pre BBC v roku 2011 Wayne Sleep (Clean Willy) povedal, ako ho Michael Crichton požiadal, aby vyliezol na šesťdesiatmetrovú stenu. Sleepova odpoveď bola: "Som herec, nie kaskadér." Keď mu Crichton vysvetlil, že nedokázali nájsť dostatočne malého kaskadéra (Sleep mal 157 cm), nakoniec tento kúsok predviedol. (Arsenal83)
  • Postavu Clean Willyho stvárnil jeden z britských premiérových baletných tanečníkov Wayne Sleep z The Royal Ballet Company. Robil svoje vlastné kúsky, vrátane preliezania múrov väznice v Newgate, s obrovským rizikom, že spadne a zraní sa. (Arsenal83)
  • Téměř všichni zločinci ve filmu skutečně existovali. Například Clean Willy (Wayne Sleep) měl předlohu v trestanci, který uprchl z věznice v Newgate vyšplháním na 15metrovou  žulovou zeď, zakončenou otočnými kovovými hroty. Jediná vymyšlená postava byla Miriam (Lesley-Anne Down). (Tonula)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama