Reklama

Reklama

Mrtvá zóna

  • USA The Dead Zone (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mladý muž Johnny Smith upadl po nehodě na pět let do komatu. Když se po dlouhé době probere zpět k životu, zjišťuje, že má náhle dar předvídat události. Ve své mysli může procházet prostorem i časem a vidí to, co jiní ne. Trápí jej však také vize děsivé budoucnosti, které může zabránit jedině on. S nasazením vlastního života se proto vrhá do osudové akce! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (307)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tvorba Stephena Kinga je tvrdým oříškem pro kteréhokoliv filmového tvůrce a nejeden režisér, už si při její převedení na filmové plátno, vylámal zuby. Tento snímek Davida Cronenberga patří rozhodně k těm zdařilejším počinům! Tentokráte to není takový " úlet " na jaký jsme u Davida zvyklí, ale přesto je zde patrný jeho rukopis. Film je především o atmosféře a tu zde David nastolil opravdu PARÁDNĚ. Co ( kdo ) neskutečně táhne tento snímek je vynikající Christopher Walken v roli mladíka, který po těžké autonehodě a 5 - ti letém komatu, po probrání se z něj náhle získá jasnovidecké schopnosti. Kdo stojí ještě za zmínku je výborný Martin Sheen v roli politika kandidujícího na prezidenta. Vrcholem snímku je vize budoucnosti, kdy zmiňovaný politik spustí atomovou válku. Neskutečně mě zamrazilo při tomto výjevu. Opravdu zajímavý snímek, zručně natočený, který mě po celou dobu sledování dostatečně držel v napětí. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Co zkazil scenarista tím, že celé psaní scénáře pojal pouze jako vyseparování klíčových pasáží z knihy (a vynechal pro jistotu celou anabázi s nahrazováním zapomenutých slov), to napravuje zasněžená atmosféra, Walkenův civilní výkon a Kamenova hudba. I Cronenberga chválím, snad jen ten závěr mohl podat spíše ve stylu "on neví a obálka časopisu až při titulkách". Rozhodně jde však o jednu z těch zdařilejších adaptací Kinga. Jen kdyby to nebylo tak strašně hrr. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Na Davida Cronenberga velice netradiční film v tom smyslu, že se zde pan režisér oproti většině svých děl drží hodně zpátky a nedrtí publikum šílenstvím a hromadou nechutných scén. Chybí zde krvavé sekvence či groteskní proměny lidských těl takřka v přímém přenosu, na což má tento originální tvůrce svůj vlastní patent a rád se s těmito bizarnostmi často předvádí. Mrtvá zóna je určitě zajímavý snímek, který má dobrý příběh (hlavní hrdina začne po vážné autonehodě předvídat budoucnost) i silné herecké obsazení a i přes své pomalejší tempo vás donutí napjatě se dívat až do povedeného finále. Film je někde na rozhraní tří a čtyř hvězd, ale vzhledem k tomu, že mám pro Cronenberga (a konec konců i pro Kinga, Walkena a Sheena) slabost - zaokrouhluji nahoru. P.S. Docela zajímavé je i téma Walkenovy přednášky v úvodu filmu, kde mluví o románové Ospalé díře a bezhlavém jezdci. Tuto roli si za pár let sám skvěle střihne. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Cronenbergova Mrtvá zóna, na kterou navazuje nebo spíše z ní čerpá stejnojmenný seriál, který běží i na českých televizích, je jeho dalším zajímavým filmem, tentokrát asi nejvíce "normálním" z rané tvorby. Christopher Walken je skvělý a jeho obsazení bylo opravdu trefou do černého. Horší to je s příběhem, protože film, i když má slušnou atmosféru, tak naprosto postrádá mrazivější okamžiky, kterým scénář a příběh celkově nedává snad kromě jediného momentu šanci. Vize budoucnosti, kdy právě volený politik spustí atomovou válku, je asi nejlepším momentem filmu. Jinak se ve filmu jen chodí a občas hlavní postava někoho zachrání. Je to škoda, ale seriál v tomhle není tolik odlišný. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Spojení jmen Cronenberg a King snad ani nemohlo dopadnout špatně. Kingův příběh je chytlavý a Cronenberg jej umí výborně převét do filmového jazyka. Nejedná se o typický Cronebergův počin, na to je zde málo tělesnosti a režisérských experimentů, ale vše je ku prospěchu skvěle vystavěného a zručně natočeného příběhu. Dalším silným stavebním kamenem filmu je herecké obsazení. Z Christophera Walken vyzařuje místy až brutální charsima a pochvalu zaslouží i minimalistický doktor Herberta Loma. Zejména sekvence vidění jsou úchvatné a naskakuje z nich husí kůže. A výtky? Snad jen, že vlastně nevím co termín Dead Zone vyjadřuje a to i přesto, že se to snažili ve filmu vysvětlit. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (29)

  • Cronenberg chtěl do role šerifa Bannermanna nejdříve obsadit Hala Holbrooka, ale producent Dino De Laurentiis nesouhlasil, protože v tu dobu ještě Holbrooka vůbec neznal. (Othello)
  • Michael Kamen skládal hudbu k tomuto filmu v Londýně a původně u sebe doma na klavír. Kvůli tomu mu přišlo několik žádostí od sousedů, zdali by nemohl v noci přestat hrát, protože prý měli noční můry. (Othello)
  • Když se Smith (Christopher Walken) snaží vyhnout střele, k docílení větší reálnosti Walkenova pohybu vystřelil za kamerou Cronenberg z pistole Magnum .357 slepý náboj. (Othello)

Reklama

Reklama