Reklama

Reklama

Mrtvá zóna

  • USA The Dead Zone (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Mladý muž Johnny Smith upadl po nehodě na pět let do komatu. Když se po dlouhé době probere zpět k životu, zjišťuje, že má náhle dar předvídat události. Ve své mysli může procházet prostorem i časem a vidí to, co jiní ne. Trápí jej však také vize děsivé budoucnosti, které může zabránit jedině on. S nasazením vlastního života se proto vrhá do osudové akce! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (309)

castor 

všechny recenze uživatele

Kanadský klenot David Cronenberg – jiný a tolik se lišící od většiny ostatních – má rád genetické nebo technologické kolapsy, ze kterých pramení psychický rozpad člověka. Jeho hrdina John si poležel na klinice: po těžké nehodě byl pět let v kómatu. Přišel o práci, nohy mu moc neslouží, přítelkyně se mezitím vdala za jiného. Navíc mu nějakou dobu po probuzení zemřela matka. Něco mu ovšem nehoda přeci jen dala – má dar předvídat události. Románová předloha Stephena Kinga samozřejmě dává tušit, že to nebude jen tak, obzvlášť s Cronenbergem na režijní stoličce. Ačkoliv je velmi umírněný, rozhodně nabídne několik zajímavých momentů. A svůj kus jakoby rozděloval na tři díly: následky vážné nehody, vidění toho, co jiní ne (a pomoc při dopadení sériového vraha) a osudové vidění budoucnosti prostřednictvím proradného politika. Úchylné detaily výrazně učesaný Cronenberg tentokrát nevytahuje, soustředí se na příběh, který má co říct. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Precizně gradující děj, zanechávající i odhalující tajemství nevšedních schopností neobyčejného pacienta, nabízí toho opravdu mnoho zajímavého, včetně uzemňujících podnětů k zamýšlení zacházejících až do zneklidňujících morálních dilemat (v souvislosti s posledním zasáhem) či nenásilného propojení žánrového filmu s politickým tématem. Dlouhou dobu jsem měl za to, že udělím silné 4 hvězdičky, ale po skončení mě vážně nenapadá nic, co bych vytkl, spíše musím jen chválit... i na vizuálně působivé záblesky dojde (zvláště bych vyzdvihl ten nájezd v studeném tunelu), herecké výkony zúčastněných pomáhají držet film ve vysoce kvalitních vodách a závěr pouze završil silný účinek. Takhle skvěle promyšlených a natočených mysteriózních sci-fi thrillerů jsem mnoho neviděl, tenhle byl po všech stránkách povedený a společně s Dotekem medúzy za mě snad i nejlepší z této specifické kategorie, co jsem viděl. Velmi dobře ztrávitelný, uhlazený snímek Davida Cronenberga, který mi sedl. [90%] ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mrtvá zóna je film, jehož hodnocení u mě ovlivňuje znalost literární předlohy a předchozí Cronenbergovy tvorby. Potenciál byl v obou případech mnohem větší, a tak mám pocit, že Mrtvá zóna je snímek, kterému chybí koule. Ranný Cronenberg dokázal jít hodně proti proudu a natáčel provokativní, ujeté a depresivní kousky, které sice zdaleka ne každý zkousne, ale které posunovaly žánr dopředu. Tohle je prostě moc konvenční a i takový Christopher Walken dokáže být mnohem tvořivější a pro žánr mysteriózního filmu využitelnější, než předvedl v Mrtvé zóně. Základ sice zůstal, ale všechny ty hloubky, bolesti, nejistoty, zoufalství, mučivý pocit odpovědnosti a strachu z budoucnosti, to film zdaleka neukázal. Možná, že Cronenbergovi přistřihl křídla producent, možná, že měl až příliš pietní vztah ke Kingovu románu, ale tohle se dalo natočit kreativněji. Celkový dojem: 60 %. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Aj v tvorbe Stephena Kinga aj filmografii Davida Cronenberga pomerne "normálny" mysteriózny thriller. Predloha, ktorá je viac mozaikovitá, ponúka celkom zaujímavé námety, ktoré však (podľa mňa) nerozvíja dostatočne uspokojujúco vzhľadom k potenciálu týchto tém: 1) etická a morálna dilema - ak máte možnosť zmeniť budúcnoť, urobili by ste to aj za cenu, že sa z vás stane v očiach celého ľudstva v podstate vrah a zločinec (prípadne tým prídete o slobodu, život), nehovoriac o tom, že ak jediná záruka a právo na čin, ktorý idete vykonať, je sporný a spochybniteľný už len tým, že je postavený na vratkom základe: a síce, že viete predpovedať budúcnosť; 2) náhle prebratie z dlhotrvajúcej kómy a návrat do života (táto téma je aj u kinga aj u cronenberga iba Béčková a v oboch prípadoch len jemne naznačená a to z toho dôvodu, že sa nehodí do žánru, napriek tomu je veľmi dramatická a rozhodne hodná záujmu aj preto, že som nevidel na podobnú tému veľa filmov. resp. "vážnych" filmov - nemám na mysli kadejaké zmrazovania typu austin powers, demolátor alebo hibernatus); Čo na tomto pre mňa pomerne priemernom filme vyniká, je herecký výkon skvelého Christophera Walkena, ktorý má v sebe šarm, tragédiu, mystérium i istú príťažlivosť a potom celkový chladný vizuál a zimná atmosféra filmu. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Cronenbergovi se podařilo zachytit ducha Kingovy knihy v obstojné míře. Mamutí podíl na tom má vynikající Christopher Walken v hlavní roli, kterému jsem tu zničenost a zoufalství dokonale uvěřil. Takže i když z příběhu předlohy zbyla jenom páteř a místy pokroucená, celkové vyznění myslím zůstalo zachováno - po celou dobu má film nepříjemně drásavou atmosféru. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (29)

  • Cronenberg chtěl do role šerifa Bannermanna nejdříve obsadit Hala Holbrooka, ale producent Dino De Laurentiis nesouhlasil, protože v tu dobu ještě Holbrooka vůbec neznal. (Othello)
  • Film je (stejně jako jeho předloha) založen na známém "médiu" Peteru Hurkosovi. Ten údajně získal své nadpřirozené schopnosti pádem ze žebříku, při kterém se udeřil do hlavy. (Othello)
  • Báseň, kterou čte Johnny na konci filmu, je "The Raven" od Edgara Allana Poa. (Chatterer)

Reklama

Reklama